Incendiu violent de padure, rasinoase si foioase, de coronament si litiera in zona cunoscuta sub denumirea de „Izvorul Izei”. Din informatiile furnizate pentru ActualMM.ro de cei aflati la fata locului se pare ca in acest moment focul a curpins aproximativ 300 mp din padurea de molid. Nimeni nu se poate apropia din cauza flacarilor si fumului dens. La o distanta semnificativa angajatii Ocolului Silvic Romuli (judetul Bistrita Nasaud) fac santuri si taie copaci pentru a evita extinderea flacarilor spre padurea seculara de brad. In ajutorul silvicilor au ajuns si sateni din satul maramuresean Sacel dar si pompieri de la Viseu de Sus si Borsa. Din cauza drumului inaccesibil, de munte, fortele de interventie s-au deplasat pe jos. Sursele ActualMM.ro au precizat ca primarul din Sacel a discutat cu Ministerul de Interne pentru a cere in sprjin un elicopter MAI. Din pacate acesta nu este disponibil in acest moment fiind ocupat cu alte misiuni de stingere de incendii izbucnite in alte zone muntoase.
Gabriel Stanciu seful Ocolului Silvic Romuli a declarat in exclusivitate pentru ActualMM.ro ca focul s-a extins pe aproximativ 15 hectare. „Acum focul este dincolo de Culmea Troian. A luat amploare sufla vantul. Noi facem tot ce putem aici. Avem doua TAF-uri si un boldozer si incercam sa facem o linie cu o latime de 20 metri pentru a impiedica extinderea acestuia. Acum practic arde padurea administrata de trei ocoale silvice: Padurea Manastirii de pe teritoriul Moiseiului, padurea Sacelului administrata de OS Romuli si cea de unde a pornit, padurea statului administrata de OS Dragomiresti. Speram ca prin linia pe care o facem, practic radem tot, sa oprim focul” a declarat Gabriel Stanciu.
ACTUALIZARE 2: Incendiu de pădure în zona limitrofă localităţilor Săcel şi Moisei
Prefectul Sorin Rednic a declarat că prin sistemul unic de apeluri de urgenţă, 112, s-a primit, în această după amiază, un apel telefonic în care s-a semnalat prezenţa unui focar de incendiu de pădure, în zona montană limitrofă localităţilor Săcel şi Moisei. Acesta a precizat că iniţial, a fost vorba de un singur focar, însă incendiul s-a extins, datorită vântului, sectei şi vegetaţiei uscate, formându-se mai multe focare în zona denumită de localnici „Măguricea”, spre Vârful Traian, către localitatea Romuli, respectiv Mănăstirea Moisei.
În calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul de Maramureş s-a deplasat la faţa locului împreună cu inspectorul şef al I.S.U. Maramureş, colonel Ion Pop, grupa operativă a I.S.U. Maramureş, pompieri militari din cadrul subunităţilor din zonă, angajaţi ai ocoalelor silvice Dragomireşti şi Borşa, membrii ai serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă şi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă Moisei şi Săcel şi primarii celor două comune.
Prefectul Sorin Rednic a spus: „În zona propagării incendiului nu sunt amplasate locuinţe, însă zona de pădure este una greu accesibilă şi dificilă pentru intervenţie. Au ars aproximativ 20 hectare de pădure tânără. ( 10 hectare Ocolul Silvic Dragomireşti şi Borşa, alte 10 hectare la Ocolul Silvic Romuli). Focul nu se propagă spre localităţile Moisei şi Săcel”.
S-a dispus avertizarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă Moisei şi Săcel, respectiv instituirea permanenţei la cele două primării. Pompierii militari, angajaţi silvici şi membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă au intervenit cu apă, lopeţi şi mături pentru limitarea incendiului spre alte zone ale masivului montan. Având în vedere posibilitatea extinderii incendiului la coronamentul pădurii de răşinoase, în zonă au fost mobilizaţi jandarmi şi am solicitat prezenţa directorului Direcţiei Silvice Maramureş. De asemenea, s-a acţionat şi în Vf. Traian de către angajaţi ai ocolulului Romuli.
În zona propagării focarelor au fost aduse utilaje (taf-uri, motoferestraie şi buldozere) cu care s-a lucrat pentru crearea unor perdele de protecţie, care să împiedice extinderea incendiului din zona coronamentului pădurii de răşinoase spre Rezervaţia Naturală Munţii Rodnei.
Subprefectul Pamfil Bercean a convocat, la sediul Prefecturii, o şedinţă restrânsă cu membrii Grupului de suport tehnic pentru incendii de pădure din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în care au fost stabilite măsuri de intervenţie şi suplimentarea utilajelor. Despre producerea incendiului a fost anunţată conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor. Se continuă intervenţia, monitorizarea şi supravegherea zonei de către pompierii militari, jandarmi, angajaţi ai ocoalelor silvice şi membrii ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.
Vasile Dale
foto: Alina Coman. Informatii Vasi Gadja