Activitatea structurilor de jandarmerie este concentrată pe respectarea legalităţii, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, asigurând totodată starea de echilibru social. Activităţile desfăşurate de forţele de ordine publică se materializează în misiuni de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii publice.
Astfel, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş a executat pe parcursul lunii precedente 56 misiuni de asigurare a ordinii publice, cu un efectiv total de 1042 jandarmi. Astfel s-au asigurat măsuri specifice de ordine şi siguranţă publică la manifestările organizate pe raza judeţului, dintre care amintim Vara Băimăreană, manifestările religioase desfăşurate cu ocazia sărbătorii religioase Sfânta Maria, Festivalul de dansuri şi cântece tradiţionale din Săpânţa, Horala Prislop – eveniment la care a participat preşedintele României, Trofeul Maramureş la handbal feminin şi Cupa Minaur la handbal masculin, competiţie auto-moto Veidec Racing Unleashed pe aeroport şi meciurile disputate de echipa de rugby în Play-off-ul ligii. De asemenea I.J.J. Maramureş a depus un efort deosebit pentru limitarea/înlăturarea efectelor incendiului din zona Borşa, unde a participat cu un efectiv de 507 jandarmi în perioadele 10-11.08.2013 respectiv 19-23.08.2013. Pe timpul acestor misiuni jandarmii din compunerea dispozitivelor organizate au aplicat 22 sancţiuni contravenţionale din care 10 amenzi în valoare de 2400 lei.
Posturile de jandarmi montane, au executat 89 misiuni de menţinere a ordinii publice, cu accent pe zona complexelor turistice dar şi pe traseele turistice adiacente, subofiţeri jandarmi contribuind la informarea, îndrumarea şi acordarea de asistenţă turiştilor, executând în acest sens 143 patrule cu un efectiv de 286 jandarmi.
Jandarmeria Maramureş a organizat şi desfăşurat 307 misiuni de menţinere a ordinii publice prin sistemul patrulelor mixte sau independente de ordine publică în mediul urban şi rural executate în zonele de siguranţă publică în localităţile Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Târgu Lăpuş, Şomcuta Mare, Borşa şi Fărcaşa, precum şi în localităţile rurale aparţinând acestora, executând în acest sens 677 patrule mixte sau independente, cu un efectiv total de 1077 jandarmi. Pe timpul desfăşurării activităţilor de menţinere pe raza localităţilor urbane şi rurale, jandarmii din compunerea patrulelor mixte sau independente de jandarmi au aplicat 311 sancţiuni contravenţionale, au întocmit actele de constatare pentru 5 infracţiuni fiind identificaţi 4 autori şi au participat la constatarea a 22 infracţiuni în comun cu agenţii de poliţie fiind identificaţi 24 autori. Totodată au fost ridicate bunuri în valoare de 675 lei şi au fost conduse la sediul poliţiei 47 persoane.
În baza protocolului încheiat la nivel M.A.I., efective de jandarmi au participat la 5 acţiuni de sprijin a executorilor judecătoreşti cu un efectiv de 18 jandarmi, desfăşurate pe raza localităţilor Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Ieud, Copalnic şi Petrova, acestea încheindu-se fără incidente deosebite.
La solicitarea administraţiilor publice locale au fost executate 5 acţiuni comune, din care 1 cu reprezentanţi ai administraţiei publice Sighetu Marmaţiei în zona Pieţelor Agroalimentare şi 4 acţiuni cu S.C. Urbis Baia Mare, cu un efectiv total de 20 jandarmi. Urmare a acestor acţiuni, jandarmii au aplicat 2 avertismente scrise, fiind ridicate bunuri în valoare de 120 lei.
În baza planurilor de colaborare cu I.T.R.S.V. Cluj şi cu Direcţia Silvică Maramureş, jandarmii au participat la 9 acţiuni organizate în zonele aparţinând Ocoalelor Silvice Şomcuta Mare, Borşa, Baia Sprie, Vişeu de Sus, Baia Mare şi Mara cu un efectiv total de 21 jandarmi. Pe timpul executării acestor misiuni, jandarmii au participat alături de organele de poliţie şi silvice la întocmirea actele de constatare pentru 3 infracţiuni săvârşite de 1 autor.