Începând cu data de 16 iulie, la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor s-a declanşat campania care poartă titlul: Votează Legal! Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare! Materialele informative, privind legislaţia, sloganul campaniei, precum şi spoturile publicitare, atât audio cât şi video, pot fi consultate şi descărcate pe site-ul oficial: www.votlegal.mai.gov.ro.
De asemenea, pe site-ul oficial al tuturor instituţiilor subordonate M.A.I., reprezentate la nivel judeţean, pot fi consultate materiale referitoare la atribuţiile structurilor de ordine publică în asigurarea unui climat normal de desfăşurare a referendumului din data de 29 iulie. În conformitate cu Legea 3/2000, privind organizarea referendumului, au dreptul de a participa la referendum toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, (cu excepţia persoanelor puse sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale).
Cetăţeanul care, în ziua referendumului naţional, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să îşi exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare respective, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate (art. 21 din Legea nr. 3/2000).
Atât listele suplimentare cât şi cele permanente, în original, sunt transmise la finalul referendumului, la autoritatea electorală permanentă care, printr-un soft special va compara datele. Dacă sunt depistate persoane care au votat de mai multe ori, acestea vor fi cercetate penal.
Pentru a preveni infracţiunile cunoscute sub denumirile de „turism electoral” sau „vot multiplu”, menţionăm că, fapta alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.