E cunoscut faptul ca leguma preferata a romanului este carnea de porc. Iar porcul preferat al romanului este Ghita sau al nostru Mare Alb. Din pacate, romanii nu-l cunosc foarte bine pe Gyury. Varul ardelean al lui Ghita. Este un porc cu parul cret care seamana cu o oaie, iar carnea lui e aproape la fel de sanatoasa ca somonul. Atat de mult este iubit acest porc, incat maramuresenii ii fac an de an o petrecere de trei zile si trei nopti. Este festivalul Mangalitei. Un loc in care postul Pastelui se tine doar cu gandul. Porcul de Mangalita are o istorie de peste 200 de ani. Nu e un porc de carne multa si grasa. E un porc de carne sanatoasa. Spre deosebire de celelalte rase mai evoluate de porci, Gyury e un pic mai rebel. Se impaca greu cu cocina.
O rasa rivala este Bazna. Daca primului ii putem spune porcul-oaie, acesta este porcul-panda. Se trage din Mangalita, dar are cateva upgrade-uri: are mai multa carne si creste mai repede.
sursa: Observator Special – Antena 1