Miercuri, 14 august, ora 14.00, are loc, la Bastionul Măcelarilor, vernisajul expoziţiei: Pintea 310 (1703-2013), In memoriam. Expoziţia deschide o serie de activităţi ce se vor desfăşura în cadrul proiectului cultural Pintea Viteazul – 310, proiect realizat cu sprijinul Municipiului Baia Mare.
Proiectul cultural Pintea Viteazul – 310 se desfăşoară în contextul împlinirii a 310 ani de la moartea haiducului Grigore Pintea Viteazul (14 august 1703-14 august 2013) în zona semnalată de informaţiile documentare scrise, respectiv partea de sud a oraşului medieval Baia Mare, în apropierea Bastionului Măcelarilor.
Activităţile proiectului sunt: vernisarea expoziţiei documentar-istorice Pintea Viteazul -310, realizarea de produse culturale – plachetă comemorativă Pintea Viteazul 1703-2013, signalectica corespunzătoare conjuncturii istorice a morţii haiducului Grigore Pintea (data şi locul conform informaţiilor documentare scrise, respectiv 14 august 1703 în zona porţii de Sud/Porţii Maghiare a oraşului medieval Baia Mare, zonă în care se afla şi acest turn de apărare, Bastionul Măcelarilor).
Contextul general de desfăşurare al proiectului cultural sus menţionat este de valorizare şi valorificare permanentă a unui obiectiv istoric (administrat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş) de importanţă majoră pentru memoria colectivă a comunităţii băimărene.
*
Momentul în care Grigore Pintea intră în arena istoriei este plasat după anul 1690, deoarece în perioada 1693-1703 se desfăşoară aşa numita „mişcare a lui Pintea”, cu un caracter deosebit de complex care a cuprins întegul ţinut al Chioarului. Este perioada în care fenomenul social al haiduciei, fenomen specific întregii Europe medievale şi moderne, era adeseori abordat, ca formă de răzvrătire împotriva modului în care erau trataţi oamenii de rând de către cei aflaţi la putere.
Documentele şi imaginile, obiectele tridimensionale reconstituie conjunctura istorică a morţii haiducului Pintea Viteazul în arealul unui deosebit de important monument istoric, respectiv Bastionul Măcelarilor.
Parteneri proiect: Asociaţia Histarch Baia Mare;
Asociaţia Re/Creativ Baia Mare;