S-a circulat cu viteza melcului azi noapte în pasul Gutâi, pe DN 18, între Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei. Ninsoarea abundentă a dus la depunerea unui strat de omăt pe carosabil. Un şofer a ieşit cu maşina în decor. Noroc cu stratul de omăt de pe marginea drumului care a făcut ca automobilul să nu fie avariat. Un alt şofer, de tir de această dată, a încercat în zadar să urce muntele. Deşi echipat cu anvelope de iarnă mastodontul nu s-a urnit din loc. Echipajele de deszăpezire au intervenit şi au reuşit să deblocheze şoseaua. De altfel, pe toate sectoarele de drumuri publice din judeţ traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă. Vremea a fost apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul a fost mai mult noros. Pe arii extinse au căzut precipitaţii predominant sub formă de ninsoare. Cantitatea maximă de precipitaţii 14 l/mp la Copalnic. Vântul a suflat slab, la moderat. În zona montană înaltă a prezentat intensificări de până la 58 km/h viscolind zăpada.La munte a fost semnalată ceaţa, care a fost asociată cu chiciură. Stratul de zăpadă măsura, aseară, 34 cm la Cavnic. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 1 grad Celsius şi 5 grade Celsius.
Noaptea trecută echipaje ale Serviciului Poliţiei Rutiere au patrulat şi monitorizat traficul rutier pe Dealul Ştefăniţei, Dealul Huta-Certeze, Dealul Hera şi Pasul Prislop, în scopul de asigura buna desfăşurare a circulaţiei autovehiculelor.
Participanţii aflaţi, la această oră, în trafic întâlnesc carosabil umed pe DN1C şi E58. În Pasul Gutâi, pe DN18, zăpada frământată depusă pe carosabil măsoară între 0-3 cm. Pe carosabilul DN18, la Sighetu Marmaţiei şi DN19, Dealul Huta Certeze, stratul de zăpadă frământată depus pe carosabil are între 0-4cm.La Petrova, pe DN18, zăpada frământată existentă pe carosabil are între 1-2 cm. Pe DN17C, la Vişeu de Sus şi Dealul Ştefăniţei stratul de zăpadă frământată ajunge până la 1 cm. Carosabilul sectorului DN18, la Borşa şi în Pasul Prislop este acoperit de un strat de zăpadă frământată, cu grosimea cuprinsă între 1-2 cm. DN18B Baia Mare-Târgu Lăpuş este umed. Ninge slab acum în Baia Mare, Pasul Gutâi, la Sighetu Marmaţiei, petrova, Vişeu de Sus şi Borşa. Angajaţii societăţilor care întreţin şi asigură viabilitatea drumurilor judeţene pe timp de iarnă au acţionat cu 35 autoutilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi au împrăştiat 423 tone de material antiderapant. Se intervine şi acum pentru curăţarea zăpezii frământate de pe carosabil cu utilaje şi material antiderapant.
A nins şi pe drumurile judeţene din zona localităţilor Cavnic, Budeşti, Ocna Şugatag, Călineşti, Văleni şi Bârsana. Pe carosabilul DJ 184, în zona montană a oraşului Cavnic, dar şi pe DJ109F, stratul de zăpadă frământată depus pe carosabil măsoară între 3-4 cm. Carosabilul DJ185 Călineşti-Bârsana este acoperit de un strat de zăpadă frământată care măsoară până la 2 cm. Angajaţii societăţii care întreţine pe perioada de iarnă cele trei sectoare de drumuri judeţene au acţionat cu utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi au răspândit 93 tone de material antiderapant. Se acţionează, la această oră, cu utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii frământate şi lărgirea arterelor de circulaţie. Pe acostamentul drumului DJ184 şi DJ109F, zăpadă măsoară până la 40 cm. Ninge acum abundent în zona montană a oraşului Cavnic şi la pârtiile de schi. Fulguieşte la Budeşti şi Ocna Şugatag.
A nins aseară şi pe celelalte sectoare de drumuri judeţene. Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au intervenit cu 36 utilaje cu lamă pentru curăţarea zăpezii frământate depuse pe carosabil şi au fost utilizate 538 tone de material antiderapant. Pe sectoarele de drumuri judeţene aflate în administrare şi întreţinere, carosabilul este umed, dar alternează cu porţiuni acoperite de un strat de zăpadă frământată care măsoară între 1 şi 2 cm.
Rămân închise pe perioada de iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.
Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor auto să circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil, respectiv de aderenţ. Este imporatnt să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic, pentru a evita accidentele rutiere sau tamponările în cazul derapării autovehicului.Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a evita intrarea în derapaj.Reducerea vitezei se va face cu ajutorul frânei de motor. Se vor evita opririle şi staţionările în rampă sau pantă. Conducătorii auto trebuie să aibă o grijă deosebită la coborârea pantelor şi ieşirea din virajele strânse, fără să accelereze autovehiculele sau să apese frâna de picior. Schimbaţi trepta de viteză pentru a reduce viteza sau folosiţi frâna de motor. Dacă simţiţi că nu stăpâniţi comenzile, scoateţi autovehiculul în afara părţii carosabile, într-un loc în care nu există posibilitatea să rămâneţi împotmoliţi sau să perturbaţi traficul rutier şi asteptaţi utilajele de intervenţie care împrăştie material antiderapante.