Pentru Nira Lee cuvântul „casă” are două înţelesuri: Tempe, Arizona şi Tel Aviv, Israel. Nira s-a născut în Arizona în anul 1988 într-o familie de evrei. A copilărit şi a studiat în oraşul Tempe. A ales însă un drum total diferit de toţi colegii şi prietenii ei: s-a decis să se înroleze în armata israeliană.
Într-o zi de septembrie, în anul 2000, în campusul universităţii „Arizona State University” a avut loc un marş paşnic pro-Israel. Deşi era doar în clasa a şaptea, Nira a înţeles că în Israel sunt conflicte faţă de care ea nu trebuie să fie indiferentă. „Îmi aduc aminte înverşunarea incredibilă de la ASU, aici la o distanţă de 10.000 de mile (aprox 16.000 km) de Orientul Mijlociu. Cred că acela a fost momentul care mi-a stârnit dorinţa de-a face mai mult pentru această ţară” – a declarat într-un interviu acordat cotidianului „The Arizona Republic”. În perioada şcolii gimnaziale când majoritatea fetelor de vârsta ei erau preocupate de băieţi şi de machiaje, Nira studia ebraică, istoria Holocaustului şi originile familiei sale, iar la vârsta de 16 ani a vizitat pentru prima dată Israelul.
În perioada cât era elevă la liceul „Dobson High School”, mai exact în clasa a zecea, adolescenta de origine evreiască a pus bazele unei ligi numite „Anti-Defamation League”. După absolvirea liceului, urmează cursurile unei universităţi din Washington D.C., cu specializare în relaţii internaţionale, concentrându-se pe Orientul Mijlociu şi politica internaţională.
La vârsta de 19 ani Nira Lee urmează timp de un an cursurile Universităţii Haifa din Israel, iar acum, la vârsta de 24 de ani este locotenent în armata israeliană, în zona de frontieră a Faşiei Gaza, purtând uniformă verde oliv a Forţelor de Apărare Israeliene; coordonează transferul de alimente, îmbrăcăminte şi materiale medicale din Israel în Fâşia Gaza.
Nira Lee este din fire o luptătoare înnăscută. A trebuit să lupte pentru viaţa ei din momentul în care a venit pe lume la spitalul „Good Samaritan Hospital” din Phoenix. Fiind născută prematur, cu patru săptămâni mai devreme, Nira a suferit de un sindrom numit „detresă respiratorie neonatală”, caracterizată prin faptul că un nou născut nu poate să respire adecvat, deoarece plămânii nu îi sunt complet dezvoltaţi. În primele zile după naştere medicii i-au sfătuit pe membrii familiei să facă aranjamentele funerare. Cu toate acestea Nira a sfidat realitatea. A fost pusă pe un aparat respiratoriu pentru aproape 3 săptămâni, timp în care fetiţa nu a deschis ochii, nu a clipit. Când medicii au scos-o de pe maşina respiratorie, părinţii ei, Marcie şi Barton Lee, au stat cu respiraţia tăiată. S-au rugat cu toţii şi apoi Nira a respirat pentru prima dată singură. „Medicii şi asistentele au spus atunci că este o luptătoare şi iată că a ajuns să devină soldat în armată” – confirmă Marcie Lee, mama Nirei.
Tatăl, Barton Lee, este rabin la „ASU Hillel Jewish Student Center” din anul 1972. Având în vedere că ambii părinţi predau studii ebraice la „Arizona State University”, valorile Nirei Lee au fost centrate de timpuriu pe credinţă, compasiune şi dreptate. A revenit din Israel pentru a-şi termina studiile la Universitatea din Washington D.C., iar în luna mai, 2010, după graduare, s-a înrolat în armata israeliană. Vorbind despre Fâşia Gaza, Nira Lee spune că este condusă de gruparea teroristă Hamas care doreşte să distrugă Israelul şi care a aruncat mii de rachete către israelienii civili în ultimii ani. „Forţele de Apărare ale Israelului nu cooperează cu Hamas, de aceea este crucial să menţinem relaţii solide cu organizaţii internaţionale care lucrează cu civilii din Gaza neimplicaţi în această organizaţie; zilnic trec graniţa între 250 şi 350 de tiruri transportând bunuri comerciale.”
Nira Lee deţine acum cetăţenie dublă (americană şi israeliană) şi spune că după ce s-a înrolat în armata israeliană s-a simţit extrem de singuratică. Incidentele destul de frecvenţe din zonă, însă, crează o anumită unitate şi solidaritate aparte între soldaţii israelieni, ne mai spune Nira Lee; adesea, în miez de noapte, se pot auzi rachete trimise din Fâşia Gaza sau câte un autobuz care sare în aer datorită faptului că a fost pusă vreo bombă.
Având în vedere că în luna octombrie, anul acesta, serviciul militar al Nira Lee în zona Gaza va lua sfârşit, aceasta îşi propune să-şi completeze studiile de masterat la Universitatea din Tel Aviv. Decizia Nirei Lee nu a fost chiar o decizie de moment, ea s-a datorat spiritului ei moral, dispoziţiei ei spre sacrificiu, dârzeniei şi curajului de a se alătura celor devotaţi unei cauze, în lupta pentru adevăr.
Octavian D. Curpaş, Phoenix, Arizona