Mare grijă la căpuşe atunci când ieşiţi la iarbă verde ! Insectele au cucerit deja spaţiile verzi şi pădurile. În cazul ieșirii în spaţiile deschise, specialiştii recomandă să purtaţi haine de culori deschise care să vă protejeze braţele şi picioarele, dar şi aplicarea unui spray repelent pentru insecte pe pielea expusă.
Mare atenţie la căpuşe atunci când transformaţi grătarul cu mici într-un sport naţional. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş recomandă purtarea hainelor de culori deschise care ajută, prin contrast, la identificarea uşoară a căpuşelor. De asemenea, se recomandă aplicarea repetată la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte pe pielea expusă (mâini, braţe, antebraţe, ceafă). Căpuşele se pot ataşa şi fixa oriunde fără a provoca disconfort la ataşarea de piele sau în timpul hrănirii.
„Căpuşele se scot prin tracţiune uşoară şi continuă cu o pensetă aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea de părţi ale aparatului bucal al căpuşei în piele. Când se îndepărtează căpuşele de pe om sau de pe animal, mâinile se vor proteja cu mănuşi, ori cu părţi din îmbrăcăminte, cu o pânză sau tifon. Este necesară spălarea imediată a zonei afectate după extragerea căpuşei cu apă şi săpun şi dezinfectarea zonei cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica şi un unguent cu antibiotic cu spectru larg.”, precizează specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică MM.
In cazul apariţiei unei pete de culoare roşie de peste 5 centimetri diametru, stare de rău, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzaţie de ceafă şi gât înţepenit, persoana trebuie să se adreseze imediat medicului.
„O atenţie deosebită trebuie acordată şi pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte atunci când s-au identificat căpuşe. Dezinsecţia îmbrăcămintei, înmuierea, spălarea şi uscarea rufelor trebuie să se facă cu mare atenţie.”, conchid specialiştii.