Pentru reînnoirea mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man are de la centru o susţinere conjuncturală, ţinând cont şi de plimbările pe care e nevoit să le facă pe la DNA. Surprinzător, însă, Mircea Man e foarte apreciat la Bruxelles, cel puţin în cadrul Comisiei Europene. Dezvăluirea a fost făcută de responsabilul cu alocarea fondurilor nerambursabile în România, dl. Ryen Pourles Frayeres.
Domnia sa a subliniat grija pe care Comisia Europeană o are pentru cheltuirea fondurilor nerambursabile. Într-un moment de sinceritate, dl. Ryen Pourles Frayeres a recunoscut că nu e deranjat de faptul că sunt membri UE care absorb mai puţini bani decât suma cu care cotizează anual.
„Întotdeauna se realizează un echilibru: banii pe care nu-i absorb unele state mai recent intrare în UE sunt accesaţi – cu pricepere şi, aş pune, cu plăcere – de statele mai experimentate în gestionarea proiectelor cu fonduri comunitare. Comisia Europeană e liniştită când are cât mai mulţi bani de acordat. E şi mai liniştită când are convingerea că banii ajung în ţări care garantează cheltuirea corectă a fondurilor nerambursabile. Nu ascund faptul că există lobby puternic din partea forţelor UE pentru a accesa fonduri mai mari decât reprezintă cotizaţia lor. În această conjunctură, nu suntem bucuroşi că în România sau Bulgaria e mică absorbţia fondurilor europene, dar nici nu ne deranjează, căci astfel se creează rezerve din care putem satisface lobby-ul ţărilor puternice ale uniunii”.
Chestionat despre proiectele cu bani europeni care se mai derulează în Maramureş, dl. Ryen Pourles Frayeres a arătat că îl preţuieşte pe preşedintele CJ, Mircea Man.
„Pentru noi, dl. MAN este – ca să fac un joc de cuvinte – o MANĂ cerească. În cele patru proiecte aflate în derulare, dl. Man ne-a făcut deja o economie de cca 10.000.000 euro, prin penalizările de 25% aplicate proiectului de reabilitarea Spitalului Judeţean (unde contribuţia noastră e de 13.000.000 euro), tot de 25% la proiectul de reabilitare a drumului Baia Sprie – Bârsana (căci 25% va rămâne penalizarea, chiar dacă dl. Man zice că a contestat şi a cerut să se rămână la vechea penalizare de 10%). E o economie definitivă, căci proiectele respective nu vor mai vedea aceşti bani.
Dar mai există şi economii temporare. Mă refer la situaţiile în care proiectele se întârzie cu anii din vina beneficiarului. E ca în cazul datoriilor: cu cât le plăteşti mai târziu cu atât e mai bine. În Maramureş se află în această situaţie două proiecte: sistemul integrat de management al deşeurilor – unde am economisit temporar aproape 40.000.000 euro, pe care ar fi trebuit să îi dăm până în toamna acestui an, dacă investiţia se finaliza. Aşa însă nu am dat niciun euro; adică am dat, dar la proiecte din alte ţări. Am mai economisit 4,5 milioane euro de la proiectul „Circuitul bisericilor din Maramureş”, la care nu s-a făcut nimic din toamna anului 2008.
Trebuie să precizez că aceste economii temporare pot deveni definitive, dacă proiectele nu se derulează cum trebuie. Iar proiectul Baia Sprie – Bârsana are foarte mari şanse de a fi penalizat cu 100%. Şanse – deocamdată doar mari – pentru penalizare totală are şi reabilitarea Spitalului Judeţean. De aceea ne-am dori ca dl. Man să fie preşedinte încă un mandat. Vă daţi seama: am putea economisi doar din cele 4 proiecte (mai ales că dl. Man nu a depus altele noi) circa 80.000.000 euro. Dacă toate judeţele din România ar avea preşedinţi de talia lui Mircea Man, noi am face o economie de minim 3,3 miliarde euro. E şi motivul pentru care Comisia Europeană îi ţine pumnii lui Mircea Man la alegerile din 10 iunie” – a subliniat dl. Ryen Pourles Frayeres.
Întrebat dacă – ţinând cont de aprecierea de care se bucură Mircea Man la Bruxelles – nu şi-ar dori să îl vadă mai degrabă europarlamentar decât preşedinte CJ, dl. . Ryen Pourles Frayeres a fost categoric: „La Bruxelles nu avem nevoie de oameni care încurcă şi stagnează lucrurile. Din motivele arătate mai sus – economii la fondurile nerambursabile – dl. Mircea Man ne este mai util la CJ Maramureş. Poate nu şi conjudeţenilor lui, dar nouă chiar ne este util”- a încheiat oficialul de la Bruxelles. (sursa: izpenal.ro)
PS 1. Dând deoparte partea de pamflet a textului, rămân cifrele reale. Din patru proiecte cu bani europeni, în patru ani de mandat Mircea Man nu a putut duce la bun sfârşit NICIUNUL. Şi nici nu a propus proiecte noi. Sub conducerea lui judeţul a pierdut deja 10.000.000 euro şi riscă să piardă 80.000.000 euro. Desigur, dacă în iunie nu vine altcineva care să dreagă busuiocul în ceasul al doisprezecelea.