Mulţi comentatori l-au privit pe Vasile Blaga ca pe o eminenţă cenuşie a PDL. Tăcut, ambiguu, exprimând încordare şi concentrare mai ales prin oasele încleştate ale fălcilor, fostul vameş de Oradea a câştigat mereu în importanţă fără să fi strălucit niciodată. Când vorbeşte, Vasile Blaga sună dezacordat. Şchioapă acordurile, stâlceşte cuvintele şi face propoziţii scurte cum fac tractoriştii. Ideile sale principale încap, de regulă, în cel mult 6-7 cuvinte. Niciodată complicate, niciodată complexe, niciodată convingătoare. Când a ratat prima dată Congresul PDL, principalele reproşuri exprimate de Vasile Blaga au fost legate de partidul său şi de Traian Băsescu. Adică PDL n-a fost îndeajuns de critic şi de unit. Vasile Blaga voia să spună că PDL şi Traian Băsescu aveau câte o scamă pe ici, pe colo. Iar fălcosul politician de Bihor, specializat şi el în tot felul de afaceri trăsnite, inclusiv în pază şi ordine pe lângă marile firme de stat, s-a făcut mereu că se scarpină, că pune punctul pe i şi că deţine soluţii politice miraculoase pentru o relansare necesară.
Anul trecut, în ianuarie, Vasile Blaga a pierdut lamentabil, scăldând lucrurile şi amânând un proces important de decantare în PDL. Într-un fel, Vasile Blaga are deja partea sa de vină în dezastrul PDL de acum. A tăcut mâlc şi a cauţionat o guvernare dominată de un comportament abuziv. Prăbuşirea de la locale i-a adus vameşului un culoar spre primul fotoliu din PDL. În mai puţin de o lună de la dezastru, pe fondul unei derute totale, Vasile Blaga a preluat PDL-ul fără să aibă nici o idee politică salvatoare. Mai ieri-alaltăieri părea aproape de o mutare în PNL, iar acum a ajuns în fruntea partidului care se descotorosea de el de teama lui Traian Băsescu. Şi astfel am ajuns să auzim banalităţile rostite de toată orchestra PDL: guvernarea a fost plină de succese, ţara a fost modernizată, puterea a fost pierdută dintr-un spirit ingrat al alegătorilor români.
Cu ce idei novatoare a câştigat Vasile Blaga? În ce fel decontează PDL eşecul de la guvernare şi catastrofa de la locale? Iată esenţa mesajului victorios de la Congresul PDL:
„Atâta timp cât singura grijă a USL este să confişte statul, instituţiile lui, să pună sub semnul întrebării decizii ale instituţiilor statului care nu le convin, ca cea a Curţii Constituţionale, să inventeze «grăjdeni» de câte ori au nevoie, pe ultimul îl cheamă Pop, fostul ministru al Educaţiei, nu vom putea colabora. În schimb, în Parlament, pe probleme de interes naţional, de fiecare dată vom colabora”. Încă una şi mai inteligentă: „Nu s-a mai văzut încă un prim-ministru şi un guvern care să trateze iresponsabil instituţiile fundamentale ale statului atunci când deciziile lor nu le convin. Nu s-a mai văzut un prim-ministru care să atace o hotărare a Curţii Constituţionale atunci când nu-i convine. Spune că este politizată Curtea Constituţională; dar nu a fost politizată atunci când a luat decizii favorabile USL, când era în opoziţie?”.
Vasile Blaga a făcut un congres de redresare a PDL care s-a redus la incriminarea practicii de la doctoratul lui Victor Ponta şi la demisia acestuia. A scăpat de Pinalti, de Baconschi, Elena Udrea, William Brînză şi Roberta Anastase şi i-a păstrat pe toţi ceilalţi corifei ai tupeului. El şi ei n-au nici o legătură cu ce s-a întâmplat în România.
Cornel Nistorescu
loading...