African Minerals Limited și Shandong Iron& Steel Group (comapnie chineză cu capital de stat, unul dintre giganții mondiali din domeniul oțelului) au finalizat tranzacția-investiție de 1,5 miliarde de dolari ce vizează 25% din proiectul Tonkolili derulat de firma controlată de Frank Timiș, cel mai bogat român potrivit ultimei ediții a Top 300 Capital.
Fondurile au fost transferate încă de vineri, urmând a fi primite în cursul zilei de azi. Cui Jurong, vicepreședinte al Shandong Iron, a fost nominalizat pentru o poziție în conducerea African Minerals. Compania lui Frank Timiș va folosi banii pentru a accelera dezvoltarea celei de-a doua faze a proiectului Tonkolili. De asemenea, o parte din bani vor fi utilizați la achitarea creditului existent de 417,7 milioane de dolari pe care compania îl are la Standard Bank.
”Ne bucurăm de colaborarea cu Shandong Iron& Steel Group, unul dintre cei mai mari producători de oțel din lume. Acest parteneriat confirmă potențialul unei țări ca Sierra Leone de a ajunge unul dintre cei mai importanți producători de fier la nivel mondial”, a declarat Frank Timiș.
Prima fază a proiectului Tonkolili demarat de Timiș permitea extracția a 15 milioane de tone de fier pe an din Sierra Leone. Faza a doua a proiectului, la care-i va avea ca parteneri pe chinezi, va permite o producție de 45 de milioane de tone de fier pe an.
Potrivit Top 300 Capital, ediția 2011, Frank Timiș are o avere estimată la 1,6 – 1,65 miliarde de dolari.
Vasile Frank Timiș s-a născut în Borșa, a absolvit o școală profesională de mecanici auto. La vârsta de 17 ani a fugit în Italia de unde a plecat apoi în Australia, cu ajutorul Organizației Națiunilor Unite, stabilindu-se ca refugiat politic în Perth. A lucrat în mai multe domenii, inclusiv în tr-o mină din deșertul australian. A fost implicat într-un scandal legat de consumul și traficul de heroină, etapă a vieții pe care Timiș nu a negat-o, ci a regetat-o după ce s-a realizat material și profesional.
Recunoscut drept unul dintre cei mai bogaţi antreprenori Vasile Frank Timiş este un jucător important în industria resurselor naturale la nivel global. În România a investit circa 250 de milioane de dolari şi a rămas cu imaginea unui om de afaceri controversat.
Modelul de business practicat de Timiş nu este diferit de al altora, însă domeniul şi intuiţia au făcut diferenţa. În primul pas, el înfiinţează o companie în care investeşte între 40 şi 50 milioane de dolari. Apoi, după nu mai mult de doi ani, o promovează pentru listare pe bursele din Londra, Canada sau Australia, la o valoare de 4-5 ori mai mare decât investiţia iniţială, cu un business plan investiţional precis şi validat de experţi. Apoi Timiş se retrage din companie, nu înainte însă de a anunţa investitorii că a descoperit noi zăcăminte petroliere, fapt care creşte foarte mult valoarea de piaţă a companiei.
Grigore Ciascai