AcasăActualitateSocialZiua cea mai lungă! Duminică trecem la ora de iarnă. Ora 4...

Ziua cea mai lungă! Duminică trecem la ora de iarnă. Ora 4 va deveni ora 3!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Duminică, 28 octombrie, România va trece la ora oficială de iarnă, ora 04:00 urmând să devină ora 03:00.
Trecerea la ora de iarnă înseamnă, de fapt, revenirea la ora oficială standard. Aceasta este modificată în fiecare primăvară, în luna martie, când trecem la ora de vară – ceasurile sunt date atunci cu o oră înainte.
Sistemul de modificare a orelor are ca scop folosirea cât mai eficientă a luminii soarelui, pentru ca principalele activităţi umane să se poată desfăşura cât mai mult în timpul zilei.
Potrivit astronomilor, ca regulă, ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Astfel, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, iar 28 octombrie – având 25 de ore – va fi cea mai lungă zi a anului.
Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pămînt acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.
România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.
Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinînd cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

CFR Calatori informeaza ca “incepand de duminica – 28 octombrie 2011, in activitatea de transport feroviar se va trece la ora Europei Orientale, ora 4 devenind ora 3″. Trecerea la ora de iarna nu modifica Mersul Trenurilor.
Garniturile vor pleca din statiile de formare dupa ora oficiala de vara. Trenurile de calatori aflate in circulatie la ora 4, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare, socotind dupa ora de iarna. Nu acelasi lucru se va intampla cu trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala – isi vor continua mersul nestingherite pana la destinatie. Regula se aplica si trenurilor de calatori care au ora de plecare din statiile de formare dupa ora 4: pleaca dupa orarul stabilit in Mersul Trenurilor!
Si in tarile vecine trecerea de la ora de vara la ora de iarna se face in aceeasi zi de duminica, 28 octombrie 2012, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria si Ucraina, trenurile vor circula dupa programul din Mersul Trenurilor.
În următorii 8 ani, trecerea la ora de vară şi la ora de iarnă se va face la următoarele date:

2013 – 31 martie – 27 octombrie
2014 – 30 martie – 26 octombrie
2015 – 29 martie – 25 octombrie
2016 – 27 martie – 30 octombrie
2017 – 26 martie – 29 octombrie
2018 – 25 martie – 28 octombrie
2019 – 31 martie – 27 octombrie
2020 – 29 martie – 25 octombrie

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA