La Prefectura Maramureşa avut loc astăzi o întâlnire între prefectul judetului Anton Rohian, conducerea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj, reprezentanţi ai unor primării din judeţ, precum şi gestionari ai fondurilor de vânătoare din Maramureş. Intâlnirea a fost organizată urmare a numărului tot mai mare de reclamaţii venite din judeţ, cu privire la distrugerea culturilor de porumb şi cartofi, de către porcii mistreţi.
Probleme au fost semnalate pe raza localităţilor Botiza, Boiu Mare, Copalnic Manaştur, Cicârlău şi Mireşu Mare. Numai la nivelul comunei Botiza au fost înregistrate în ultimele zile câteva zeci de plangeri din partea localnicilor, care spun că le-au fost distruse culturile de porumb. In plus oamenii sunt speriaţi şi de faptul că porcii mistreţi coboară foarte aproape de gospodăriile lor. De asemenea, în Copalnic Manaştur şi la Iadăra, mistreţii se plimbă în voie pe uliţele satelor.
Reprezentanţii primăriilor spun că distrugerile provocate de porcii mistreţi sunt tot mai mari, şi solicită o evaluare corectă a efectivelor de animale la nivel de judeţ.
Prezent la întâlnire, inspectorul şef al ITRSV Cluj Istrate Şteţco a făcut apel la gestionarii fondurilor de vânătoare din Maramureş, să monitorizeze efectivele de mistreţi, iar acolo unde sunt probleme să se facă recoltări suplimentare. “In judeţ sunt recoltate foarte puţine exemplare la ora actuală, asta pentru că majoritatea recoltărilor se fac toamna şi iarna în preajma sărbătorilor, ceea ce nu este bine.Acolo unde a fost nevoie, ITRSV Cluj a aprobat solicitări de recoltare chiar şi în extrasezon. Pentru a evita problemele cu cetăţenii, trebuie să asiguraţi hrană pentru mistreţi . De asemenea agricultorii pot să-şi protejeze culturile prin îngrădirea cu garduri electrice, prin mijloace fixe şi chimice de îndepărtare a animalelor sălbatice..” – a spus Istrate Şteţco.
Prefectul judeţului Anton Rohian a declarat :” Nimeni nu doreşte divergenţe pe problema aceasta. Vă propun să colaboraţi cu primăriile şi să rezolvaţi problema în folosul oamenilor, deoarece lucrând împreună avem toţi de câştigat”. Prefectul a solicitat de asemenea, o evaluare a pagubelor înregistrate până la ora actuală în judeţ .
In prezent în Maramureş sunt înregistrate 53 de fonduri de vânătoare şi un număr de 14 gestionari de fonduri de vanatoare.
Instituţia Prefectului – Maramureş