Congresul extraordinar al PSD a aprobat sâmbătă, în unanimitate, rezoluţia prin care Partidul Social Democrat aprobă desemnarea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, şi a preşedintelui PSD, Victor Ponta, în poziţiile de candidaţi oficiali ai USL la funcţiile de preşedinte al României şi prim-ministru.
Documentul prevede punctual desemnarea preşedintelui PSD, Victor Ponta, drept candidat oficial al USL pentru funcţia de prim-ministru. „Propunerea candidaturii preşedintelui PSD pentru funcţia de prim-ministru al Guvernului Romaniei a fost făcută în conformitate cu prevederile capitolului VII din Protocolul de funcţionare a Uniunii Social Liberale, respectiv Proceduri privind reprezentarea în Guvern, precum şi în structurile acestuia. Conform punctului 7.1.1 al capitolului VII din Protocolul de funcţionare al USL ‘candidatul Alianţei pentru postul de Prim-Ministru este desemnat de partea care nu propune o candidatură pentru funcţia de Preşedinte al României'”, se arată în documentul citat.
Rezoluţia prevede totodată desemnarea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, drept candidat oficial al USL pentru funcţia de preşedinte al României, în cadrul următoarelor alegeri prezidenţiale.
„Propunerea preşedintelui PNL pentru poziţia de candidat al USL la alegerile prezidenţiale a fost făcută în conformitate cu prevederile capitolului VI din Protocolul de funcţionare a Uniunii Social Liberale, respectiv Alegeri prezidenţiale. Mandatul candidatului USL pentru funcţia de prim-ministru este punerea în aplicare a programului Uniunii Social Liberale, începând cu setul de măsuri pentru relansare economică, astfel încât România să-şi reia creşterea şi să devină un stat cu o economie stabilă şi competitivă la nivel european. Mandatul candidatului USL pentru funcţia de Preşedinte al României este transformarea instituţiei prezindenţiale într-un factor real de mediere, echilibru şi coeziune naţională, concomitent cu scoaterea sa din zona oricărui partizanat politic”, prevede rezoluţia PSD.
Partidul Social Democrat îşi asumă să nu colaboreze cu PDL în planul administraţiei locale, în plan parlamentar şi în plan guvernamental, se arată într-o rezoluţie aprobată sâmbătă de Congresul extraordinar al PSD.
PSD se angajează să nu colaboreze cu Traian Băsescu şi cu reprezentanţii PDL în planul administraţiei locale, în Parlament sau în Guvern. Decizia adoptată sâmbătă este în conformitate cu Protocolul de funcţionare al Uniunii Social Liberale.
Potrivit documentului, PSD reconfirmă astfel politica de alianţe decisă anterior, precum şi determinarea de a guverna în plan local şi central alături de partenerii din USL, respectiv alături de PNL şi de PC.
Congresul Partidului Social Democrat a aprobat, sâmbătă, printr-o rezoluţie, candidaturile Uniunii Social Liberale la alegerile locale din data de 10 iunie 2012.
Conform Protocolului de funcţionare al USL, semnat între PSD şi Alianţa de Centru Dreapta, şi care se referă la candidaturile pentru alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, Congresul PSD a aprobat desemnarea de candidaţi comuni ai USL în alegerile locale, în cazul Consiliilor Judeţene şi al municipiilor reşedinţă de judeţ, desemnarea de candidaţi comuni ai USL la alegerile parlamentare şi susţinerea unui candidat comun la funcţia de prim-ministru, susţinerea unui candidat comun al USL la alegerile parlamentare.
Conform protocolului semnat între PSD şi ACD, prevederile acestuia completează dispoziţiile statutare ale partidelor şi sunt obligatorii pentru toţi membrii şi toate organizaţiile formaţiunilor politice semnatare, se mai arată în Rezoluţia adoptată de Congresul PSD.