În ultimele săptămăni, la Curtea Supremă de Justiţie “Maricopa Superior Court” din Phoenix, Arizona, s-au adunat mii de persoane, printre care şi sute de reporteri interesaţi de procesul lui Jodi Arias (32 de ani).
Arias a fost găsită vinovată, la începutul lunii mai 2013, de uciderea prietenului ei, al cărui trup a fost descoperit înjunghiat în cabina de duş din locuinţa acestuia din Mesa, Arizona, în urmă cu cinci ani. Travis Alexander a fost lovit cu un cuţit de mai multe ori (27), avea gâtul tăiat şi era împuşcat în cap.
Ciudat este faptul că în aceeaşi clădire, la etajul 5, se judeca o altă crimă, la fel de odioasă, comisă de Michael Lee Franklin în Tempe, Arizona, dar care nu a atras atenţia mass-media, aşa cum s-a întâmplat în cazul Arias-Travis.
De ce? Pentru că Jodi Arias în prima fază a acordat foarte multe interviuri, dar a minţit mass-media. Arias a declarat iniţial că nu ştia nimic despre uciderea prietenului ei în iunie 2008. Apoi a dat vina pe intruşi mascaţi, care i-ar fi atacat, iar in final a ajuns la auto-apărare. Procurorii au declarat că ea l-a ucis pe Alexander într-un acces de gelozie, deoarece el a vrut să pună capăt relaţiei şi să plece în Mexic cu o altă femeie. Turnura declaraţiilor ei a atras atenţia publicului. Un alt factor care captează atenţia este că în proces este vorba despre “crimă şi sex”, iar publicul este avid de asemenea subiecte.
Juriul a ascultat, în timpul audierilor, numeroase detalii despre viaţa sexuală a cuplului Jodi Arias – Alexander Travis. Ea a spus că s-a dus la domiciliul prietenului său la 4 iunie 2008 pentru a face sex, dar că vizita s-a transformat într-o dispută ce a condus la tragedie.
Transmis în direct la televiziune, procesul lui Jodi Arias a început în luna ianuarie şi face senzaţie de mai multe luni în America. Implicând sex, minciuni şi violenţă, procesul a devenit un adevărat fenomen şi pe Internet. Faptul ca procesul este tot mai urmărit, creşte rating-ul televiziunilor care-l difuzează si, implicit, numărul curioşilor prezenţi la tribunal sau în imediata vecinătate a clădirii.
Majoritatea cetăţenilor a dorit să ştie că Jodi va fi găsită vinovată de „first degree murder” – crimă de gradul unu; cea mai gravă variantă posibilă. Urale de satisfacţie au însoţit verdictul Curţii Supreme de Justiţie, care a declarat-o VINOVATĂ! Acum, majoritatea vrea ca ea să primească pedeapsa capitală şi să fie executată. Sunt puţini cei care pledează pentru închisoarea pe viaţă. Dacă la procesul privind vinovăţia ei, cei 12 membri ai juriului au decis în unanimitate că este vinovată, în ce priveşte pedeapsa capitală, aceştia au fost împărţiţi în 8 „pentru” şi 4 „împotrivă”.
La 18 iulie va fi reluat procesul care va decide dacă Arias va fi executată sau va rămâne în viaţă. Dacă va fi condamnată la moarte, Jodi Arias va fi a patra femeie din SUA care primeşte pedeapsa capitală.
Imediat după verdictul din 8 mai, ea a declarat într-un interviu televizat, că preferă să fie executată în loc să fie condamnată la închisoare pe viaţă: „Am spus, acum câţiva ani, că aş prefera să fiu condamnată la moarte în loc să fiu condamnată la (închisoare) pe viaţă, iar acest lucru este adevărat şi acum”, a declarat ea pentru Fox TV. „Consider moartea drept ultimul act de libertate şi aş prefera să fiu liberă din nou cât mai repede posibil”, a adăugat Jodi Arias.
Ulterior s-a răzgândit, iar în 20 mai a ţinut o pledoarie pentru pedeapsa cu închisoare pe viaţă în loc de execuţie, spunând că poate contribui la sprijinirea societăţii, dacă-i este permis să trăiască. Ultima declaraţie contrazice ceea ce a afirmat anterior, că ar prefera mai degrabă să fie executată, decât să-şi petreacă restul vieţii în închisoare. Ea motivează că „nu avea perspective”, atunci când a declarat că doreşte pedeapsa capitală. Judecătorul le-a recomandat juraţilor să ia în considerare o serie de factori atunci când vor decide sentinţa, inclusiv faptul că Arias nu are antecedente penale.
Octavian CURPAŞ, Phoenix, Arizona SUA, Mai 2013