În urma activităţilor de cercetare efectuate de poliţiştii de investigaţii criminale din Baia Mare au fost identificaţi cinci suspecţi de furt, astfel: trei minori cu vârsta cuprinsă intre 12 – 14 ani, au pătruns în noaptea de vineri spre sâmbătă într-un salon de coafură de pe str. Păşunii şi din interior au sustras bani şi bunuri în valoare de 3400 lei. Poliţiştii au reuşit recuperarea bunurilor, însă suma de 250 lei a fost cheltuită de suspecţi.
Un minor în vârstă de 14 ani, împreună cu un tânăr de 19 ani, ambii din Baia Mare, au sustras sâmbătă seara un telefon mobil de pe terasa din curtea unui imobil de pe strada Lazuri din municipiu. Prejudiciul a fost recuperat şi predat părţii vătămate.
Alţi şase suspecţi de furt au fost identificaţi de poliţiştii de investigaţii criminale din Borşa. Este vorba de şase minori cu vârste între 10 – 13 ani din localitate care au sustras bunuri dintr-un magazin alimentar, un moto-fierăstrău mecanic dintr-un salon de frizerie şi veselă din sala de mese a Parohiei Ortodoxe din Borşa. Prejudiciul a fost recuperat în proporţie de 70 %.
La Sălişteade Sus, poliţia a fost sesizată de către un cetăţean care a reclamat furtul mai multor undiţe. Suspectul, un bărbat în vârstă de 37 de ani din localitate, a sustras beţele de pescuit în timp ce ajuta partea vătămată să descarce un tir cu bunuri personale. Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a suspecţilor.
Pe numele altor patru suspecţi de furt identificaţi anterior de poliţiştii de investigaţii criminale au fost emise mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile de către Judecătoria Baia Mare.
Dorinţa de a brava, de a se remarca, sunt motive care îi determină pe minori să comită infracţiuni, cu precădere spre infracţiunile de furt, de diferite tipuri (furt din auto, furt din buzunare, furt din locuinţă), fără să conştientizeze consecinţele pe care le vor suporta în asemenea situaţii.
Cauze şi condiţii care favorizează comiterea de infracţiuni:
- necunoaşterea de către părinţi a anturajului, locurilor şi mediilor frecventate de minori;
- lipsa unei legături permanente între familie şi şcoală;
- influenţa unor infractori aflaţi în anturajul copiilor prin determinarea acestora să comită infracţiuni;
- discontinuitate în educaţia şi supravegherea copiilor de către părinţi sau ocrotitorii legali.
Pentru a evita astfel de evenimente nedorite de nic un părinte, recomandăm părinţilor câteva sfaturi utile care, sperăm că vă vor ajuta să vă feriţi copiii de infracţionalitate.
- Explicaţi copiilor că furturile, chiar nesemnificative, nu sunt probe de curaj ci, fapte culpabile pedepsite de lege.
- Vorbiţi cu copiii dumneavoastră despre cine le sunt prietenii, cunoştinţele şi cum îşi petrec timpul liber.
- Verificaţi anturajul şi preocupările lor în timpul liber şi nu treceţi cu vederea când observaţi că posedă anumite obiecte străine. Verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsurile facile.
- Menţineţi în permanenţă legătura cu şcoala şi urmăriţi cu regularitate frecvenţa copilului la şcoală.
- Explicaţi copiilor ce pedepse pot primi în cazul comiterii unor infracţiuni şi ce consecinţe vor suporta.
- Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră şi testaţi felul cum îi cheltuieşte iar dacă aveţi îndoieli, discutaţi cu el.
Acordând mai multă atenţie copiilor dumneavoastră, preocupărilor şi anturajului, îi puteţi feri de necazuri şi puteţi acţiona rapid şi eficient pentru ai opri să alunece pe o pantă greşită.