WWF-România și Explore Travel prezintă în cadrul World Travel Market de la Londra un program de turism în Maramureșul istoric, gândit pentru conservarea naturii și a tradițiilor și pentru bunăstarea comunităților locale. Programul este construit în mare măsură în jurul inițiativelor WWF în regiune, care au demarat în urmă cu 7 ani și urmăresc: conservarea pădurilor virgine și seculare, conservarea și valorificarea responsabilă a ariilor naturale protejate din zonă și conservarea patrimoniului cultural – toate acestea prin activități și servicii de ecoturism de calitate. Un procent din costul pachetului de turism va fi direcționat către proiectele de conservare WWF.
Lansăm acest pachet de turism responsabil într-un moment critic pentru România, pentru că avem încredere în potențialul de turism al țării noastre, în valorile, tradițiile noastre și in biodiversitatea unică în Europa. Succesul acestui program ne va arăta că există soluții economice care nu numai că asigură o cale viabilă spre prosperitate economică, ci și respectul naturii, al traditiilor și al comunităților locale, într-un moment în care se pune mult prea mult accent pe profitul imediat, pe exploatarea resurselor cu orice preț și pe soluții pe termen scurt. Generarea unui venit pe termen lung prin turismul responsabil nu numai că va contribui la ridicarea nivelului de trai în zonă, dar va contribui decisiv la păstrarea tradițiilor și la protejarea naturii care ne face să fim mandri de minunata zona a Maramureșului, spune Magor Csibi, director WWF-România.
Turism responsabil
Traseul propus se adresează în primul rând turiștilor străini și urmează în mare măsură „Drumul Moștenirii Maramureșene”, creat cu sprijinul WWF în anul 2006. Acesta leagă 7 arii naturale protejate și 7 sate tradiționale, este lung de 86 km și a fost dezvoltat pentru formele lente, nemotorizate de transport și turism, așa încât frumusețile locului să poată fi descoperite și admirate.
Incursiunea în Maramureș începe în satul Breb, un veritabil muzeu în aer liber, unde turiștii vor avea ocazia să viziteze biserica de lemn construită în anul 1531, parte din patrimoniul UNESCO și să pășească în atelierul unui sculptor în lemn. Călătoria propusă de WWF și Explore Travel continuă pe Creasta Cocoșului, în pădurea virgină de la Strâmbu Băiuț, trece pe sub porți de lemn vechi de sute de ani și prin alte câteva biserici de patrimoniu. Pachetul include și o călătorie cu Mocănița pe Valea Vaserului, întâlniri cu meșteri populari din sate tradiționale, șezători, un popas la o stână tradițională și vizitarea Cimitirului Vesel de la Săpânța.
Turismul mondial este într-o permanenta schimbare în secolul 21. Cu siguranță că România are un potențial turistic foarte mare, însă pentru a fi o destinație atractivă pentru turiștii străini este nevoie să ofere acele lucruri pe care vizitatorii nu le pot gasi în alte destinații. Unicitatea produsului este un atu important. Ecoturismul este tot mai apreciat în lume, iar în acest domeniu România are un avantaj uriaș în comparație cu multe țări din Europa, fiind direcția pe care considerăm că România ar trebui să se pozitioneze pentru a atrage un numar tot mai mare de vizitatori. Am ales Maramureșul istoric pentru dezvoltarea primului proiect de ecoturism alaturi de WWF România, deoarece în această regiune natura salbatică se întrepătrunde cu obiceiurile populare și cu obiectivele turistice din patrimoniul UNESCO formând o excelentă destinație pentru un ecoturism de calitate și șansa de a realiza un program diversificat, spune Dragos Pirnog, Product Manager la Explore Travel.
Comunități în armonie cu natura
Traseul face parte dintr-o viziune mai largă pentru zonă, pe termen mediu și lung, în care zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului să fie recunoscută în mod oficial ca destinație de ecoturism la nivel național și inclusă în viitoarea rețea națională de destinații de ecoturism pe care Autoritatea Națională pentru Turism dorește să o construiască în vederea promovării țării noastre pe plan național și internațional într-un mod profesionist și integrat. Pe 23 octombrie, WWF a prezentat la Conferința Europeană dedicată ecoturismului de la Poiana Brașov, un mecanism inovator de conservare a naturii și dezvoltare durabilă prin ecoturism în zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului. Astfel, turiștii care vor veni în Maramureș prin programul Explore Travel-WWF vor contribui și la un Fond de Conservare și Dezvoltare Durabilă ce va finanța ariile protejate din zonă. Momentan acestea suferă de o lipsă de fonduri publice pentru implementarea măsurilor de conservare.
Cu o suprafață de 62.100 ha, zona Mara – Cosău – Creasta Cocoșului ocupă văile formate de râurile Mara și Cosău și este mărginită la sud de Rezervația Naturală Creasta Cocoșului. Localnicii din cele 15 sate trăiesc din agricultura de (semi)subzistență, exploatări forestiere și turism.
Zona include 7 arii protejate de interes național și local și două situri Natura 2000 (pe o suprafață de 20.282 ha) și este una dintre foarte puținele zone din Europa care încă adăpostește mamifere mari sălbatice precum ursul brun, râsul, capra neagră, lupul și păsări precum bufnița mare, specii de vulturi și șoimi. Zona este cunoscută în mod deosebit pentru peisajele de tip mozaic, cu o biodiversitate bogată, formate din pășuni alpine, fânețe, zăvoaie și păduri de fag și molid și pentru patrimoniul cultural și arhitectural- case, porți și biserici de lemn, inclusiv 8 biserici incluse în Patrimoniul Universal UNESCO.