Conducerea Garzii Financiare Maramures a prezentat astazi la Palatul administrativ din Baia Mare un raport privind activitatea institutiei in primul semestru al acestui an. Potrivit datelor, in intervalul amintit au fost verificati mai bine de 1500 de operatori economici, iar prin actele de control întocmite, au fost stabilite obligaţii fată de bugetul statului în valoare de peste 139 de milioane de lei. Seful institutiei de control a afirmat ca peste 50 de actiuni au vizat pietele, targurile si oboarele din judet.
În cursul semestrului I 2012 au fost întocmite şi înaintate organelor de urmărire penală un număr de 48 sesizări penale împreună cu înscrisurile probatorii aferente şi anexele de calcul prezumtiv al prejudiciului, acolo unde s-au identificat elemente de potenţiale pagube la bugetul statului si care s-au ridicat la nivelul estimativ al sumei de 33.024.206 lei, cazurile deosebite fiind mai jos mentionate.
S-au desfăşurat 69 acţiuni de control asupra mijloacelor de transport marfă şi persoane, urmărind modul de respectare a actelor normative care reglementează aceste activităţi. Prin actele de control întocmite cu aceste ocazii s-au aplicat 36 de amenzi contravenţionale în sumă de 90.500 lei .
In domeniul alcoolului şi a băuturilor alcoolice s-au efectuat în perioada raportată un număr de 85 verificări încheiate prin acte de control ale căror constatări s-au concretizat în aplicarea de amenzi contravenţionale în sumă de 10.000 lei şi confiscări in valoare de 8.527 lei.
In urma controlului operativ si inopinat efectuat la o societate comerciala cu sediul social declarat in localitatea Baia Mare , judetul Maramures s-au constatat urmatoarele:
– societatea verificata are ca obiect principal de activitate “Comert cu amanuntul in magazine nespecializate , cu vanzare predominanta de produse nealimentare”.
In perioada 2008-2009 , operatorul economic verificat inregistreaza in evidentele financiar- contabile aprovizionari constand in 405.000 litri “bauturi spirtoase 22% vol” si cu 178.000 litri “bauturi spirtoase 30% vol”, livrate de societati comerciale care nu au inregistrat in evidenta contabila operatiunile comerciale respective.
In fapt exista suspiciunea ca aceste livrari sa nu fi fost efectuate de furnizorii inscrisi in facturi, existand doar un circuit scriptic al facturilor, iar in acest caz bauturile spirtoase sa fi fost produse in afara antrepozitului fiscal sau intr-un antrepozit fiscal din care au fost livrate fara plata accizelor.
Mai mult, in perioada aprovizionarilor cu bauturi spirtoase , societatea verificata (care detinea un singur punct de lucru in care se desfasoara comert cu amanuntul al imbracamintei) se aprovizioneaza cu cantitatea de275.250 kgporumb boabe si grau , respectiv peturi in valoare de 98.264 lei, produse care se pot utiliza in producerea bauturilor spirtoase.
Operatorul economic verificat descarca gestiunea de marfuri prin vanzarea cu amanuntul prin intermediul casei de marcat .
– Aprovizionarile cu bauturi spirtoase s-au efectuat de la o serie de societati din alte judete, societati radiate dela ORC, sau care nu au depus in perioada analizata , declaratii de impozite si taxe , nu au colectat si virat la bugetul statului impozite si taxe , inclusiv accize.
Prejudiciul estimativ calculat este in suma de 3.561.540 lei constand in TVA (801.724 lei ), impozit pe profit (675.136 lei) , respectiv accize(2.084.680 lei).Au fost sesizate organele de urmarire penala.
Un domeniu specific judeţului nostru, asupra căruia se efectuează în permanenţă verificări este cel al masei lemnoase. Ca urmare a controalelor efectuate inopinat si prin sondaj s-au verificat un număr de 61 de operatori economici aplicându-se 34 de sancţiuni contravenţionale în sumă de 116.500 lei .
In domeniul produselor petroliere, s-au desfăşurat 30 verificări urmărind modul de respectare a normelor de comerţ si a disciplinei financiare specifice acestui domeniu de activitate, aplicându-se un numar de 6 amenzi in cuantum de 36.000 lei.S-a dispus confiscarea cantitatii de 843 litri de motorina , in valoare de 4.977 lei.
In cazul agentilor economici ce au ca si obiect de activitate producerea si comercializarea de produse de morarit si panificatie s-au efectuat 35 de controale , aplicandu-se 5 amenzi contraventionale in valoare de 14.500 lei.
In domeniul activitatilor privind protectia drepturilor de autor, mentionam ca in luna mai anul curent au fost predate in vederea distrugerii, conform legislatiei in vigoare, la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor-Bucuresti un nr. de 1018 casete audio si 2688 discuri optice si audio( CD si DVD) care au fost confiscate de echipele noastre de control in urma controalelor operative efectuate, fonogramele in cauza neindeplinind conditiile legale de comercializare sau utilizare in cadrul difuzarii publice a muzicii ambientale.
In primul semestru al anului 2012 s-au desfăşurat 56 de verificări vizând modul de desfăşurare a activităţilor din târguri, pieţe, oboare. Au fost aplicate 27 amenzi contravenţionale în sumă de 135.900 lei şi s-a confiscat cantitatea de18.650 kglegume, in valoare de 172.700 lei pentru care nu au fi putut prezentate documente legale de provenienta, precum si suma de 2.435 lei. Intr-un numar de 9 cazuri s-a dispus masura suspendarii activitatii pana la dotarea cu AMEF.
In domeniul deşeurilor reciclabile, prin actele de control încheiate au fost aplicate amenzi contraventionale de 5.000 lei si s-a intocmit o sesizare penala cu un prejudiciu estimativ de 303.154 lei.
In domeniul prevenirii si sanctionarii metodelor de spalare a banilor, in cursul semestrului I 2012 au fost inaintate doua informari catre Oficiul Roman pentru Combatera Spalarii Banilor cu privire la descoperirea unor fluxuri de numerar intre operatori economici si persoane fizice, ce depasesc 15.000 Euro, in echivalent si care nu au fost raportate de cei in cauza la acest oficiu, fiind incidente in cauza prevederile Legii nr. 656/2002.