Guvernul a luat act de anularea licitaţiei pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim (OLT) şi de faptul că procesul de privatizare a eşuat, fiind necesarul ca circul din ultimele zece zile să înceteze, a declarat premierul Victor Ponta.
„Procedura de înstrăinare a participaţiei statului la Oltchim a eşuat. Din această seară circul trebuie să înceteze. Avem obligaţia faţă de angajaţii de la Oltchim şi Arpechim să punem capăt. Oamenii au nevoie nu numai de circ, ci mai ales de pâine”, a declarat premierul Victor Ponta.
„Pregătim o nouă procedură de privatizare îmbunătăţită. Gestiunea a fost frauduloasă, girată de miniştri, de directorul general Roibu. Vreau să prezint mai multe documente. Memorandumul semnat la data de 8 martie de Traian Băsescu, Ungureanu şi membrii Guvernului – rezultat al discuţiilor cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană are la pagina 15: primul grup de companii ce vor fi vândute include Oltchim. Consultatul ei a fost ales de PDL. În mai 2009, Videanu a solicitat Comisiei Europene garantarea unui împrumut pentru salvarea Oltchim. Până în 6 martie 2012 nu s-a întreprins nimic pentru Oltchim. În 6 martie s-a publicat în Monitorul Oficial că Guvernul şi-a retras notificarea”, a arătat Ponta.
„Condiţiile privatizării au permis apariţia unei persoane care nu are banii necesari pentru Oltchim, ci doar interese politice şi de imagine. Îl cataloghez ca fiind circ. Am cerut ca abordarea faţă de Oltchim să fie responsabilă. Ce a promis câştigătorul Oltchim? Că urmează să semneze în 10 zile contractul. Azi a expirat termenul. A promis că va plăti 45 milioane de euro, nu 1,8 milioane de euro, nu bani pentru salarii. Guvernul i-ar fi acordat împrumut de salvgardare pentru Oltchim. A promis un plan de afaceri în 48 de ore – nu s-a prezentat. Şi-a asumat faptul că se va prezenta echipa managerială – nu s-a întâmplat. A folosit documente false şi a încercat să înşele instituţii publice. OPSPI va înainta o sesizare organielor abilitate”, a mai spus premierul.
Ponta a precizat şi că ministrul Economiei va solicita consiliului de administraţie al Oltchim – nou consiliu de administraţie şi management: „Vom începe procedura de conducere a unei societăţi în derivă. Miercuri, Mariana Câmpeanu ne va informa cu privire la situaţia anchetei sociale a muncitorilor şi cei eligibili vor primi ajutor de 1.400 de lei. Se vor începe discuţiile cu creditorii – Electica, AVAS şi cele trei bănci”.
„Toţi reprezentanţii Guvernului – Chiţoiu, Vulpescu – să nu se mai lase implicaţi în acţiuni de circ. Trebuie pregătită o strategie de privatizare pentru păstrarea locurilor muncă. Regret acest spectacol pe care l-am văzut în aceste zile. Aştept de la MEC profesionalism şi responsabilitate. Discuţiile noastre pentru salvarea Oltchim au inclus şi partenerii de la FMI. Dacă vom avea o strategie viabilă, vom avea şi acordul instituţiilor de creditare internaţionale. Cred că domnul Vulpescu nu mai vrea nici el şi nici nu mai vrem nici noi să se ocupe de privatizarea Oltchim”, a conchis Ponta.
Ponta a fost întrebat dacă îl va demite sau nu pe Vulpescu. „A înţeles el”, a fost răspunsul premierului. Cei de la OPSPI vor trimite toate datele privind întocmirea ofertei, iar Parchetul va decide.
„Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi încheiat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri”, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.
Chiţoiu a adăugat că acordul de privatizare nu a fost încheiat pentru că nu a fost selectat niciun câştigător pentru pachetul de acţiuni, dar nici pentru creanţele deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi Electrica la Oltchim, în valoare cumulată de 400 milioane de euro.