Românii mâncă multe legume şi foarte puţină carne. Nu vă imaginaţi că din raţiuni de dietă, ci pentru că nu-şi mai permit să cumpere produse din carne. Potrivit Institutului Naţional de Statstică, a scăzut consumul la toate categoriile de alimente, mai puţin la legume şi ouă. Din fiecare salariu românii îşi pun deoparte, mai întâi, banii pentru mâncare. Este din ce în ce mai scumpă, iar cantitatea cumpărată scade de la an la an. S-a schimbat însă coşul de cumpărături.
Românii consumă mai puţină carne şi cumpără mai multe legume. De exemplu, într-o lună, un român mănâncă 7.6 kilograme de legume, în timp ce consumul de carne şi de preparate din carne este doar de 4,1 kilograme pe lună. Motivul: preţul produselor din carne este destul de piperat.
În schimb, cumpărăm ouă şi cartofi. 13 ouă pe lună consumă, în medie, un român. Numărul lor a crescut uşor faţă de anul 2008. Atunci, românii consumau doar 11 ouă pe lună. La cartofi, consumul este de 3,5 kilograme pe lună.
Românii consumă 6 litri de lapte pe lună. Când vine vorba de consumul de apă minerală sau suc, acesta este de doar 4,5 litri de persoană. La alcool consumul pare unul destul de redus. Un român bea într-o lună un litru de bere şi 800 de mililitri de vin.
Consumul este de 1 persoană:
7,6 kg de legume/lună
6 litri de lapte/lună
4,5 litri de apă minerală şi băuturi nealcoolice/lună
4,1 kg de carne şi preparate din carne/lună – ceea ce înseamna un consum mediu anual de 49 kg pe o persoana.
3,5 kg de cartofi/lună
1,2 kg grăsimi/lună
1 litru de bere/lună
13 ouă/lună
0,8 litri de vin/lună
0,2 litri de ţuică/lună
Notă: Toate sunt în scădere, mai puţin consumul de legume care a crescut, iar consumul de ouă se menţine la acelaşi nivel din 2008
(sursa: INS si Antena 3.ro)