Hotărâre rară: Un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Maramureș a desființat ordonanța de clasare a procurorului șef DNA Baia Mare într-un mega-dosar cu pădure rasă pe mai bine de 100 de hectare și cu un fost deputat implicat.
Practic, instanța i-a arătat procurorului Ioan Ulici, în motivarea hotărârii, ce trebuie să facă în dosar, asta după ce, în aproape doi ani de ”lucrat” în dosar, a audiat doar doi martori și pe cel păgubit de tăierile ilegale, care a depus plângerea.
Culmea, la dosar există o expertiză tehnică-judiciară efectuată de un profesor de la USAMV Cluj, care arată că s-au tăiat ilegal 35.000 de metri cubi de masă lemnoasă, cauzându-se un prejudiciu de circa 1,45 milioane euro!
Clujeanul Crin Gălățean se luptă de câțiva ani buni pentru a fi trași la răspundere toți cei vinovați de dispariția pădurii de pe 108 hectare pe care le deține în zona Borșa-Vișeu de Sus, Maramureș, conform Clujust.
Sătul să se plângă la autoritățile din domeniul forestier – Direcția Silvică Maramureș și Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (actuala Gardă Forestieră), acesta a depus plângere penală, în 2015, la DNA, împotriva a zece persoane, de la pădurari din zonă și șefi de ocol silvic până la fostul director al Direcției Silvice Maramureș, Pavel Horj (fost deputat PNL în mandatul 2008-2012), fostul director Romsilva, Adam Crăciunescu, și fostul șef ITRSV Cluj, Istrate Ștețco, actual secretar de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, pe care îi acuză de abuz în serviciu și infracțiuni la Codul silvic.
În martie 2017, după doi ani de cercetare in rem, procurorul șef DNA biroul teritorial Baia Mare, Ioan Ulici, a emis ordonanță de clasare, care a fost confirmată de procurorul șef al DNA – Serviciul Teritorial Cluj, Anca Mărincean.
Crin Gălățean, prin avocatul Mihai Achimeț de la SCA Iordăchescu și Asociații, a atacat ordonanța de clasare cu plângere în instanță.
”Am invocat că nu s-a dorit de către procuror să se lămurească cauza și nu s-au verificat aspectele sesizate de Crin Gălățean.
S-a văzut clar lipsa de interes a procurorului, s-au audiat doi martori în doi ani. Și pe Crin ca persoană vătămată. Judecătorul a trasat niște instrucțiuni pentru procuror, acesta fiind obligat să le respecte. Trebuie să existe un minim interes să lămurești chestiunea”, a spus avocatul.
De exemplu, se arată în plângerea împotriva ordonanței de clasare că deși ”martorul Dănuț Mihali, fost șef al Ocolului Silvic Borșa, a confirmat faptul că până în anul 2009, pădurea respectivă a fost defrișată în totalitate, în mod ilegal, organele de urmărire penală nu au manifestat niciun fel de interes pentru lămurirea împrejurărilor în care a fost exploatată cantitatea de aproximativ 35.000 mc”.
La dosar au fost depuse și fotografii care arată pădurea în 2007 și lipsa ei în 2015.
Spre sfârșitul anului trecut, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Maramureș, Camelia Balint, a hotărât: ”Admite plângerea formulată de petentul Gălăţean Crin Iosif, domiciliat în Cluj Napoca,… jud. Cluj împotriva ordonanţei date la 14.03.2017 în dosarul nr. 260/P/2015 de DNA- Biroul Teritorial Baia Mare (menţinută prin ordonanţa dată la 28.04.2017 în dosarul nr. 17/II/2/2017 de procurorul şef al DNA-Serviciul Teritorial Cluj) pe care o desființează integral și trimite cauza la DNA- Biroul Teritorial Baia Mare pentru completarea urmăririi penale. Definitivă”.
Din încheierea judecătorului, rezultă că procurorol Ioan Ulici, care are 21 de ani experiență în magistratură, nu și-a făcut bine treaba și că probațiunea este incompletă, deși dosarul data din 2015.
Mai multe despre acest subiect citiţi pe CluJust