Continuă activităţile informativ-preventive derulate de poliţişti în unităţile de învăţământ, acum fiind rândul Şcolilor Gimnaziale “Lucian Blaga” şi Specială Baia Mare. Peste 150 de elevi au aflat cum să se pregătească pentru vacanţa de vară astfel încât să nu devină victimele unor infracţiuni sau accidente. Delincvenţa juvenilă, siguranţa rutieră, siguranţa pe internet şi dispariţiile de minori au fost temele care au suscitat interesul copiilor. Aceştia au povestit poliţiştilor de proximitate şi celor de prevenire diverse întâmplări prin care au trecut pe parcursul anului şcolar.
Prezentăm câteva din sfaturile poliţiştilor pentru a evita delincvenţa:
Ai grijă cum îţi petreci timpul liber, evită împrejurările ce te-ar putea aduce în situaţia de a comite un act antisocial!
Nu lega prietenii cu persoane ce au un comportament antisocial, ce te îndeamnă doar la lucruri rele! Şi nu face nimic doar pentru a impresiona pe „şeful găştii”, fii tu însuţi şi vei fi mult mai apreciat!
Gândeşte-te de două ori înainte de a te duce cu prietenii atunci când te cheamă să faceţi diverse lucruri rele (uneori privite ca « aventuri »), ale căror consecinţe pot fi grave !
Ştim cu toţii că băutura cauzează foarte multe probleme. Din păcate, pentru mulţi tineri distracţia este condiţionată de consumul de alcool sau, mai rău, de droguri şi astfel se ajunge uneori la situaţii cu urmări nefaste. Nu îţi distruge viaţa ! Ai atâta tinereţe în suflet să te poţi distra şi fără aceste stimulente înşelătoare.
Nu riposta la agresivitatea verbală şi evită agresiunea fizică! Nu te lua la bătaie cu colegii, pentru că, fără să vrei, poţi suferi accidente dintre cele mai grave!
Atenţie la capcana drogurilor şi a alcoolului! Aceste substanţe sunt în strânsă legătură cu infracţionalitatea! Dacă organizezi o petrecere la tine acasă, asigură-te că nu vor veni persoane care consumă droguri, pentru că şi tu vei fi pedepsit!
Limitează-te la posibilităţile financiare de care dispui, dorinţa de a avea tot mai mulţi bani (uneori pentru că cei din anturajul tău au) a determinat mulţi tineri să comită infracţiuni! Atenţie: de la un simplu furt se poate ajunge uşor la tâlhărie! Este suficient ca, surprins în timpul săvârşirii furtului, autorul, încercând să se apere sau dintr-un impuls de moment, să devină violent şi… va fi vorba de tâlhărie. Iar acest lucru se va face bine simţit la « dozarea » pedepsei.
Ascultă sfatul părinţilor sau profesorilor! Fii convins că îţi vor întotdeauna binele!