Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut public un comunicat în legătură cu stadiul anchetei care se desfășoară ca urmare a exploziei ce a avut loc în data de 19 februarie în municipiul Sighetu Marmației.
În continuarea cercetărilor efectuate în dosarul penal privind accidentul prin explozie care a avut loc la data de 19 februarie 2012, în localitatea Sighetu Marmaţiei, Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus începerea urmăririi penale faţă de două persoane fizice. În sarcina fiecăreia dintre cele două persoane fizice s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă (victimă C. A. S.), vătămare corporală din culpă (faţă de 14 persoane vătămate), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În fapt, în raport cu probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale s-a reţinut faptul că, una dintre persoanele fizice puse sub învinuire, în calitate de diriginte de şantier în perioada 2005-2010, având atribuţii de verificare a calităţii execuţiei construcţiilor, privind edificarea reţelei de distribuţie a gazului metan în oraşul Sighetu Marmaţiei, a vizat documentele tehnice (procese-verbale de recepţie a lucrărilor efectuate pe mai multe străzi din unicipiul Sighetu Marmaţiei şi diagramele de presiune).
De asemenea, probele administrate în cauză, au relevat că cel de-al doilea învinuit , persoană fizică, în calitate de responsabil cu lucrările de construcţie din partea firmei S.C. B.G S.A., în perioada 2005-2006 a vizat documentele tehnice, deşi poziţionarea conductelor s-a făcut la o altă adâncime decât cea prevăzută în proiect şi fără ca aceste conducte să fie fixate pe un pat de nisip. În acelaşi timp, probatoriul a relevat că, amplasarea în fapt a conductei s-a făcut în alt loc decât cel prevăzut în proiect.
Aceste fapte (cele cu privire la nerespectarea proiectului de execuţie) au creat condiţiile favorizante pentru fisurarea conductei de gaz la intersecţia a două străzi (constatată de organele de cercetare penală în data de 19 februarie 2012), situaţie în care au existat infiltrări de gaz în subsolul imobilului avariat, infiltrări urmate de producerea celor două explozii în data de 19 februarie 2012.
Cercetarea exterioară a locului evenimentului s-a efectuat în data de 19.02.2012, între orele 1000-2300, a fost continuată în data de 20.02.2012 şi în data de 22.02.2012.
În urma efectuării cercetării la faţa locului s-a constatat faptul că proiectul de execuţie al reţelei de distribuţie a gazului nu a fost respectat. Cu ocazia decopertării s-a descoperit o fisură în conducta de gaze. Această conductă era poziţionată la o adâncime de doar la 66 cm, deşi adâncimea prevăzută în proiect era de 90 cm. Proiectul prevedea realizarea unui pat de nisip protector cu grosimea de 10 cm, care ar fi trebuit să fie sub această conductă, dar s-a constatat că acesta lipsea cu desăvârşire.
Din primele depoziţii ale persoanelor audiate a reieşit faptul că angajaţii S.C. B .G S.A. au fost chemaţi de mai multe ori, anterior producerii accidentului, dar de fiecare dată angajaţii firmei distribuitoare a gazului au susţinut că nu au semnalat prezenţa gazului metan. Mai mult decât atât, au recomandat persoanei fizice care a făcut sesizarea să renunţe la aparatul pe care îl avea montat pentru detectarea gazului metan.
Tragedia de la Sighetu Marmației Incredibil! Procurorii au început urmărirea penală a două persoane fizice! Angajații firmei Berg Gaz le-au recomandat abonaților să renunțe la aparatele montate pentru depistarea scurgerilor de gaze
loading...