Activităţile din cea de-a treia zi din „Săptămâna prevenirii criminalităţii” au fost realizate în parteneriat cu Penitenciarul Baia Mare şi au fost găzduite de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”.
Peste 70 de elevi dela Colegiul NaţionalMihai Eminescu şi dela Colegiul TehnicGeorge Bariţiu din municipiul Baia Mare au avut ocazia, în cadrul Proiectul intitulat „Învăţăm unii de la alţii”, să cunoască poveştile de viaţă ale unor persoane private de libertate.
Activitatea a fost deschisă de comisar de poliţie Pînzariu Vlad – împuternicit şef Serviciu Cabinet din I.P.J. Maramureş, care a făcut câteva precizări cu privire la fenomenul delincvenţei juvenile. El a punctat comportamentele care intră în sfera delincvenţei juvenile şi modul în care este perceput fenomenul prin prisma specialiştilor din diverse domenii: psihologi, sociologi, jurişti sau cadre didactice.
Inspector de poliţie Goth Gheorghe din cadrul Serviciului Rutier Maramureş a prezentat infracţiunile la regimul circulaţiei având în vedere că majoritatea elevilor prezenţi urmează să devină conducători auto şi că în Penitenciar se află şi persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea normelor rutiere.
Din partea Penitenciarului Baia Mare, la activitate a participat comisar de penitenciare Suciu Crina care a apreciat ca oportună colaborarea cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş, ea fiind implicată de şase ani în astfel de proiecte educative.
Apoi cei trei deţinuţi invitaţi la activitate şi-au expus poveştile de viaţă, iar experienţele prin care ei au trecut au impresionat auditoriul iar elevii au înţeles care pot fi consecinţele unor decizii greşite. Cei trei au subliniat mai ales care sunt greutăţile unei vieţi în detenţie, începând de la pierderea intimităţii până la suprimarea oricăror relaţii sociale (de prietenie sau, uneori chiar şi cele familiale). Ei i-au sfătuit pe elevi să ţină mereu cont de sfaturile părinţilor şi ale profesorilor, să-şi aleagă cu grijă anturajul şi să evite situaţiile conflictuale, care pot degenera în fapte penale, chiar şi fără voia lor.
Întâlnirea a avut un caracter interactiv, elevii adresând întrebări care au vizat în special condiţiile de detenţie şi modul în care ei reuşesc să reziste într-un astfel de mediu. Azi, cu ocazia Zilei prevenirii victimizării minorilor, elevii unei alte clase dela Colegiul Tehnic George Bariţiu, au avut ocazia să efectueze o vizită în Penitenciar să vadă cu ochii lor ceea ce colegii lor doar au auzit cu o zi în urmă. Cu permisiunea conducerii Penitenciarului, elevii au intrat în secţiile cu regim semideschis şi deschis, au vizitat biserica, sala de forţă, magazinul şi sala de mese. Impactul cel mai mare l-a avut însă camera de detenţie, locul în care persoanele private de libertate, care nu muncesc sau nu participă la cursurile oferite de centrul cultural-educativ, îşi petrec majoritatea timpului.
Întrucât efectul pe care o asemenea întâlnire, între două medii complet diferite (libertate versus detenţie) este mai puternic decât cel produs de o activitate preventivă la clasă, pe parcursul acestui an şcolar colaborarea dintre Poliţie, Penitenciar şi Şcoală va continua, astfel încât tot mai mulţi elevi să aibă parte de această lecţie de viaţă.
Tot azi, la Şcoala Gimnazială” Petre Dulfu” din Baia Mare, poliţişti dela Compartimentulde Analiză şi Prevenirea Criminalităţii şi Poliţia Municipiului Baia Mare, se întâlnesc cu elevii claselor I – VIII şi discută despre riscurile unui comportament violent şi consecinţele comiterii de infracţiuni şi prevenirea victimizării prin accidente de circulaţie.
La activitate participă şi un reprezentant al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Maramureş care le va prezenta elevilor aspecte privind consecinţele consumului de droguri şi etnobotanice.