Crema celor care au abuzat de România revine în Parlament pe uşa din dos. Liderii PDL şi-au asigurat din timp colegii sigure, care să le permită accesul în Legislativ şi în cazul unor înfrângeri categorice. Conform propriilor declaraţii, Udrea nu trebuie considerată ca fiind aleasă.
Ce spunea Traian Băsescu despre actuala lege electorală
31 octombrie 2007: „Nu vreau să discut dezavantajele legii propuse de Pro Democraţia, şi schimonosită în negocierile cu partidele, pentru că am promis că o voi comenta în momentul în care ajunge la promulgare. Dar e o lege care nu rezolvă nimic. Rămânem cu listaci, cu posibilitatea de a băga în Parlament toată zgura partidelor (…) Deci asta e ţara în care oligarhia a ajuns să dicteze dezinformarea românilor. Au acces pe toate televiziunile, în schimb toţi cei care spun cât de proastă este soluţia propusă de preşedintele Traian Băsescu (uninominal pur – n.a.), dar nici unii nu vorbeşte că soluţia Pro Democraţia este un compromis care are destinaţia să-i păcălească pe români şi să-i ţină pe listaci. (…) Listacii nu mai sunt o soluţie”.
1 noiembrie 2007: „Dacă domnul Pîrvulescu este cinstit, ar spune că sunt multe puncte (în proiectul asumat de Guvern n.r.) care nu mai seamănă cu ce a promis dânsul. Proiectul are scris pe fiecare pagină «protecţie pentru listaci» iar proiectul lui Pîrvulescu îi aduce în Parlament pe toţi cei de care românii trebuie să scape”.
Cele două declaraţii de mai sus şi aparţin lui Traian Băsescu şi au fost făcute în plină campanie pentru referendumul prin care populaţia trebuia să se pronunţe dacă este de acord cu introducerea votului uninominal pur. La vremea respectivă, Traian Băsescu (şi evident şi PDL) avea o poziţie critică vis-a-vis de proiectul legii electorale, cea care este şi acum în vigoare şi după care s-au organizat alegerile din 9 decembrie. În momentul acela, poziţia lui Traian Băsescu era corectă. După numai 4 ani, preşedintele s-a răsucit cu 180 de grade. A criticat dur şi a considerat drept neserios proiectul de lege privind uninominalul pur, promovat de Ponta şi Antonescu.
În paralel, PDL a atacat la CCR proiectul uninominalului pur, iar judecătorii pro Băsescu s-au executat, au inventat elemente de neconstituţionalitate şi l-au respins. Aşa s-a ajuns ca actualul parlament să aibă un surplus de aproape 120 de senatori şi deputaţi. Faptul că în jur de 60 dintre parlamentarii care au obţinut mandate suplimentare (mandate dublate) sunt din PDL (şi sateliţii lor, FC, PNŢCD, NR) explică de ce Traian Băsescu şi PDL s-a răsucit şi nu au mai acceptat uninominalul pur.
„Vedetele” ARD/PDL s-au salvat datorită colegiilor „cu dedicaţie”
Vasile Blaga – preşedinte PDL, Elena Udrea – fost ministru, MRU – fost premier, Roberta Anastase – fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean – fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Mircea Toader – lider al deputaţilor PDL, Gheorghe Flutur – numărul 3 din PDL sunt cei „7 magnifici” ai PDL (unii le zic „gaşca lui Băsescu”) care au intrat în Parlament pe „uşa din spate”, şi care, dacă este să ne luăm după poziţia lui Traian Băsescu, se încadrează în categoria „zgura partidelor” sau în categoria „listacilor”.
Dacă ne uităm la circumstanţele în care au candidat cei 7 (precizăm că sunt mulţi alţi fruntaşi PDL în situaţia lor, dar i-am nominalizat doar pe greii, greilor), observăm un element comun: toţi au beneficiat de colegii primite (de fapt şi le-au ales ei) cu „dedicaţie”. În limbaj tehnic, este vorba de colegii sigure. Colegiile sigure sunt acelea care permit în proporţie de 95% ca învinsul să ajungă în Parlament, fie prin prima redistribuie (cea judeţeană), fie prin cea de a doua, naţională, indiferent dacă învingătorul a închis sau nu colegiul cu 50%+1.
Colegiile sigure sunt de regulă cele mai mari din circumscripţie (pentru a permite „favorizatului” să obţină mai multe voturi decât restul colegilor de partid, pentru că la redistribuiri, contează să ai mai multe voturi decât propri colegi de partid sau alianţă – n.a.), cele în care primarii sunt de aceeaşi culoare politică. Anastase, Toader şi Oltean au avut în 2008 colegii sigure, au câştigat „en fanfare”, iar acum în 2012 şi le-au păstrat pentru că erau şi în 2012 sigure, în sensul că le asigura accesul în Parlament şi din poziţia de învins.
Vasile Blaga, Elena Udrea au avut în 2008 colegii sigure, dar acestea nu au mai fost şi în 2008 la fel de sigure, motiv pentru care şi-au ales alte colegii în Timiş, respectiv Neamţ, unde aveau toate condiţiile pentru a intra şi din postura de perdanţi. Ceea ce s-a şi întâmplat. MRU şi Gheorghe Flutur, care n-au candidat în 2008, şi-au tras de asemenea colegii sigure, dovadă că au intrat în cărţi pentru redistribuire după ce au fost învinşi.
Udrea şi-a pregătit colegiul încă din 2011
Staff-ul din spatele lui Elena Udrea şi-a ales încă din vara anului 2011 un alt colegiu sigur, pentru că în Bucureşti, în Drumul Taberei, existau numeroase semnale că va fi înfrântă categoric. În municipiul Roman, fosta ministresă beneficia de întreaga logistică şi influenţă pusă la dispoziţie de primarul romaşcan, de baronul PDL de Neamţ, Gheorghe Ştefan Pinalty, şi de şeful CJ, pe atunci, membru PDL. Mai mult în media locală – 80% aservită PDL – s-a creat impresia că toate investiţiile din Roman au plecat din pixul Elenei Udrea, deşi „prima semnătură” aparţinea foştilor miniştri Mitrea, Borbely şi Blaga. Deloc întâmplător, toate inaugurările la cinci obiective de investiţii au avut loc în campania electorală. Evident, colegiul era şi cel mai mare din întreg judeţul. Deci, toate condiţiile pentru un succes.
Udrea nu a fost aleasă în 2012!
Colegiul 4 Neamţ, în care a candidat Elena Udrea, era nu doar unul sigur, ci unul ultra-securizat. Îi dădea posibilitatea Elenei Udrea să câştige de pe locul 1 – şi să-i asigure accesul în Parlament şi dacă nu l-ar fi „închis”, dar şi să se califice în cazul în care se clasa pe locul 2, iar învingătorul nu închidea colegiul, adică situaţia care s-a şi înregistrat. Dar, atenţie, Elena Udrea intra în Parlament şi dacă liberalul Brătescu închidea colegiul (i-au lipsit cca 300 de voturi). Graţie „calităţii” colegiului, în acest caz Udrea obţinea biletul pentru Parlament la redistribuirea mandatelor suplimentare, cele care dublează unele colegii.
Şi totuşi, dacă este să ne luăm după cum îi vedea Elena Udrea pe parlamentarii intraţi de pe locul 2, putem trage o singură concluzie: ea nu a fost aleasă.
Pentru că iată ce declara pe 14 august fosta ministresă: „Antonescu nu a fost ales niciodată nimic, nici măcar senator, el intrând în Parlament după ce a pierdut alegerile în colegiul în care a candidat”. (cotidianul.ro)