Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a precizat, miercuri ca „Romania s-a indepartat de la marginea prapastiei, insa a precizat ca este nevoie de continuarea monitorizarii.
„Evenimentele din Romania din ultimele trei saptamani au fost motiv de ingrijorare pentru CE. In fiecare stat membru, avem nevoie de respect pentru institutiile democratice si statul de drept.
Evenimentele din Romania ne-au zdruncinat increderea. Luptele politice nu justifica subminarea principiilor democratice”, a declarat Barroso, intr-o declaratie de presa, inainte de citirea raportului MCV pentru Romania si Bulgaria.
Presedintele Comisiei Europene a afirmat ca „Romania s-a indepartat de pe marginea prapastiei”, insa a subliniat ca „e nevoie de continuarea monitorizarii”.
„Am cerut sa existe un nou raport pentru Romania la sfarsitul anului, pentru a vedea in ce masura problemele actuale au fost rezolvate”, a explicat Jose Manuel Barroso. Bulgaria, insa, nu va avea si ea inca un raport anul acesta, ci abia in 2013.
In ceea ce priveste raportul publicat miercuri, oficialul european a precizat ca acesta contine observaii si recomandari pentru a asigura independenta justitiei, dar si pentru a restabili increderea investitorilor pe plan economic.
„Exista un principiu in tratat, al cooperarii oneste. Domnul Ponta a raspuns solicitarii mele. Imi doresc sa recunosc meritele domnului Ponta. Raportul recunoaste ca s-au inregistrat progrese in ultimii ani, dar contine si recomandari. Urmarirea recomandarilor va insemna un sistem judiciar mai solid, linistirea pietelor financiare”, a mai spus presedintele Comisiei Europene.
Despre Bulgaria, Barroso a mentionat ca „au fost progrese insemnate” si ca, pentru aceasta tara, „raportul recomanda ca focusarea sa se mute pe rezolvarea problemei criminalitatii organizate”.
Este pentru prima oara, in cei cinci ani de monitorizare a Romaniei, cand presedintele Comisiei Europene tine o declaratie de presa despre Romania in deschiderea prezentarii raportului MCV.
Nemultumirile lui Barroso
Barroso si-a exprimat in ultima perioada preocuparile privind recentele evenimente politice din Romania in legatura cu domnia legii, independenta justitiei si rolul Curtii Constitutionale, dupa intalnirea pe care a avut-o, in urma cu trei saptamani, cu premierul Victor Ponta, la Bruxelles.
Conform unei declaratii de presa date publicitatii dupa intrevedere, Barroso a subliniat ca „echilibrul puterilor dintr-un sistem democratic trebuie sa fie garantat”.
„Presedintele Barroso a transmis clar ca Guvernul roman trebuie sa respecte deplina independenta a sistemului juridic, sa restabileasca puterile Curtii Constitutionale si sa se asigure ca deciziile sale sunt respectate, sa numeasca un avocat al poporului care se bucura de sprijin transpartinic, sa asigure o procedura noua si transparenta de numire a unui procuror general si al unui procuror sef al DNA si sa faca din integritate o prioritate politica”, se mai mentioneaza in declaratia citata.
Barroso i-a cerut premierului sa raspunda la 11 intrebari legate de respectarea statului de drept si a independentei justitiei. La inceputul acestei saptamani, Victor Ponta i-a trimis presedintelui CE raspunsurile la intrebari, precum si angajamentul Guvernului ca va rezolva toate problemele ridicate de acesta.