Ambient și Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu deschid stagiunea teatrală de la Baia Mare și Bistrița cu spectacolul „Electra” în regia lui Mihai Măniuțiu. Prima reprezentație a spectacolului este programată marți, 2 octombrie, ora 19:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare, iar cel de-al doilea spectacol va avea loc miercuri, 3 octombrie, ora 19:00, la Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” din Bistrița.
Producția Teatrului Național din Sibiu se remarcă ca una dintre cele mai apreciate montări românești din ultimii ani, spectacolul fiind prezentat cu succes atât pe cele mai importante scene din țară, cât și din Israel, Ungaria, Cipru, Belgia, Muntenegru, Portugalia, Franţa şi Spania, unde în 2008 a câştigat trei premii la „Festivalul de Teatru Clasic de la Mérida”: premiul pentru cea mai bună dramaturgie, premiul pentru cel mai bun montaj, ambele pentru Mihai Măniuţiu, şi premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru Mariana Mihu (Electra).
Cele două reprezentații programate la Baia Mare și Bistrița se înscriu în turneul național al Teatrului Național din Sibiu susținut de Ambient cu scopul de a promova arta în diferite centre urbane ale ţării şi pentru a menţine treaz interesul comunităţii pentru evenimentele culturale. Spectacolul „Electra” în regia lui Mihai Măniuţiu a deschis acest turneu la Cluj Napoca în 2010, iar de atunci a mai fost prezentat la Târgu Mureş spectacolul „Balul” în regia lui Radu – Alexandru Nica, la Alba Iulia spectacolul „Doamna de turtă dulce” în regia lui Șerban Pui, iar la Deva și Alba Iulia spectacolul „O noapte furtunoasă” în regia aceluiași Şerban Puiu.
„Electra” lui Măniuţiu este un spectacol al eternului tragic prezent, veşnic dispus să ia formele zilei, dar conservându-şi perpetuu esenţa destinală implacabilă. Întâlnirea inedită dintre texte din tragedia greacă – fondatoare ale marilor mituri culturale europene – şi muzica populară maramureşeană interpretată live de Grupul Iza, readuce în vremea de azi o mitologie extraordinară, provocând crearea unui spaţiu al confluenţelor arhaice.
„Maramureşul este un loc miraculos şi, odată, când am fost, am auzit vocile vechii Elade, vocile tragediei greceşti… Muzica lor e dintr-o zonă arhaic rituală, care nu mi s-a părut deloc străină de Elada. Am pus un accent special în spectacolul meu pe marginalizarea actuală a acestor zone arhaice şi pe lenta lor destrucţie. Spectacolul meu este, de fapt, un eseu în care am pus în dialog două lumi. Şi finalul piesei vorbeşte despre frumuseţea unei lumi care încă există şi despre frumuseţea stingerii, despre tragismul şi aura acestei stingeri” a declarat Mihai Măniuţiu.
Intrarea publicului la ambele spectacole se face pe baza biletelor puse în vânzare la intrarea în sala de spectacol, la prețul de 5 și 10 lei.