Statul american Florida şi, în particular, Parcul Naţional Everglades se confruntă, în ultimele decenii, cu o invazie de pitoni asiatici, a căror prezenţă are un efect dramatic asupra faunei. Recent, a fost capturat cel mai mare exemplar observat până în prezent: are peste 5 metri lungime.
Şarpele a fost capturat în Everglades, o zonă umedă cu o faună şi floră foarte bogate, unde pitonii asiatici au găsit un mediu prielnic şi s-au înmulţit considerabil.
Situaţia este dramatică, din punctul de vedere al autorităţilor şi al oganizaţiilor de protecţie a naturii, deoarece această specie invadatoare, puternică şi agresivă, este o ameninţare pentru speciile native de păsări, mamifere şi reptile din Everglades. Declinul accentuat al populaţiilor de mamifere din regiune este atribuit comportamentului prădător al pitonilor asiatici, care cresc până la dimensiuni mari şi pot astfel ataca şi ucide mamifere de talie mare.
În încercarea de a controla invazia, autorităţile au instituit vânătoarea de pitoni, permiţând unor persoane cu experienţă, în baza unui permis special, să vâneze aceşti şerpi.
Exemplarul capturat recent este cel mai mare şarpe din această specie prins vreodată în Florida: măsura 5,18 m lungime şi cântărea 74 kg. Exemplarul era o femelă, în oviductele căreia au fost găsite nu mai puţin de 87 de ouă – cifră pe care specialiştii de la Universitatea din Florida o consideră, de asemenea, un record pentru statul respectiv.
Biologii de la Muzeul de Istorie Naturală din Florida, care au examinat şarpele, afirmă că prezenţa acestei specii în fauna SUA este o problemă gravă.
Aceşti pitoni sunt originari din sud-estul Asiei şi au fost găsiţi pentru orima oară în Everglades în 1979, deşi existau mai de mult în Statele Unite, fiind crescuţi în captivitate pentru a fi vânduţi în magazinele de animale. Se crede că ar fi ajuns în Everglades fie ca urmare a eliberării lor în natură de către proprietarii care îi cumpăraseră şi, care, la un moment dat, nu i-au mai vrut, fie ca urmare a evadării din crescătorii, poate în urma unor inundaţii.
Pitonii asiatici sunt bine adaptaţi la mediul acvatic, ceea ce explică faptul că s-au aclimatizat în Everglades, o regiune cu numeroase lacuri şi mlaştini, care le-au oferit un habitat foarte potrivit pentru ei. În clima subtropicală din Florida, au putut rezista peste iarnă şi s-au adaptat atât de bine, încât s-au şi reprodus, dând naştere unor populaţii care sporesc mereu (specialiştii de la Muzeul de Istorie Naturală din Florida au declarat că au găsit chiar 14 exemplare într-o singură zi.).
În anul 2000, specia a fost recunoscută ca definitiv instalată, deoarece se reproduce, formând populaţii stabile. (Sursa: descoperza.ro)