Campania “1 iaurt pe zi” se deruleaza în perioada noiembrie 2013 – decembrie 2014 și are în vedere acțiuni de informare a publicului general prin intermediul TV, presă scrisă și online, dar și social media, care să încurajeze consumatorii să facă alegerile cele mai potrivite pentru a-și menține starea de sănătate. Campania mai include cursuri de nutriție pentru tineri și copii, fiind bine cunoscut faptul că obiceiurile bune se deprind la vârste tinere.
Opinia generală a respondenților care au participat la studiul realizat este că aceste probleme de sănătate sunt generate de stilul de viață, preponderent sedentar și de o dietă dezechilibrată. În plus, 9 din 10 respondenți cred că românii mănâncă nesănătos, potrivit studiului „Obiceiuri de consum alimentar” realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie în 2013. Una dintre soluțiile la îndemână, care poate fi introdusă cu ușurință și fără costuri semnificative în dieta zilnică a românilor, este consumul zilnic de iaurt. Iaurtul, la fel ca laptele din care este făcut, conține proteine valoroase și calciu, alături de alte minerale și vitamine necesare pentru creștere și sănătate de-a lungul întregii vieți.
În ciuda multiplelor beneficii ale iaurtului, studiile realizate recent arată că România este pe ultima poziție la nivel european, din punct de vedere al consumului de iaurt. Conform statisticilor, un român consumă în medie 1 produs lactat proaspăt pe săptămână, față de francezi – 5 produse pe săptămână, bulgari – 3 produse pe săptămână și polonezi – 2 produse pe săptămână.
Consumat cu regularitate, iaurtul ajuta la remedierea unor neplaceri precum: intoleranta la lactoza, constipatia, afectiunile colonului, inflamatiile sau infectia cu Helicobacter pylori, „responsabila” de aparitia ulcerului (atat duodenal, cat si gastric).
Sistemul imunitar va avea numai de castigat daca iti vei incepe fiecare zi cu un pahar de iaurt. Nu vei mai raci atat de usor si te vei vindeca mai repede. Si acest lucru este valabil nu numai pentru afectiunile digestive, ci si pentru infectiile respiratorii, de exemplu.
Candidozele (contractate de multe ori in urma unui tratament intensiv cu antibiotice), precum si alte tipuri de infectii vaginale se vor vindeca mult mai repede in cazul in care, pe langa tratamentul instituit de medic, vei face zilnic spalaturi locale cu iaurt, care au si efect de calmare a iritatiilor si senzatiilor de usturime.
Desigur, in paralel, poti sa si consumi iaurt, care te poate ajuta sa previi astfel de situatii nedorite.
Fii insa atenta: este recomandabil ca iaurturile pe care le folosesti in scop, sa-i spunem, terapeutic sa nu contina prea multi aditivi si sa aiba culturi naturale. Numai astfel utilizarea lor va avea efectele scontate.
Consumul frecvent de iaurt poate preveni osteoporoza. Cu atat mai mult, este indicat femeilor care se apropie de menopauza (dar ar trebui consumat la orice varsta). De data aceasta, rolul cel mai important revine calciului si vitaminei D. In aceasta idee, citeste lista elementelor nutritive de pe paharul de iaurt si orienteaza-te spre o varianta bogata in vitamina D.
Iata insa un lucru pe care s-ar putea sa nu-l fi aflat inca si care va poate fi de un real folos: iaurtul ajuta si la reglarea tensiunii arteriale.
O precizare se impune: in cazul de mai sus este vorba numai despre iaurtul degresat. Nu este greu sa ne imaginam de ce: alimentele bogate in grasimi nu le sunt recomandate celor care sufera de astfel de probleme.
Deloc in ultimul rand, iaurtul ne ajuta sa ne mentinem in forma. Senzatia de saturatie va veni mult mai repede, daca alegem sa consumam de doua ori pe zi cate un pahar mic de iaurt (inainte de masa sau intre mese). Pentru variatie (dar cu aceleasi efecte), poti opta pentru una dintre variantele: iaurt cu bucati de fructe, salata de fructe cu iaurt, dressing cu iaurt pentru diferite salate de cruditati. Aportul de calorii este nesemnificativ, in schimb avantajele sunt considerabile.
In general, tine minte si faptul ca iaurturile cele mai recomandate sunt cele solide, nu cele lichide („de baut”). Aceasta pentru ca, desi ar putea parea paradoxal, primele sunt absorbite mult mai usor, iar elementele nutritive se asimileaza mai eficient de catre organism.