Criminalitatea stradală constituie una dintre priorităţile poliţiei maramureşene, având în vedere impactul social deosebit pe care aceste fapte îl produc şi faptul că afectează sentimentul de siguranţă publică. Analiza datelor subliniază faptul că furturile din autoturisme deţin o pondere însemnată în rândul faptelor ce se comit în stradă, reprezentând una dintre problemele cu care se confruntă poliţiştii la nivelul judeţului, şi în special la nivelul municipiului Baia Mare.
Din analiza cauzelor care favorizează acest gen de fapte, s-a desprins concluzia că, fără aportul nemijlocit al proprietarilor de autovehicule şi al celorlalţi cetăţeni, numărul infracţiunilor de furt din auto nu vor scădea, din contră, ele vor avea un impact cu consecinţe mult mai grave în plan social, creând o stare de insecuritate în mediul stradal.
Pe fondul încrederii, al neglijenţei şi, nu în ultimul rând, al indiferenţei proprietarilor de autoturisme faţă de cele mai elementare norme de siguranţă, hoţii acţionează chiar la lumina zilei, spărgând geamurile autoturismelor parcate în diverse zone ale oraşului. Acest mod de operare este ales de infractori atunci când în autoturism se găsesc la vedere diverse bunuri de valoare. Prin acest mod de operare s-au furat în principal radiocasetofoane, CD-playere, sisteme de detectare radar sau sisteme de navigaţie GPS.
Un alt mod de operare, aflat în strânsă corelaţie cu neglijenţa posesorilor de autoturisme, este profitarea de faptul că portierele maşinilor sunt închise dar neasigurate, sau, de acela că şoferii, fiind implicaţi în alte activităţi îşi lasă autoturismul nesupravegheat. Prin acest mod de operare s-au furat îndeosebi genţi, serviete sau poşete aflate în autoturism. Zonele nu sunt predilecte sau specifice zonelor mărginaşe, faptele de furt din autoturisme înregistrându-se chiar şi în zonele centrale unde circulaţia pietonală este mai intensă, condiţie care micşorează şansele de reuşită ale infractorilor. Luând în considerare rolul, locul şi importanţa activităţii de prevenire şi motivaţi de aceste aspecte, Biroul de Ordine Publică al Poliţiei municipiului Baia Mare, prin Poliţiştii de Proximitate, a organizat, ieri, pe parcursul câtorva ore ale zilei, o acţiune integrată şi punctuală, în zonele din municipiu în care riscul victimizării era cel mai ridicat.
Acţiunea a avut ca principal obiectiv sensibilizarea şi conştientizarea proprietarilor de autovehicule cu privire la potenţialele riscuri la care se expun dacă nu îşi iau măsuri minime de protecţie. De asemenea se urmăreşte reducerea numărului de furturi din autovehiculepe raza municipiului Baia Mare. În acest scop, poliţiştii au distribuit peste 500 materiale de informare (fluturaşi) în parcările a trei mari centre comerciale din oraş, iar persoanele care nu şi-au asigurat autoturismele şi au lăsat bunuri la vedere în acestea au fost atenţionate şi li s-au distribuit materiale preventive. Pentru a diminua pe cât posibil gradul de risc victimologic existent la nivelul municipiului Baia Mare, în rândul proprietarilor de autovehicule, aceste acţiuni vor continua, până când cetăţenii vor înţelege că numai împreună vom reuşi să asigurăm un climat de siguranţă pe raza municipiului, dar şi a celorlalte localităţi din judeţ.
Pentru prevenirea acestor evenimente nedorite, Compartimentul de prevenire a criminalităţii face câteva recomandări posesorilor de autoturisme:
- asiguraţi autoturismele prin încuierea uşilor şi închiderea geamurilor;
- când părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi la vedere în interiorul acestora, obiecte de valoare care atrag interesul din partea hoţilor din autoturisme (genţi de voiaj, poşete, borsete, genţi tip „Diplomat”, aparatură electronică, etc.)
- parcaţi autoturismele numai în locuri bine iluminate, în locuri unde pot fi observate în permanenţă de către proprietari, nu în locuri dosnice, în locuri izolate din punct de vedere al traficului de persoane;
- în staţiile de alimentare, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor;
- evitaţi lăsarea cheilor în contact, chiar şi atunci când părăseşti maşina pentru scurt timp;
- în cazul în care s-a comis un furt nu pătrundeţi în interiorul maşinii, ci sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.