La începutul lunii august a acestui an, prin Hotărârea Guvernului nr. 480 din 10 iulie 2013, afost modificat şi completat Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice. Noile reguli se referă în principal la conducătorii vehiculelor şi autovehiculelor pe două roţi. Astfel, potrivit articolului 100 ,, vehiculele trebuie conduse numai pe drumurile, părţile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte. În cazul în care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru biciclete şi celelalte vehicule fără motor, acestea pot fi conduse şi pe acostament în sensul de mers, dacă circulaţia se poate face fără pericol”.
Mopedele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând. Conducătorilor acestora le este interzis:
– să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe autovehicule;
– să transporte pe autovehicul persoane în stare de ebrietate. Această interdicţie se adresează şi conducătorilor de autovehicule destinate transportului de mărfuri cărora le este interzis să transporte persoane în stare de ebrietate în cabină ori în caroserie.
Reamintim conducătorilor de mopede că pentru a circula pe drumurile publice trebuie:
– să deţină permis de conducere
– să aibă vârsta de minim 16 ani împliniţi
– să deţină pentru autovehicul asigurare obligatorie pentru răspundere civilă
– mopedul trebuie să fie înregistrat/înmatriculat.
Potrivit articolului 161 din Hotărârea Guvernului nr. 480 din 10 iulie 2013, se interzice conducătorilor de biciclete:
– să înveţe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate;
– să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă.
De asemenea, la fel ca şi în cazul mopedelor, bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând. Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate.
O altă reglementare se referă la cursul de pregătire teoretică şi practică în vederea susţinerii examenului pentru obţinerea permisului de conducere care este valabil un an de la data absolvirii.