Dupa o zi plina de evenimente si de soare, ziua a doua a debutat cu …. o ploie rece si marunta, mocaneasca, parca adusa de prin muntii Maramuresului… Cu toate acestea spiritul romanesc si dorinta de a fi impreuna in aceasta, deja traditionala, serbare romaneasca de Ziua Europei, au adus marea bucurie in sufletele tuturor romanilor veniti de la sute de km pentru a se petrece romaneste.
Astfel, Ambasada României la Viena, impreuna cu „Cercul Cultural Româno-Austriac & RadioTv UNIREA” din Wiener Neustadt, al Forstamt Viena în colaborare cu Primăria sectorului 10 – Favoriten, au continuat tradiţia instaurată acum 7 ani şi au organizat, la 11 mai 2013, serbatorirea Zilei Europei, intr-un loc mirific, parca din povestile si doinele romanesti, o poienita din Böhmischer Prater, Laaer Wald.
Dupa primii pasi, cand am trecut din aleea asfaltata a orasului, am intrat pe un taram de vis, inconjurat de un crang inverzit ca in poeziile lui Eminescu.
In mijocul acestuia ne-am reunit la Poarta Maramureşeană, loc unde a fost amplasata scena si o dotare tehnica remarcabila pentru desfasurarea spectacolului.
In debutul festivitatilor au luat cuvântul reprezentantul Ambasadei Romaniei, domnul Alexandru Grădinar, urmat de preşedintele Asociaţiei Unirea, domnul Ioan Godja, precum şi de membra cenaclului Lucian Blaga din Sebeş, scriitoarea Mariana Moga.
Din discutiile avute cu d-nul Ioan Godja, am aflat ca si de aceasta data Consiliul Judetean Alba, Cenaclul Literar Lucian Blaga, Centrul Cultural si Primaria din Sebes au fost partenerii din Romania, care s-au implicat pentru desfasurarea acestor zile culturale prezentate la Viena. D-na. Mariana Moga a fost omul de legatura care a coordonat si a facut in asa fel ca lucrurile sa se desfasoare cat mai bine.
Programul artistic a fost deschis de micuta folk-ista Ioana Barbuliceanu din Costinesti, care cu glasul sau vibrant si puternic a intonat prima strofa din Inmul National continuat cu “Treceti batalioane romane Carpatii”, amintindu-ne ca, de fapt, pe 9 mai sarbatorim infrangerea fascismului. A mai cantat 2 piese care ne-au facut sa intelegem de ce i se spune micuta cantareata revolutionara: prima piesa, o compozitie proprie, “scoala din inima mea”, prezinta, romantat, starea din scoala romaneasca de azi, iar cea de a doua… a zguduit si a pus pe ganduri asistenta, prin mesajul simplu, dur si dureros: “Romania, o tara de vanzare”(versuri Liviu Baitel). In finalul microrecitalului, toti cei prezenti, artisti, spectatori, jurnalisti, i-au cantat la multi ani, pentru ca a implinit 13 ani, chir pe scena din Viena…Ce poate fi mai frumos si mai inaltator pentru un astfel de copil roman? Dupa acest moment au urmat mai bine de doua ore de spectacol in care au evoluat:
– Fluieraşii din Şugag “Dorul Munţilor” – coordonator Vasile Duvlea, oameni mandri, frumosi si impresionanti in straiul lor popular… veseli si calzi, apropiati de toti cei prezenti, invitandu-i pe toti sa se incalzeasca cu o gura de palinca adusa cu grija, de acasa..
– Impresionante si deosebit de frumoase, imbracate in portul traditional, au fost fetele care au cantat folclor romanesc: Adina Hada, Ioana Damian, Maria Filimon, Delia Godja si Diana Raşină. Nu mai prejos a fost si Florin Iftime, care traieste de multi ani in Viena, insa portul si cantecul banatean le pastreaza cu sfintenie.
Cu tot frigul patrunzator si ploia care nu se mai oprea, acestea s-au schimbat in frumosele costume nationale, spund raspicat ca respectul pentru tara si demnitatea de romance trebuie onorate intr-o zi festiva ca aceasta, in straiul popular al neamului romanesc…
Cantecele si vocile lor au fost de o acuratete impresionanta, rasunand in acea poienita, din frumosul parc vienez, ca trilurile de privighetori care chemau soarele…
– Au urmat copii minunati de la Clubul de dans sportiv Fantasy Dance al Centrului Cultural “Lucian Blaga” Sebeş – instructor Ema Salati.
– partea finala a spectacolului a fost sustinuta in forta de soliştii vocali: Corina Corpodean (folk), Gheorghe Berghian (pop) si Grupul vocal instrumental „Our Band“ care este format din Cosmin Pienariu-voce, Vasile Berki-chitara, Leopold Zanca-clape, Bogdan Lucian-bass si Ferdinand Borca -tobe, au încheiat programul artistic cu muzica lor rasunand in tot parcul sectorului 10 din Viena. Avand in vedere ca la aceasta festivitate, Societatea Comerciala HORA din REGHIN – ROMANIA, producator de instrumente muzicale, a fost sponzorul principal, Ioan Godja a inmanat o serie de instrumente muzicale celor prezenti la aceasta sarbatoare, multumind sponzorilor pentru sprijinul acordat. A multumit si echipei de la tehnica, in special inginerului de sunet George Dancu pentru munca depusa in acele conditii nefavorabile si pentru profesionalismul de care au dat dovada. A multumit tuturor celor prezenti si tuturor celor ce nu au reusit sa fie prezenti fizic ci doar cu mintea si sufletul, a multumit tuturor celor ce au trimis mesaje si chiar dand citire la doua din ele.
Primul mesaj:
Dragi prieteni,
Asociația Culturală Română din Montréal și Comunitatea Moldovenilor din Québec va aduc cele mai sincere felicitări cu ocazia Zilei Europei. Initiativa Asociaţiei „Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA“ din Wiener Neustadt, sprijinită de Ambasada României la Viena și Primăria sectorului 10, de a sărbători “Ziua EUROPEI“ în cadrul comunității românești, merita toată susținerea și aprecierea. Participarea masivă la acest eveniment a organizațiilor internationale de limba română precum UNIFERO demonstrează că reprezentanții societății civile cu simțire românească sunt solidari și reușesc să facă lucruri bune împreună, oriunde s-ar afla. Nu pot sa fiu in Austria în această zi, dar sunt alături de dvs. cu sufletul și vă transmit toata considerațiunea din partea asociațiilor, ACR și CMQ, cat si din partea intregii comunitati romanesti din Montreal. Ziua Europei are pentru noi o semnificație aparte. Este nu doar un vis de libertate, de democrație și de bunăstare pentru poporul român, ci și un argument al ruperii noastre de trecutul totalitar. Trei sărbători ar trebui să sărbătorim anual, împreună, unindu-ne eforturile și energiile: Ziua Europei pe 8 si 9 mai, Ziua Limbii Române pe 31 august și Ziua Rromâniei pe 1 decembrie. Trei sărbători, trei semnificații, un singur spirit, românesc. Vă felicit pentru un început frumos, vă urez succes și sper ca în 2014 să pot participa și eu la „Ziua Europei”. Vă așteptăm la Montreal, unde vom organiza, pe 31 august 2013, pentru a patra oară deja, Ziua Limbii Române.
Cu urări de sănătate, Ala Mândâcanu, Președinta Cmq Coordonator programme ACR si présidente CMQ
Al doilea mesaj:
Salutul AJRP pentru Ziua Europei-Presedinte Cristian Bucur Canada
Sărbătorirea Zilei Europei este un prilej de a reflecta asupra vocației și identității noastre europene.
Chiar dacă am dori câteodată ca lucrurile să meargă mai repede, integrarea europeană a României rămâne un proces ireversibil.
Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (AJRP) transmite salutul său participanților de la Viena prin vocea lui Ioan Godja, membru AJRP și unul dintre organizatorii Zilei Europei.
AJRP și-a stabilit ca mandat ameliorarea imaginii României în Europa și în lume într-un moment în care probabil că este esențial ca jurnaliștii români de pretutindeni să fie solidari.
Criza economică, atitudinea xenofobă din anumite țări și multe altele, reprezintă provocări cotidiene ale românilor din diaspora. Toate acestea sunt și vor fi oglindite cu curaj în presa de limbă română din lume, iar AJRP poate spune cu mândrie că reprezintă un liant între un număr important de publicații.
LA MULȚI ANI, EUROPA!
A fost o zi de frumoasa amintire, pe care speram sa o revedem in reportajele TVR International, a carei brave echipe, compusa din Domna Dir. Beatrice Comanescu, realizator Stefan Stanescu si operator Remus Tigoianu au indurat cu stoicism vicisitudile vremii capricioase de mai. Acestia au filmat fara intrerupere spectacolul unui popor …cantand in ploaie…romaneste!!!
Articol de Ionica Armanca