În Timișoara se plătește o taxă pe artificii, alții plătesc apa de ploaie, iar cei din Bacău plătesc bir pe șanțurile mai lungi de 100 de metri.
Taxa pe artificii
În Timişoara este plătită anual de firmele care oferă servicii pirotehnice. Valoarea taxei este de 200 de lei pe minut, dar cum focurile de artificii ţin 10-15 minute, în final factura este destul de piperată.
Taxa pe orar
La Plopeni, în Prahova, fiecare companie plăteşte 200 de lei Primăriei ca să îi aprobe orarul de activitate şi încă 100 de lei pe an pentru prelungirea aprobării.
Taxa pe linişte
La Mamaia, comercianţii plătesc o taxă de linişte. Costă între 11 şi 2.000 de lei pe an, în funcţie de dimensiunea spaţiului pe care îl ocupă. Cu aceşti bani, spun autorităţile, sunt plătiţi gardienii.
Taxa pe ploaie
La Craiova, oamenii plătesc 51 de bani pe metru pătrat pentru apa de ploaie. Taxa pentru apa care ajunge în canalul de colectare se calculează în funcţie de cantitatea de precipitaţii şi suprafaţa pe care se întinde locuinţa. Oamenii spun că li se pare nedrept, întrucât apa de ploaie „o dă Dumnezeu”. Un tarif pentru apa de ploaie se plăteşte şi în Alba Iulia: 3 lei pe metrul cub de apă. „Este firesc să fie prevăzută această taxa pentru colectarea apei pluviale, pentru că orice trece printr-un sistem de canalizare unitar naşte nişte costuri, privitor la purarea acestor ape, pot fi ele menajere sau pluviale, nu contează”, a explicat, Mihai Coşer, purtător de cuvânt al Primăriei Alba.
Taxa pe căsătorie
La Galați, primarul a pus o taxă pe căsătorii. Până la ora 19.00, taxa este de 72 de lei, după această oră, însă, este de zece ori mai mare.
Taxa pe şanţ
Nici constructorii nu au scăpat de plata unor taxe ciudate. Taxa pe șanț a fost aprobată la sfârşitul anului trecut de Consiliul Local Bacău. Conform hotărârii, toţi constructorii care desfăşoară lucrări în şanţurile săpate pe o lungime de până la 100 de metri trebuie să plătească până la 2 lei pe metru pe zi .
Taxa pe cal
Există în România şi o taxă pe cal. Cine este proprietar de cai trebuie să plătească 5 lei pentru fiecare cap de animal pe an. Banii ajung la Autoritatea Hipică Naţională.
Taxa pe Crucea Roşie
Un bir se plătește și la Crucea Roșie. Un procent din preţul biletelor vândute pentru evenimentele culturale, de divertisment și sportive, concerte, festivaluri, spectacole, filme la cinematografe se duc la Crucea Roşie.
Încă nu am făcut o socoteală, dar suntem tare curioși să știm câte din aceste taxe se regăsesc și în Baia Mare. Cea pentru apa de ploaie, din câte suntem informați, a fost impusă de Vital. Or mai fi și altele?