Peste o săptămână intrăm în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Partidele și-au desemnat candidații, așa că acum știm cine sunt cei care timp de o lună ne vor cerși votul, promițându-ne că ne vor face viața mai bună și mai suportabilă în următorii patru ani. Nu știm dacă vor reuși ceva pentru noi, în schimb, suntem convinși că pentru ei și familiile din care provin (inclusiv cele politice) vor face multe și viața li se va schimba în bine. Ca o părere generală, după parcurgerea listelor, putem spune că avem cei mai slabi candidați din istoria recentă a Maramureșului, astfel încât ne va fi foarte greu să găsim zece oameni de ispravă pe care să-i trimitem în Parlament. Niciodată partidelor nu ne-au propus o mai lungă listă de netoți, palavragii, oameni de nimic cu trecut întunecat, nulități sociale și profesionale, neica-nimeni cu aspirații incredibile. O faună de bipezi insipizi, cum nici măcar un Noe modern n-ar fi reușit să o adune pe arca lui. Vom vorbi, poate zilnic, despre aceste personaje, așa că, deocamdată, vreu să le trecem în revistă, să ne facem o ideie despre ”lotul lărgit” din care trebuie să selectăm zece titulari. Începem cu USL, principala forță politică a momentului.
USL are o echipă interesantă, omogenă, experimentată, călită în bătălii electorale. Dintre cei zece candidați, cinci (Pașca, Bota, Tătaru, Berci și Doru Leșe) sunt actuali parlamentari, fapt ce constituie un atuu important în confruntarea electorală.
Liviu Titus Pașca, Colegiul Baia Mare. Va încerca să câștige al treilea mandat de senator, chiar dacă în precedentele nu se poate lăuda cu prea multe realizări. E adevărat că a fost mai mult în opoziție, unde posibilitățile de a face lucruri semnificative sunt aproape egale cu zero. Va câștiga colegiul pentru că alt candidat mai bun nu există, adică el este destul de slab, dar USL e puternică. Lupta dintre Pașca și Cici de la Sistem (candidatul ARD) e inegală, finalul e cunoscut, surprizele fiind imposibile.
Sorin Liviu Bota, Colegiul Maramureș Sud. Puternic contestat de organizația locală a PSD, senatorul s-a dovedit a fi mai abil decât adversarii interni, astfel că… mai încearcă odată. Nu-i va fi greu să câștige detașat colegiul, mai ales că are un adversar fără nume la propriu, dar și la figurat. Omul respectiv își spune Bogdan Eduard, cu toate că el se numește Aiacoboaie. Să-ți fie rușine cu numele părinților și strămoșilor tăi și să vrei să reprezinți niște oameni în Senat, mi se pare o chestiune impardonabilă. Dacă nu închide colegiul (50% + 1), Bota ar putea pierde locul la redistribuire, cel mai probabil în favoarea unuia dintre cei trei candidați ai ARD. La fel stau lucrurile și în cazul lui Pașca.
Liviu Marian Pop, Colegiul Maramureș Nord. Un candidat ce reprezintă o surpriză plăcută, tânăr, instruit, rodat în bătălii (sindicale), coerent, capabil, ambițios, cu priză la electorat. Dacă ar mai fi fost câțiva candidați de teapa lui, cu siguranță că n-aș mai fi scris rândurile de mai sus. Pop a fost plasat corect, exact în colegiul unde candidează cel mai bine clasat candidat al ARD, senatorul Gheorghe Mihai Bârlea. Va fi cea mai echilibrată dispută, Bârlea având șanse mari să meargă în Senat și de pe locul doi, acolo unde va și termina competiția.
Florin Tătaru, Baia Mare Est. Nu are niciun motiv să nu se considere deputat pentru încă patru ani. Dar, ca să nu aibă surprize neplăcute la redistribuire, trebuie să închidă colegiul.
Mircea Dolha, Baia Mare Vest. Până mai ieri se putea spune că va candida singur, ca atare nu avea cum să ajungă pe locul doi. De marți lucrurile s-au schimbat în rău pentru el, candidatura lui Liviu Bala (PPDD) îi poate strica socotelile. Avantajul lui Dolha este notorietatea, faptul că a lucrat în administrație și, lucru cel mai important, este candidatul USL. Va fi un duel interesant între cei doi, inclusiv în campania electorală, motiv pentru care îl vom urmări și chiar ne vom implica.
Doru Leșe Brașoan, Colegiul Lăpuș. Obstacolele pe care le are de trecut sunt multiple. Vine din PDL, unde vreme de patru ani a pus umărul la sărăcirea populației. În colegiul Lăpuș majoritatea administrațiilor locale sunt conduse de primari ai PDL. Se bate cu Mircea Man (ARD), un adversar puternic și incomod; Orașul Târgu Lăpuș, cel care contează cel mai mult, este un fief al foștilor portocalii; mass-media aservită și cumpărată cu bani publici își va apăra binefecătorul.. Atuurile sale? Nerealizările strigătoare la cer ale administrației județene condusă de Mircea Man, scăderea drastică a popularități contracandidatului și adunăturii politice pe care o reprezintă, saturația alegătorilor de acest personaj ajuns aproape sinistru. Aici va fi cea mai dură bătălie, în care nu vor lipsi atacurile la persoană (la propriu!). E greu de anticipat câștigătorul.
Călin Matei, Colegiul Codru-Chioar. Uitându-mă pe lista adversarilor, Călin pare a fi învingător sigur, niciunul nu-i poate face viața grea. Renunțarea lui Nicolae Bud la o nouă candidatură i-a deschis drumul spre Camera Deputaților unuia dintre cei mai vechi oameni din administrația publică locală. O campanie bine gândită, eficientă și mobilizatoare, îi poate risipi eventualele îndoieli, firești la asemnea nivel de competiție.
Gheorghe Șimon, Borșa-Vișeu. Mulți se îndoiesc că înlocuirea în ultima clipă a actualului deputat Pavel Horj, ar fi fost cea mai bună soluție. Un colegiu greu, cu un adversar de calitate, Vasile Timiș, fost secretar de stat. Pentru că nu am toate datele la dispoziție, amân previziunile și caracterizarea situației din acest colegiu.
Vasile Berci, Mara-Cosău. Și el se află în postura de a prinde al treilea mandat de deputat. Paradoxal, dacă în 2008 a avut adversari mai puternici, de data asta îi va fi mai greu, chiar dacă are unul singur (ceilalți nu contează), în persoana lui Alexandru Deac, fost președinte al CAS Maramureș. Berci pornește ca favorit, într-un colegiu ceva mai mic, pe care îl cunoaște foarte bine. Rămâne de văzut dacă oamenii au perceput pozitiv activitatea deputatului din ultima perioadă, având motive să-l mai trimită odată la Casa Țării. Mergem pe mâna lui Berci!
Cornelia Negruț, Colegiul Sighet. Nu de adversari trebuie să se teamă Cornelia, ci de alegători! Adversari sunt mulți, dar cam egali în mediocritate și nonvaloare. Cornelia vine acolo unde percepția oamenilor este că ea a luat locul cuvenit fostului primar Eugenia Godja, și asta poate cântări mult. Mai sunt ceva probleme legate de activitatea ei din perioada când conducea Vama Baia Mare, folclorul stradal putând fi dirijat în defavoare Corneliei, dacă adversarii vor ști să interpreteze bine partitura. Șansele ei se leagă de implicarea primarului Ovidiu Nemeș în campania de susținere și, de ce nu, a fostei primărițe. Va fi greu, dar Jeni a dat dovadă în multe rânduri de caracter puternic, ceea ce ne face să credem că va pune umărul la succesul candidatului propus și impus de USL.
Grigore Ciascai