Situaţie fără precedent la nivel european după raportul referitor la activitatea pe 2011 a DG Regio, discutat săptămâna aceasta în cadrul Comisiei de Control Bugetar a PE. Pentru că au fost finanţate proiecte neeligibile şi s-au încălcat normele privind achiziţiile publice, România va fi audiată în cadrul Comisiei din PE.
Potrivit documentului, 505 mil. de euro din cele 515 din fonduri de coeziune absorbite de Guvernul Boc în 2011 sunt susceptibile de fraudă. Principalii responsabili pentru această situaţie sunt fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, precum şi fostul şef al ANRMAP, Cristina Trăilă, ambele fiind în prezent candidaţi ARD la parlamentare.
„Din 515 milioane euro atraşi de statul român în 2011, lăsând la o parte că suma este infimă, ceea ce indică o performanţă dezastruoasă a Guvernului Boc, 505 milioane de euro sunt suspectaţi de fraudă. Adică doar 10 milioane au fost cheltuiţi corect”, a spus europarlamentarul Cătălin Ivan (FOTO), liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, într-o conferinţă de presă.
Potrivit lui Ivan, lucrurile sunt cu adevărat grave dacă la nivelul Comisiei Europene se vorbește despre acest lucru, ele putând fi uşor probate de Oficiul de Luptă Antifraudă (OLAF).
Ministrul de Finanţe Florin Georgescu va fi invitat să participe, în perioada următoare, la o audiere pe această temă în cadrul Comisiei de Control Bugetar a PE.
„Dacă se va dovedi frauda şi se va dovedi pentru că OLAF acţionează şi nu iartă pe nimeni, statul român va trebui să dea înapoi cele 505 milioane de euro şi să îi recupereze ulterior (…) Dacă va trebui să dăm banii înapoi, va fi o mare problemă. Raportul DG Regio vorbeşte despre hoţie şi incompetenţă şi indică două persoane: Elena Udrea şi Cristina Trăilă. Cât a fost incompetenţă şi cât a fost hoţie, o vor demonstra anchetele viitoare”, a spus Ivan.
Pentru cine nu ştie, Cristina Trăilă este o „celebritate” a fostei guvernări. Fostă şefă ANRMAP, instituţia care trebuia să verifice corectitudinea achiziţiilor publice făcute de către instituţiile statului, Trăilă a devenit cunoscută în 2009 când, în comisia parlamentară de anchetă a cheltuielilor efectuate de MTS, a apărat-o pe Monica Iacob Ridzi.
Trăilă a susținut la acea vreme că toate contractele incriminate de media sunt în realitate corecte. Că nu a fost aşa, s-a văzut. Un an mai târziu, în aceeași calitate de şef la ANRMAP, Trăilă a apărat-o şi pe Elena Udrea în ancheta comisiei parlamentare care verifica unele contracte al ministerului pe care aceasta îl patrona. Cum procurorii lui Kovesi au dat atunci urgent NUP în cazul Udrea, nici Cristina Trăilă nu a avut probleme.
Și cum atacul rămâne cea mai bună apărare, Trăilă nu pierde nicio ocazie să răspundă agresiv oricui îndrăznește să o acuze, punând pe seama actualei campanii electorale orice i-ar putea aduce un prejudiciu de imagine, ea candidând într-un colegiu din Bucureşti.