AcasăNews AlertDESPRE SISTEMUL DE SĂNĂTATE - Cătălin Cherecheş: “Sunt foarte multe interese în...

DESPRE SISTEMUL DE SĂNĂTATE – Cătălin Cherecheş: “Sunt foarte multe interese în sistemul medical din România”

spot_img

DISTRIBUIȚI

Prezent la deschiderea ediţiei 2018 a expoziţiei de aparatură şi tehnologie medicală MaraMedica, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, “a pus degetul pe rană” şi a vorbit deschis despre problemele din sistem şi despre cum ar trebui acestea remediate.

“Mă bucură faptul că această onorabilă branșă își respectă statutul și din perspectivă academică și din perspectiva tehnologiei și a lucrurilor care vin înspre ajutorul medicilor și al personalului din spitale pentru condiții mult mai bune și pentru tratamente la nivelul pe care pacienții, dar și medicii le doresc.

Cred că sunt foarte multe lucruri de făcut și foarte puține lucruri care se vor face. Nu cred că în Baia Mare, în Maramureș, în România, sistemul medical va putea vreodată să fie comparat cu sistemul medical dintr-un stat civilizat. Deocamdată ne mulțumim să avem un sistem medical care poate fi considerat un sistem conex unui serviciu social”, a spus Cherecheş.

Acesta a vorbit şi despre problemele pe care le au medicii şi pacienţii în fiecare zi şi despre cum lipsurile din sistem generează un adevărat exod către spitalele din străinătate.

“A venit momentul să spunem că un medic poate să fie cel mai bine pregătit, poate să aibă cele mai bune intenții dacă în mână îi pui în spitale niște instrumente care nu întotdeauna parcurg un traseu de sterlizare așa cum trebuie.

Degeaba medicul are cele mai bune dorințe de a oferi sănătate atunci când hainele de pat sunt mizerabile, când procedurile de igienizare în saloane nu se respectă și lucrurile acestea nu țin întotdeauna de o rea-credință a celor care ar trebui să facă aceste munci, ci țin de educație.

Dacă așa fac acasă, cu siguranță așa vor face și în spital, așa vor face și la locul de muncă. Și atunci vom vedea că lucrurile vor fi aruncate întotdeauna în derizoriu și vor cădea de cele mai multe ori pe spatele medicilor când pacienții se vor trezi cu diverse infecții, când tratamentul nu va fi întotdeauna cel mai eficient, când timpul de tratament va fi mai lung.

Prin ceea ce s-a întâmplat în ultimii 28 de ani, în România s-a generat, cel puțin la nivelul celor care au resurse, o încurajare a turismului medical în alte părți. Și astfel resursele românilor merg în Ungaria, în Austria, în Germania și în alte țări”, a mai spus primarul.

Cherecheş a amintit şi despre prevenţia care în România există doar la nivel declarativ, dar şi despre fondurile din Sănătate care nu servesc întotdeauna interesul pacientului.

“Pe de altă parte este o chestiune de prevenție care nu întotdeauna se ridică la nivelul la care medicii și-l doresc pentru că de cele mai multe ori se trezesc cu un pacient care trebuia să își prevină boala sau să o trateze mai din timp, dar neexistând un anumit grad de prevenție, medicul este limitat în acțiunea de a oferi sănătate prin tratamentele pe care le gândește și pe care le are la dispoziție.

Sunt foarte mulți bani în sistemul de sănătate din România. Sunt foarte multe interese în sistemul medical din România. Știu foarte bine cât costă și din perspectivă legală, dar și din perspectivă ilegală să omologhezi un medicament, să scoți un anumit tratament dintr-o linie de finanțare și să introduci alt tratament. Dar lucrurile acestea nu se vor opri nici azi, nici mâine și țin doar de un stat care de foarte multă vreme nu mai e stat”, a subliniat Cătălin Cherecheş.

Edilul a subliniat importanţa adevăraţilor profesionişti, indiferent de domeniul în care activează şi a explicat că multe dintre problemele pe care le are sistemul medical sunt de fapt o consecinţă a nepriceperii celor puşi în funcţii de conducere doar pe criterii politice, nicidecum pe criterii de profesionalism.

“Nu am înțeles niciodată timiditatea medicilor. De ce nu am avut un medic care să conducă Ministerul Sănătății în cei 28 de ani așa cum merita sistemul sanitar să fie condus? Am găsit întotdeauna soluții în altă parte! Aducem medici la Ministerul Agriculturii, aducem agricultori la Ministerul Sănătății și aducem informaticieni la Ministerul Culturii.

Cu siguranță că având minister sau nu, cu Direcție de Sănătate Publică sau fără Direcție de Sănătate Publică, medicii, asistentele și personalul auxiliar știu ce au de făcut!

Și acest mecanism funcționează dintr-o anumită inerție care ține de bunul simț, de suflet, de pregătirea profesională și de obligațiile morale pe care le au cei care muncesc în sistem. Am toată convingerea că salarizările sunt gândite ca un element important în a respecta medicul, asistentul și pacientul.

Cred că pe lângă salarizarea pe care o oferim personalului cel mai important lucru este cel legat de condițiile de muncă, de tehnică și de tehnologie, de modul în care oferim medicilor condițiile de muncă potrivite pentru a își desfășura activitatea. Dar repet, de cele mai multe ori tratăm pacienții mult prea târziu printr-o foarte clară, certă și abruptă lipsă de educație”, a explicat primarul municipiului.

Cea de-a XV-a ediţie a manifestării ştiinţifice şi expoziţionale în domeniul medical, MaraMedica este organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş şi este specializată în: aparate şi instrumentar medical, echipamente şi instrumentar stomatologic, diagnostic si terapie, echipamente si instrumentar chirurgical, echipamente si dotări pentru spitale, articole de unică folosinţă, medicina de recuperare, ortopedie, echipamente şi instrumentar oftalmologic, medicamente produse farmaceutice, farmacia verde, care se va desfăşura începând din 22 februarie, până sâmbătă, 24 februarie, inclusiv, la Centrul de Instruire şi Marketing al Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş din Baia Mare, Aleea Expoziţiei nr. 5.

sursa eMM.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA