În celălalt meci al grupei D (din care face parte și România), naţionala Muntenegrului s-a distrat cu Islanda, adiministrându-i o corecţie la 10 goluri diferenţă fără să forţeze. Muntenegru este considerată cea mai puternică echipă a grupei şi printre favoritele competiţiei, mai ales după cele două mari succese din acest an. Naţionala a câştigat medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Londra, iar ZRK Buducnost Podgorica (echipă care dă naţionalei 7 jucătoare) a câştigat finala Ligii Campionilor contra principalei favorite, Gyori Auto ETO KC. De menţionat că printre cele mai bune jucătoare din „primul 7” al muntenegrencelor se află Katarina Bulatovic (24 de selecţii –139 de goluri) şi Marija Jovanovic (86 de selecţii – 398 de goluri), care evoluează la Oltchim Rm.Vâlcea. Faţă de garnitua care a dat „lovitura” la olimpiadă, acum la europene nu mai este marea jucătoare Bojana Popovic, care s-a retras din naţională.
Ungaria pierde în ultima secundă printr-un autogol o partidă dramatică!
În grupa A, Cehia, care din 1995 nu a mai văzut cum arată o semifinală a învins cu 25-22 (12-7) mult mai bine cotata echipă a Ucrainei, punctând prima surpriză la aceste europene. În celălalt meci al grupei, Norvegia (campioana mondială, europeană şi olimpică „en titre”) a învins echipa ţării gazdă, Serbia cu 28-26 (17-12), într-un meci în care cu excepţia minutului 53, când tabela arăta 25-25, a ţinut în permanenţă la distanţă pe „plave”.
În grupa B, Franţa (o doua favorită a europenelor din 2012) nu a avut nicio problemă cu Macedonia, scor 29-16 (15-10). În schimb, Suedia a învins surprinzător Danemarca, 27-26 (13-15). Danezele au condus în permanenţă până în minutul 55, când Suedia a egalat: 25-25, iar în următoarele 3 minute suedezele au marcat de două ori, în minutul 59, danezele s-au apropiat la un gol, iar în ultimul minut fiecare echipă a pierdut câte o fază de atac.
În grupa C, s-a înregistrat o adevărată dramă, în meciul Croaţia – Ungaria. Maghiarele porneau ca mari favorite, dar croatele au opus o rezistenţă dârză, jocul fiind foarte echilibrat, ambele echipe conducând pe rând cu câte un gol sau două diferenţă. Între minutele 56 şi 59, tabela rămâne încremenită la scorul de 26-26. În minutul 58.55 Croaţia înscrie, 27-26, iar în minutul 59,38, deci cu 22 de secunde înainte de final, Ungaria egalează (27-27) din 7 metri prin vedeta ei Gorbicz Anita (12 goluri în acest meci).
Urmează un ultim atac al croatelor, şi când mai sunt 3 secunde de joc, Aneta Peraica scapă pe extrema dreaptă, aruncă puternic, portăriţa Herr Orsolya parează cu palmele, alunecă, mingea sare din palme în umăr şi intră în poartă în minutul 59.59. Formalitatea încheierii jocului (de regulă, pe final de meci, cronometrul se opreşte după înscrierea unui gol, şi se reporneşte odată cu reluarea jocului de la centrul terenului – n.a.), de fapt o aruncare disperată de la centrul terenului spre poarta adversă, era să aducă egalarea, mingea trasă de Gorbicz lovind bara!
În celălalt meci al grupei, victorie normală a Spaniei împotriva Germaniei, scor: 23-20 (13-12). Pentru prima oară în ultimii 8 ani de zile, în lotul Spaniei nu mai apare portarul Mihaela Ciobanu, singura româncă care a prins naţionala iberică după ce a părăsit România acum 12 ani.
Ediţia jubiliară a CE – cea mai puternică din istorie
Ediţia cu numărul 10 a campionatelor europene de handbal feminit este cea mai puternică din întreaga istorie a competiţiţei. La această ediţie, participă 14 dintre cele 16 naţionale care au fost prezente şi la ultimul turneu final, cel din 2010 din Suedia. Nu s-au calificat, echipele Olandei – locul 8 şi Slovenia – locul 16 (ultimul) în 2010, în schimb, Macedonia calificată după 2 ani de „pauză” este mult mai puternică decât Olanda, iar Cehia este mai valoroasă decât Slovenia.
Acum, în Serbia sunt prezente tpate echipele care au dominat ultimele două mari competiţii de anvergură: cele clasate pe locurile 1 – 4 la mondialele din 2011 din Brazilia (Norvegia, Franţa, Spania, Danemarca), precum şi echipele care s-au clasat în aceiaşi competiţie pe locurile 6 şi 7 (Rusia şi Croaţia), 9 şi 10 (Suedia şi Muntenegru). De asemenea locurile 1-3 de la Olimpiadă (Norvegia, Muntenegru şi Spania) şi 5, 7, 8 şi 9 (Franţa, Croaţia, Rusia şi Danemarca).
Turcia, „reprezentată” în premieră la un CE
Dacă la Basket (în special) şi chiar şi la voley, Turcia stă bine în competiţiile internaţionale, la handbal, nu se poate vorbi de vreo performanţă. Turcia nu s-a calificat niciodată la vreun turneu final la europene, mondiale sau olimpiade. Şi totuşi, Turcia este într-un fel prezentă la CE din Serbia: prin patru jucătoare care evoluează în Super-Liga turceasă. Este vorba de următoarele:
– Biljana Filipovic: 26 ani, 14 selecţii/29 goluri (Serbia) – Uskudar BSK Istanbul
– Olga layuk: 28 ani, 43/81 (Ucraina) – Muratpaşa BSK Istanbul
– Marija Papudjeba: 35 ani, 27/39 (Macedonia) – Kalikarnas Bodrum
– Talida Tolnai: 33 ani, 131/1 (România) – Uskudar BSK Istanbul
Programul de astăzi 5 decembrie
– Rusia – Muntenegru: 19.05 (Grupa D – Vrsac) în direct la TVR 2
– Spania – Croaţia : 19.15 (Grupa C – Novi Sad)
– Ungaria – Germania: 21.15 (Grupa C – Novi Sad)
– Islanda – România: 21.15 (Grupa D – Vrsac) : în direct la TVR 2