Instituţia Prefectului-Judeţul Maramureş a primit de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor o actualizare a atenţionării cod galben pentru bazinele hidrografice Vişeu, Iza şi Lăpuş. În adresă se menţionează despre prelungirea avertizării până astăzi la orele 16.00. Fenomenele vizează scurgeri de pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Se menţionează că aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai râurilor din bazinele hisrografice, dar şi pe cursurile de apă necadastrate.
Prefectul Anton Rohian, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenta, a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta, a membrilor CJSU si a grupurilor de suport tehnic din cadrul acestuia. S-a solicitat pregatirea echipelor de interventie pentru a veni in sprijinul populatiei, daca situatia o va impune. Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă vor urmări evoluţia cursurilor de apă la nivelul localităţilor în conformitate cu Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologicve periculoase, accidente la construcţii hidrotrehnice şi poluări accidentale.
Se recomanda cetatenilor sa evite parcarea autovehiculelor pe poduri şi podeţe, pentru a nu fi antrenate de creşterea debitelor şi nivelurilor cursurilor de apă.
Cetatenii sunt rugati sa anunte, prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112, aparitia unor situatii de urgenta generate de precipitaţii sau revărsări ale torenţilor, paraielor sau vailor.
Toate cursurile de apă din judeţ sunt în scădere. Râul Iza, la Vadu Izei este sub cota de atenţie (-9cm). Râul Lăpuş a depăşit cota de atenţie la staţia hidrometică Lăpuşel cu 28 cm. Tendinţa este de scădere. La toate staţile hidrometrice din amonte, de pe râul Lăpuş, nu a fost atinsă cota de atenţie. Hidrologii au apreciat că pământul îmbibat de apă nu a mai putut absorbi precipitaţiile sub formă de ploaie căzute pe tronsonul Defileu Lăpuş-Pod Lăpuşel, iar acest fapt a contribuit la creşterea debitului şi nivelului râului Lăpuş, la Lăpuşel. Exploatarea lucrării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului de acumulare este de 90%. Hidrologii prognozează că mai pot fi depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile mici, în condiţii de precipitaţii sub formă de ploaie.
Vremea s-a răcit faţă de intervalul precedent. Cerul a fost mai mult noros. Pe arii extinse a plouat. În zona montană înaltăa nins. Cantitatea maximă de apă rezultată ca urmare a precipitaţiilor a fost de 11,9 l/mp, la Copalnic. Vântul a suflat slab la moderat. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 6 grade Celsius la Târgu Lăpuş şi 8 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei. Izolat s-a semnalat ceaţă. Stratul de zăpadă măsoară 47 cm, la Vf.Iezer.
ACTUALIZARE ora 14’30
Prefectul Anton Rohian a precizat că toate cursurile de apă din judeţ sunt în scădere. Râul Iza, la Vadu Izei este sub cota de atenţie. De asemenea, râul Lăpuş a ieşit din faza de apărare, nivelul fiind sub cota de atenţie – 20 cm (cota râului la podul de la Lăpuşel este de 330 cm ). Situaţia a rămas în continuare monitorizată de către angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş şi Centrul Operaţional al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş.
Astăzi vremea se va încălzi uşor. Cerul se va înnora treptat şi pe arii extinse va ploua, îndeosebi în cursul serii şi al nopţii. În zona montană precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab, la moderat însă va prezenta intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 13 şi 16 grade Celsius, iar cele minime între 4 şi 7 grade Celsius. Izolat se va semnala ceaţă.
Pompierii militari din cadrul Centrului operational al I.S.U. Maramures si angajatii SGA vor monitoriza, in aceasta perioada, situatia cursurilor de apă din bazinele hidrografice ale judetului nostru.