ACTUALIZARE:
Curtea Supremă a amânat judecarea recursului formulat de Decebal Traian Remeş şi Avram Mureşan în celebrul dosar Caltaboşul. Pe 14 februarie, instanţa supremă i-a condamnat pe cei doi foşti miniştri ai Agriculturii la câte trei ani de închisoare cu executare, în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Procesul a fost amânat la solicitarea lui Ioan Avram Mureşan care a acuzat probleme de sănătate. Instanţa a fixat un nou termen pentru 5 noiembrie.
În ceea ce-l priveşte pe Ioan Avram Mureşan, judecătorii au decis deducerea intervalului de o zi cât acesta a fost reţinut, în 6 octombrie 2007, şi au menţinut obligaţia de a nu părăsi ţara impusă fostului ministru. Recursul este judecat de un complet de cinci judecători ai ICCJ. În cazul în care completul de cinci judecători respinge recursul, cei doi foşti miniştri vor fi încarceraţi şi obligaţi să ispăşească pedeapsa de trei ani de închisoare.
Astăzi, Curtea Supremă judecă recursul în dosarul Caltaboșul în care Remeş şi Mureşan au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu executare. Un complet de cinci judecători va delibera astăzi asupra recursului formulat de Decebal Traian Remeş şi Avram Mureşan în celebrul dosar Caltaboşul. Pe 14 februarie, instanţa supremă i-a condamnat pe cei doi foşti miniştri ai Agriculturii la câte trei ani de închisoare cu executare, în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie. În ceea ce-l priveşte pe Ioan Avram Mureşan, judecătorii au decis deducerea intervalului de o zi cât acesta a fost reţinut, în 6 octombrie 2007, şi au menţinut obligaţia de a nu părăsi ţara impusă fostului ministru. În cazul în care completul de cinci judecători respinge recursul, cei doi foşti miniştri vor fi încarceraţi şi obligaţi să ispăşească pedeapsa de trei ani de închisoare.
În acest dosar, Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, este acuzat de trafic de influenţă, iar Ioan Avram Mureşan de complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă este acuzat şi el de cumpărare de influenţă, în formă continuată.
Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan.
„Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea – structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, arată DNA.
Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, şi un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea. Gheoghe Ciorbă s-a autodenunţat la DNA după ce a aflat că este oricum în vizorul anchetatorilor, pentru că TVR a difuzat, în 10 octombrie 2007, în jurnalul de la ora 19.00, înregistrări audio referitoare la licitaţii şi imagini de la o întâlnire a lui Remeş cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Decebal Traian Remeş.
La o zi după difuzarea acestor imagini şi înregistrări de către postul naţional de televiziune, Decebal Traian Remeş şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Agriculturii. (gandul.ro)