Activităţile premergătoare Zilei Mondiale Antidrog – 26 iunie, continuă la Sighetu Marmaţieiunde poliţişti şi reprezentanţi ai se deplasează în unităţile de învăţământ pentru a explica tinerilor „Cum putem să ne ferim de pericolul drogurilor”. În jur de 230 de elevi ai Liceului Tehnologic Marmaţia şi ai Şcolii Gimnaziale „I.M de Apşa” au participat cu interes la dezbaterile iniţiate de oamenii legii.
Majoritatea copiilor nu consumă droguri dar ei vin în mod inevitabil în contact cu cei care se droghează din teribilism, neştiinţă sau curiozitate.
De ce consumă tinerii droguri/etnobotanice ?
Consumă droguri şi cei cu probleme familiale şi cei fără astfel de probleme, şi cei care au bani, şi cei fără posibilităţi financiare, şi cei cu studii, şi cei fără. Cauzele consumului de droguri sau etnobotanice sunt complexe. Nu ţin nici de nivelul de educaţie, nici de situaţia materială şi totuşi, se pot distinge câteva dintre ele:
• probleme în familie, la şcoală, între prieteni – unii tineri pot folosi drogurile pentru a acoperi problemele existente în familie (divorţul părinţilor, abuzuri sau neglijenţă din partea părinţilor, şcolii etc.);
• neintegrarea în colectivitate şi societate – drogul este considerat ca o soluţie de a scăpa de singurătate, de sentimentul de inadaptare, de lipsa de încredere în forţele proprii;
• teribilismul: consumul de droguri poate fi privit ca îndrăzneţ, interesant şi departe de catalogarea dată de adulţi ca „periculos” este încercat tocmai pentru acest lucru;
• curiozitatea: consumul de droguri poate fi considerat provocator, tocmai pentru riscurile pe care le implică
• presiunea grupului de prieteni, a „găştii”: influenţa pe care o are anturajul asupra lor.
Un rol important în preîntâmpinarea consumului de droguri îl au părinţii, care trebuie să-şi educe copiii corespunzător din punct de vedere moral şi spiritual, pregătindu-i pentru a face faţă realităţilor dure ale vieţii. Atmosfera sănătoasă din familie, dragostea, afecţiunea, comunicarea între părinţi şi copii, constituie astfel principalul aliat în lupta împotriva acestui flagel. Fiecare copil trebuie înţeles şi personalitatea sa respectată.
Părinţi !
Atunci când observaţi o schimbare în comportamentul copilului, motivaţi-l pentru a discuta şi a căuta soluţii împreună pentru problemele sale.
Încercaţi să-l cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii lui. Anturajul poate avea o influenţă nefastă asupra comportamentului copiilor. Doar asumându-vă răspunderea vă puteţi ajuta copiii să reziste tentaţiei drogurilor sau etnobotanicelor. Cu siguranţă nu de ele au nevoie pentru împăcarea cu ei înşişi!