Muzeul de Mineralogie Baia Mare, muzeu membru fondator al Rețelei Naționale a Muzeelor, a fost în acest an gazda Adunării Generale anuale a RNMR, la doar câteva zile după spectaculoasa Noapte Europeană a Muzeelor, în 24 – 25 mai 2013. La acea vreme, acest eveniment era titrat cu ”Baia Mare – capitala muzeologiei românești”, manifestarea fiind deosebit de importantă pentru mișcarea muzeală românească întrucât, dincolo de aspectele organizatorice interne, s-au desprins și sunt precizate în rezoluția finală, câteva acțiuni strategice menite să confere sectorului muzeal locul și rolul pe care îl merită în societatea românească. Iar aceste acțiuni strategice vizează dezvoltarea muzeologiei, stoparea amestecului politicului în cultură – mai ales în ce privește desemnarea managerilor muzeelor și procedurile de evaluare a activității manageriale, configurarea unor concepte și abordări muzeale specifice secolului XXI, precum și ”reinventarea” muzeelor în percepția publică și comunicarea cu publicul local.
În spiritul noilor paradigme specifice secolului XXI, muzeele au primit recomandarea de a implica mai mult comunitatea locală în activitatea sa specifică, prin dialogul cu societatea civilă, cu asociațiile civice și organismele locale, pentru a ”construi” muzeul împreună cu comunitatea, nu doar pentru comunitate. Muzeul trebuie să-și facă simțită prezența în viața publică și trebuie să asume un dialog și o apropiere mai directă, mai profundă, față de publicul său. Este necesară, de asemenea, o recalibrare a importanței funcțiilor clasice ale muzeului, cu reconsiderarea funcției de a educa și a delecta publicul (în sensul petrecerii într-un mod plăcut a timpului liber), alături de funcțiile primare de cercetare și conservare. Muzeul trebuie să fie un spațiu al educției publice, iar nu academice, un spațiu al experimentului și al inovației muzeale, al participării, al creativității și al surprizelor culturale. Muzeele trebuie să-și accentueze preocupările pentru programele de educație muzeală, prin perfecționarea personalului, permantizarea unor activități și colaborarea cu instituțiile de învățământ. Activitățile culturale organizate, genul expozițiilor permanente sau temporare ar trebui organizate în spirit interdisciplinar, asociind colaborarea muzeelor cu arhitecți, scenografi, artiști, designeri și furnizori de servicii ITC, pentru asigurarea inovației și creativității în actul cultural.
Este invocată de asemenea necesitatea unei Legi a culturii în România, care să cuprindă și sectorul muzeal, un lege cu efect moral și de reprezentare a culturii în general, de poziționare și reconsiderare a rolului acesteia în societate, factor de dezvoltare economică și socială dovedit și argument pentru finanțarea mai bună a instituțiilor de cultură.
Rețeaua Națională a Muzeelor recomandă ordonatorilor de credite ca, în relația pe care o au cu managerii muzeelor, să organizeze comisii și proceduri corecte de evaluare a activităților manageriale, pe bază de competențe și realizări profesionale și nu pe bază de interese politice clientelare. RNMR oferă ordonatorilor de credite colaborarea strânsă și permanentă și pune la dispoziția acestora o bancă de date cu evaluatori profesioniști, experți imparțiali în domeniul muzeal, care să facă parte din comisiile de evaluare ale managerilor din muzee, asigurând obiectivitate și profesionalism acestui proces.
Rezoluția recomandă Guvernului României să mediteze la oportunitatea realizării unui Plan Național de Construire și Modernizare a Muzeelor din România, ca direcție în strategia de dezvoltare a României, în strategiile regionale sau locale, acordându-se prioritate muzeelor care au rămas fără spații din cauza restituirilor sau din alte cauze.
Muzeul de Mineralogie Baia Mare a participat la fondarea Rețelei Naționale a Muzeelor în 2006, din inițiativa prof. Victor Gorduza, director fondator al muzeului nostru și membru în bordul de conducere al rețelei până în 2010. Ca o recunoaștere a importanței Muzeului de Mineralogie Baia Mare, în 2011 – prof. Ioan Bob a fost ales în bordul de conducere al RNMR. Rețeaua Națională a Muzeelor, membră a Rețelei Europene a Muzeelor (NEMO) este o importantă organizație profesională ce a derulat și derulează importante proiecte naționale și internaționale, ce vizează poziționarea mișcării muzeale românești in trendul internațional, modernizarea muzeelor, perfecționarea profesională, înterconectarea muzeelor în plan internațional, schimburi de experiență, realizarea unor muzee tematice ș.a.m.d. În contextul prezentat, este important de precizat că Muzeul de Mineralogie Baia Mare este unul dintre cele mai moderne muzee, din perspectivă logistică, a programelor culturale derulate și a viziunii asupra viitorului, palmaresul său cultural național și internațional fiind unul de excelență.
Prof. Ioan Bob – manager, Muzeul de Mineralogie Baia Mare