Un fotograf clujean a făcut publice, pe Facebook, o serie de imagini realizate cel mai probabil într-o casă de toleranţă de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Pozele au valoare documentară, dar îi pot şoca pe cei mai pudibonzi.
„Atentie: continut indecent! Stimati vizitatori ai acestui album, va rog sa nu dati share, deoarece FB-ul a depistat deja cel putin o fotografie din acest album si a inlaturat-o. Prin share-uri exista sanse mari sa depisteze toate fotografiile si sa le stearga, plus un report sau block pt. mine. Aceste fotografii sunt valoroase din mai multe puncte de vedere, iar explicitul din acestea trece pe plan secund. Va multumesc” scrie fotograful Edmond Kreibik pe pagina sa de facebook.
Fotografiile au fost găsite, cum altfel, din greşeală. “Noi aveam un spaţiu închiriat în Piaţa Muzeului, la nr. 3. Un angajat a urcat din întâmplare în pod, era o intrare de la etaj, din baie, aşa era dispunerea. S-au găsit nişte dosare cu acte, hârtii şi desene, printre care şi aceste fotografii”, a povestit, pentru OradeCluj.ro, directorul editurii Grinta, Gabriel Cojocaru.
Povestea s-a petrecut în urmă cu 7 ani. Chiriaşii au predat “comoara” din pod proprietarului clădirii. Urma lor fizică s-a pierdut până în urmă cu câteva zile, când fotograful Edmond Kreibik a sfidat pudoarea prietenilor săi de pe Facebook, postând imaginile în format digitalizat.
“În urmă cu câţiva ani, am primit un CD cu aceste fotografii de la un amic de-al meu. El primise, la rândul său, CD-ul de la un amic care le-a scanat după ce au fost găsite în podul din Piaţa Muzeului. Acest CD a zăcut la mine în arhivă până astăzi, când am reuşit să-mi reinstalez sistemul de operare al computerului şi, căutând CD-uri cu drivere, am dat de minunea asta, am redescoperit-o ca să zic aşa. Nu am postat fotografiile ca să şochez, sunt fotograf şi cunosc valoarea lor documentară. Oricum, ele nu sunt ale mele, cred însă că analiza lor ar putea să ne aducă informaţii importante despre acea perioadă, a sfârşitului de secolului XIX”, spune Edmond Kreibik.
Imaginile prezintă în special o femeie în costumaţie victoriană, cel mai probabil prostituată. Ea poartă o rochie cu falduri, pe care şi-o ridică până la brâu pentru a simula sau a realiza acte sexuale cu bărbaţi în diverse uniforme, de asemenea dezbrăcaţi de la brâu în jos.
“Dacă s-ar găsi originalele, am putea vedea pe spate cine este fotograful. Realizarea este extraordinară, iar cine le-a făcut era un profesionist. Cu siguranţă sunt regizate, poate au fost comandate chiar de patroana unei case de toleranţă. La vremea respectivă, lucrurile de aceste gen erau foarte stricte, nu vedeai, ca acum, Hustler sau Playboy peste tot. Este o poveste, cu conotaţii”, consideră Kreibik.
Între timp, seria de poze a fost trecută pe “invisible”, după ce, în urma unor “report”-uri, Facebook l-a notificat pe Kreibik că imaginile au conţinut ofensator.
În ciuda insistenţelor, proprietarul imobilului în care s-a descoperit colecţia nu a putut fi contactat, însă, întâmplător sau nu, în Piaţa Muzeului nr. 3 a funcţionat în anii ’90 o sală video în care erau proiectate filme porno. La etajul clădirii – scoasă acum la vânzare – se organizau seri de cinema şi înainte de revoluţie.
Istoricul Vasile Lechinţan, referent la Arhivele Naţionale, a declarat pentru OradeCluj.ro că în Piaţa Muzeului nu a funcţionat nicicând vreo casă de toleranţă în perioada din care provin fotografiile. “Prostituţia şi casele de toleranţă erau legale până în anii ’50, când au fost închise de comunişti. Zonele în care funcţionau aceste case ale plăcerilor erau străzile General Dragalina, Cetăţii – lângă zidul Clujului, strada Cotită (în spatele magazinului Sora), sau în Ţigănie, unde erau cele neoficiale, în zona Cipariu de acum“, a punctat Lechinţan.
Sursa: www.oradecluj.oradestiri.ro
Fotografii: Pagina de facebook a fotografului Edmond Kreibik (c)