Echipa României nu a reuşit să întoarcă rezultatul de la Atena şi a ratat calificarea la turneul final al Campionatului Mondial din 2014 din Brazilia. „Tricolorii” nu au jucat nimic. Nu am avut nicio ocazie clară de gol. Un între stadion a scandat „demisia” încă de la pauză. La 1-1 grecii s-au certat între ei şi nu au existat pe teren.
Ei au jucat fotbal, noi nu am jucat nimic
Nici de această dată nu mergem la modiale. Nu am reuşit să remontăm scorul înregistrat la Atena. Prin ratarea calificării bifăm 20 de ani de „secetă”. Ultima oară am fost la un turneu final de campionat mondial în 1998, în Franţa. De atunci am ratat trei calificări, şi cu cea de acum, patru. Ratarea calificării este dureroasă pentru că a survenit în urma unui joc de baraj. Este cu atât mai dureroasă pentru că accederea la baraj a generat o stare uriaşă de aşteptare în rândul suporterilor, mai ales că şi adversarul nu a fost unul inacesibil.
Din păcate, anticipările noastre s-au adeverit. Selecţia (în primul rând) şi alcătuirea primului 11 (în al doilea rând) au fost complet greşite. Dar este timp pentru o analiză serioasă a întregului parcurs a echipei României, nu doar a evoluţiei contra Greciei. Se putea mai mult marţi seara? Răspunsul este categoric NU. Şi repetăm pentru a „n”-a oară, Grecia nu a fost o echipă de temul. Este mai bună, nu cu mult, decât a noastră, dar nu întotdeauna cei mai buni câştigă. Diferenţa în dubla cu grecii a făcut-o jocul practicat de cele două naţionale. Ei au jucat fotbal, dar nu de o calitate extraordinară, noi nu am jucat nimic. Nu este posibil ca într-o dublă de calificare să nu ai o singură ocazie clară de gol. Şi acest lucru spune totul.
Marile erori ale lui Piţurcă
Lăsând la o parte selecţia (oricum nu se mai putea schimba ceva), alcătuirea echipei i se poate reproşa lui Piţurcă. La utilizat din primul minut pe Torje, unul dintre cei mai slabi jucători de la Atena. La fel a fost şi la Bucureşti. A abuzat de centrări care fără excepţie au fost respinse cu lejeritate de apărători eleni. Nu a avut nicio acţiune personală, nu a avut nicio pasă (la firul ierbii) utilă. În plus, ţine de domeniul absurdului să utilizezi jucători plăpânzi din punct de vedere fizic în faţa unor apărători care arătau ca nişte tancuri. Situaţia este identică şi în cazul utilizării lui Cristian Tănase. Nu mai joacă de mult nimic, nu a jucat nici acum. Supărător este faptul că Tănase a stricat câteva lovituri libere, în loc să-l lase pe Maxim să execute, la Stuttgart NIMENI neavând voie să execute vreo lovitură liberă sau vreun corner dacă Maxim este în teren.
Este de neînţeles de ce Piţurcă nu a început cu Marius Niculae, singurul atacant cu un fizic similar grecilor. Este de neînţeles de ce l-a ţinut în teren Stancu, el fiind din nou mână moartă. Golul norocos marcat la Atena nu justifica ţinerea lui în teren timp de 85 de minute. Nu ştim de ce nu l-a încercat şi pe Keşeru în ultimele 20-25 de minute. Mai rău decât Stancu şi Marica (s-a confirmat că după o lungă inactivitate el poate depăşii doar estonienii şi andorrezii), Keşeru nu putea juca. În sfârşit, după cadoul lui Torosidis, la 1-1, când grecii se certau între ei pe teren şi timp de 10 minute nu au existat în joc, Piţurcă trebuia să rişte şi să dea semnalul asediului careului advers cu 10 jucători de câmp. Nu conta dacă mai primeam gol. 1-1 sau 1-2 tot eliminare se chema. În schimb, dacă făceam 2-1, existau şanse ca grecii să intre în panică.
Una peste alta, NU meritam să mergem la mondiale. Merita doar publicul şi toţi entuaziştii care au sperat. Cei care au îmbrăcat tricoul naţionalei nu aveau valoare nici măcar pentru a ieşi din grupele de calificare (să ne amintim că ne-au ajutat indirect olandezii). Grecii au obţinut o prestaţie pragmatică, au ştiut să ţină mult timp mingea departe de poarta lor şi au reuşit să speculeze gafa din apărarea noastră. Calificarea grecilor este meritată.
Declaraţii la cald
„Nu am jucat nimic. Este indamisibil într-un astfel de meci să nu ai o ocazie de gol. Piţurcă nu ştie să pregătească echipa pentru atac. El nu ştie să pregătească un meci de la mijloc către atac” (Cornel Dinu – fost internaţional acum 30-40 de ani)
„Cred că este o onoare pentru Piţurcă să aibă la meciul lui de retragere 50.000 de spectatori în tribune. Despre jucători, ce să zic. Parcă au fost selecţionaţi de pe internet, de pe Tocmai.ro sau mercador.ro” (Daniel Buzdugan – realizator radio).
România – Grecia 1-1 (0-1)
Bucureşti: 80, timp bun
Stadion: Naţional Arena, gazon bun
Spectatori: 53.176
Arbitru: Milorad Mazic (Serbia)
Asistenţi: Milovan Ristic şi Dalibor Djurdjvic (Serbia)
Al patrulea oficial: Bosko Jovanetic (Serbia)
Formaţii:
România: Tătăruşanu – Măţel, Goian, Chiricheş, Raţ (min.26 – Latovlevici)– Hoban – Torje (min.56 – M.Niculae), Maxim, Tănase – Stancu, Marica.
Pe bancă: Pantelimon, Lobonţ – Luchin, Gardoş, D. Grigore, Cociş, Nicoliţă, Găman, Keşeru, Grozav.
Antrenor: Victor Piţurcă
Grecia: Karnezis – Torosidis (min.72 – Vyntra), Siovas (min.80 – Manolas), Papasthatopoulous, Holebas – Maniatis, Karagounis (min.73 – Samaris), Tziolis – Salpingidis, Mitroglou, Samaras
Pe bancă: Kapino – Sifakis, Christodoulopoulos, Ninis, Fortounis, Tachtsidis, Gekas.
Antrenor: Fernando Santos
Au înscris: 0-1 (min.23 – Mitroglou), 1-1 (min.55 – Torosidis ag)
Cartonaşe galbene: – Mitroglou, Holebas, Samaris, Tziolis
Total şuturi: 10-4 (5-3 în prima repriză)
Şuturi pe spaţiul porţii: 4-3 (2-3)
Şuturi la poartă: 5-1 (3-1)
Apărate: 2-4 (2-2)
Ocazii mari: 1-1 (0-1)
Cornere:9-2 (3-1)
Atacuri periculoase: 45-26 (21-16)
Offsides: 2-3 (0-2)
Faulturi: 12-13 (6-3)
(Sursa – cotidianul.ro)