Despre fostul depanator radio-TV Buciuta Ștefan am început să scriu la vreo doi ani de la preluarea mandatului de deputat, atunci când i-a apărut a doua declarație de avere. M-am mirat atunci cum Dumnezeu a reușit necuvântătorul din Parlamentul României să-și rotungească veniturile într-un interval de timp atât de scurt. M-a contactat la redacția ziarului la care lucram ca să-mi spună că am greșit atunci când i-am ”citit” declarația făcută parcă intenționat ilizibilă. Nu m-a convins, mai ales că în scurt timp mi-a căzut din nou în cuiul cătării pixului.
De-a lungul timpului am scris și de bine și de rău despre acest personaj. L-am criticat atunci când n-a votat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Boc, ca după câteva zile să aflu că Poienile de sub Munte, comună cu populație preponderent ucraineană, a primit printr-o OU mai mulți bani decât municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației la un loc.
Apoi au venit informațiile legate de modul fraudulos în care gestionează banii UUR ”livrați” cu mărinimie de neleguitul Boc pentru menținerea în funcție. Între timp mai trăgeam cu ochiul la declarațiile de avere ale fostului depanator de la Cooperativa Progresul. Conturile se umflau, proprietățile creșteau și se înmulțeau ca-n povești de la un an la altul. De la o vreme nu l-am mai băgat în seamă.
Aflu acum că Buciuta este călcat de procurorii DNA, sesizați chiar de către colegii deputatului minoritar din UUR. E bine, e foarte bine, vorba cântecului, poate că cercetările se vor finaliza rapid, mai ales că UE ne cere insistent fapte (condamnări), atunci când e vorba de zona politicienilor corupți. Și Ștefan Buciuta poate fi unul dintre aceștia! (Grigore Ciascai)
Un imobil cumpărat în 2008 ar putea reprezenta începutul sfârşitului pentru deputatul Ştefan Buciuta, ajuns în Parlament din partea Uniunii Ucrainenilor din România. Plângerea formulată de noua conducere a UUR la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov a fost analizată de procurori, care au constatat că pentru a face lumină în acest caz este nevoie de implicarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, instituţie abilitată să continue cercetările.
Pe 28 octombrie 2008, Dorina Fartuşnic, reprezentantă a UUR, şi-a pus semnătura pe actul de vânzare-cumpărare a unui imobil din Bucureşti. Pentru clădirea situată în zona Gării Basarab, şi nu în zona centrală, aşa cum a vrut să arate deputatul Ştefan Buciuta, UUR a achitat nu mai puţin de 780.000 de euro. Din raportul de expertiză cerut şi întocmit în acest caz a reieşit că preţul este supraevaluat. Potrivit raportului de expertiză, preţul real de achiziţie a fost de 318.000 de euro, mai puţin de jumătate din suma plătită.
Noua conducere a Uniunii Ucrainenilor din România dezaprobă aceste activităţi ilegale, motiv pentru care a pus la dispoziţia procurorilor DNA toate documentele existente.
În calitate de preşedinte al UUR, Dumitru Morhan a ţinut să precizeze şi alte aspecte legate de achiziţionarea acestui imobil: „Deşi imobilul în cauză fusese achiziţionat pentru că <are o suprafaţă suficientă pentru desfăşurarea activităţii UUR>, după cum afirmase Ştefan Buciuta, Uniunea a mai investit şi în reconstrucţia acestuia şi, implicit, în emiterea autorizaţiilor de construcţie. Achiziţionarea imobilului mai sus menţionat s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale şi a Statutului Uniunii Ucrainenilor din România. Totodată, s-a constatat că Prezidiul Executiv al UUR (care la momentul în care s-a decis achiziţionarea imobilului în cauză nu era alcătuit potrivit Statutului UUR) a fost indus în eroare de Ştefan Buciuta. Acesta a prezentat Prezidiului date false referitoare la poziţionarea imobilului (afirmând că imobilul s-ar afla într-o zonă centrală a Bucureştiului, când, de fapt, acesta se află în zona Gării Basarab) şi la faptul că are o suprafaţă suficientă pentru desfăşurarea activităţii”.
Ca urmare a acestor manevre şi în baza plângerii depuse de noua conducere a UUR, Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov a început urmărirea penală faţă de Dorina Fartuşnic pentru comiterea infracţiunilor de uzurpare de calităţi oficiale, abuz în serviciu, fals în declaraţii, asociere în vederea comiterii de infracţiuni şi înşelăciune.
Ancheta este în plină derulare şi nu este exclus ca procurorii DNA, pe mâna cărora a ajuns acum dosarul, să dispună începerea urmăririi penale şi faţă de alte persoane. (sursa: monitorulsv.ro)
Ştefan Buciuta a cerut deblocarea conturilor UUR, unde se află câteva sute de mii de lei!
Decizia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov de instituire a sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile aparţinând Uniunii Ucrainenilor din România rămâne în picioare. Ştefan Buciuta, deputatul minorităţii ucrainene din România în Parlamentul de la Bucureşti, a încercat să modifice această situaţie şi a depus o acţiunea în instanţă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a analizat cererea deputatului Buciuta şi a decis s-o respingă. Soluţia nu este definitivă şi mai poate fi atacată cu recurs, dar până una alta toate bunurile rămân sub sechestru, iar conturile sunt blocate.
Dumitru Morhan, noul preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, a precizat că aceste acţiuni sunt ale unui om disperat, care se vede încolţit şi încearcă să scape de răspundere pe ultima sută de metri.
„În toată perioada în care a condus Uniunea Ucrainenilor din România, deputatul Buciuta nu a făcut altceva decât să aducă deservicii etnicilor ucraineni. Această perioadă a trecut, iar noua conducere a UUR are ca scop unificarea tuturor ucrainenilor, iar acest lucru îl vom face cu înţelepciune şi prin promovarea unor proiecte serioase pentru întreaga comunitate”, a precizat Dumitru Morhan.
Sumele aflate în conturile Uniunii Ucrainenilor din România se ridică la câteva sute de mii de lei, bani care nu pot fi folosiţi până când organele de anchetă nu-şi vor da acceptul. Între timp, Direcţia Naţională Anticorupţie are în lucru un dosar în ceea ce priveşte neregulile comise la UUR, fiind începută deja urmărirea penală împotriva unor persoane.