AcasăEvenimentCondamnat la 20 de ani de închisoare pe baza unor probe neconcludente!...

Condamnat la 20 de ani de închisoare pe baza unor probe neconcludente! Misterele jafului din Pasul Gutâi

spot_img

DISTRIBUIȚI

Tribunalul Maramureş l-a găsit vinovat pe italianul Massimo Loddo, ţinând cont de analize şi declaraţii neclare • Presupusul complice al acestuia, Ioan Ursuț, s-a sinucis în puşcărie.
La Baia Mare se derulează de ceva timp un caz foarte controversat. După trei ani de la jaful din Gutâi, Tribunalul Maramureș a decis să-și motiveze hotărârile date vizavi de cei găsiţi vinovati și de condamnarea lui Loddo Massimo la 20 de ani închisoare. Tribunalul a stabilit că acesta, ajutat de bărbați mascați, ar fi fost autorul jafului de patru milioane de lei dintr-o mașină de transport valori. Există însă temeri că alții sunt vinovații, iar anchetatorii ar fi găsit doar doi țapi ispășitori.
Încă de la debutul scandalului, s-a zvonit în mediile juridice, că jefuitorii ar fi fost mână-n mână cu polițiștii și cu procurorii, cu care ar fi împărțit prada. Probele concludente lipsesc și azi de la dosar, inculpații fiind condamnați doar pe baza unor analize, despre care nu se știe cât de temeinice sunt. Mai ales că IML București a făcut o contraexpertiză, care nu i-a desemnat vinovați pe inculpații procurorilor.
Cele mai importante probe din dosar au fost analizele genetice efectuate de IGPR, declarațiile părților vătămate și declarația unei femei care susține că l-ar fi văzut pe Loddo Massimo în apropierea locului în care au fost găsite hainele purtate de atacatori. Cu toate acestea, declarațiile martorilor care susțineau cauza lui Ioan Ursuț și a italianului Loddo Massimo au fost refuzate.
Motivarea tribunalului arată că principalul motiv pentru care s-a ajuns la decizia că cei doi sunt vinovați ar fi analizele genetice: „Cele mai relevante probe sunt expertizele genetice întocmite în cauză și care îi indică pe cei doi inculpați ca fiind o parte din persoanele care au comis aceste fapte. Din raportul de constatare tehnico-științifică, din 27 ianuarie 2010, rezultă că profilul genetic al inculpatului Loddo Massimo este identic cu cel al persoanei care a creat microurme de pe pantalonul marca Cherokee și este inclus în amestecul de profilegenetice de pe scurta marca Creator. Acest inculpat are de 27.855.153.203 ori mai multe șanse să fi contribuit la formarea acestui din urmă amestec. Probabilitatea de includere a profilului genetic al acestui inculpat în amestec este de 99,99999999641%. Profilul genetic al inculpatului Ioan Ursuț, inclus în amestecul de profile genetice obținut din microurma recoltată de pe scurta marca Creator are probabilitatea de includere a profilului său genetic de 99,99999803%”.
Însă, când analizele venite de la INML „Mina Minovici” au arătat că rezultatele sunt negative în ceea ce-i priveşte pe cei doi, tribunalul a decis să nu accepte această variantă. Instanţa a considerat că rezultatul a survenit în urma epuizării materialului genetic cu ocazia testărilor ADN realizate în primă fază la IGPR.

Găsit vinovat în baza unei declarații
Un alt paradox judecătoresc a fost admiterea declarației martorului Floare Pop, care a găsit coletul cu obiectele de îmbrăcăminte, la locul numit Lipedea. Aceasta a arătat că, înainte cu o zi de data la care a găsit acest colet a observat de pe scările casei sale o dubiță din care tot coborau și urcau trei bărbați, unul dintre aceștia fiind chiar Loddo Massimo. Pe baza acestei declarații, care e departe de a fi concludentă, italianul a fost găsit vinovat. Asta cu toate că, în primele ore de la apariția cazului, anchetatorii dădeau cu certitudine că autorii ar fi fost ucranieni.

Probele apărării au fost respinse
Jaful de pe Gutâi s-a petrecut în luna septembrie a anului 2009. Atunci, o maşină de transport valori a fost atacată de indivizi mascaţi, care au sustras patru milioane de lei. Cei doi suspecţi, Ursuţ Ioan şi Loddo Massimo, au fost reţinuţi, în ianuarie 2010, în momentul în care se pregăteau pentru un nou atac asupra unei maşini de transport de valori în Pasul Gutâi. Cei doi au fost puşi sub urmărire după ce mama lui Ursuţ a depus o sumă mare de bani într-o bancă.
Apărătorul italianului a arătat că vârsta înaintată a martorului Floare Pop și cele trei accidente vasculare suferite ar putea să-i tulbure amintirile și judecata, dar tribunalul a decis acceptarea acestei declarații pe motiv că femeia ar fi dat dovadă de coerență cu ocazia audierii sale.
A treia probă pentru vinovăția inculpatului, Loddo Massimo a fost formată din declarații ale părților vătămate, care nu au reușit să îi identifice, niciunul din inculpați, însă tribunalul a ajuns la concluzia că Ursuț și Loddo ar putea face parte din grupul atacatorilor.
Cei doi inculpați au încercat să arate că în luna septembrie 2009, când a avut loc jaful din Pasul Gutâi, nu se aflau în țară, însă Tribunalul a decis înlăturarea declarațiilor martorilor, apreciind că acestea sunt subiective și nesincere. În raport, martorul C.G a arătat că, în data de 15 septembrie 2009, inculpatul Loddo Massimo s-a aflat în Italia și a efectuat pentru el lucrări de construcție. M.M, cel de-al doilea martor, a spus că, în data de 16 septembrie, l-a întâlnit pe inculpat la locuința lui G.M, care a spus instanței că în data de 15 septembrie, împreună cu inculpatul, s-au deplasat pentru a vedea un cal. Mai mult, tribunalul a înlăturat o altă probă conform căreia Loddo Massimo și-ar fi plătit o rată bancară în Italia, arătând că o asemenea operaţiune nu presupune prezența efectivă a persoanei respective, ea putându-se realiza și prin intermediul altor persoane.
În ceea ce-l privește pe Ioan Ursuț, acesta a susţinut că în perioada respectivă a contractat un împrumut de la Casa de Economii din Cataluna, însă magistrații au considerat că alte persoane au încheiat tranzacția respectivă. Pe 20 ianuarie, Ioan Ursuţ şi-a pus capăt zilelor în Penitenciarul Gherla, fiind descoperit spânzurat.

Jaf cu cagule, Kalașnikov şi AKM47
În data data de 15 septembrie 2009, la ora 7.48, IPJ Maramureș a fost sesizat prin sistemul de apeluri de urgență 112 în legătură cu faptul că o autospecială de transport de valori a fost oprită în trafic în Pasul Gutâi, pe DN 18, de un grup format din mai multe persoane înarmate, având combinezoane negre care au sustras din aceasta circa 3.900.000 de lei. Folosind două autoturisme de teren, mai multe persoane, toate fiind mascate, având cagule și uniforme tip combinezon negru specifice trupelor speciale de intervenție ale poliției și având asupra lor arme automate de tip Kalașnikov sau AKM47 au urmărit și oprit în trafic la coborârea pasului Gutâi autospeciala de transport valori. Persoanele mascate și-au indicat calitatea neadevărată de lucrători de poliție, au simulat efectuarea unui control și i-au deposedat pe doi dintre ocupanții autoutilitarei de armament. (sursa: ziuanews.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA