Politistii au facut marti, zece perchezitii in Bucuresti si judetele Prahova, Maramures si Teleorman, fiind vizate sase persoane suspectate de inselaciune si evaziune fiscala, printre care si apropiati ai clanului Camatarilor, care ar fi produs un prejudiciu de peste un milion de euro.
Membrii gruparii sunt suspectati ca ar fi identificat si racolat persoane cu posibilitati financiare reduse (oameni ai strazii), pe numele carora ar fi fost preluate fictiv societati comerciale care anterior avuseseraactivitate economico-financiara. intr-un comunicat de presa al Politiei Capitalei.
Dupa preluarea societatilor pe numele intermediarilor, membrii grupului infractional ar fi cumparat marfuri in cantitati mari, pe care le-ar fi achitat folosind instrumente de plata fara acoperire. In acest fel, membrii grupul infractional ar fi inselat mai multe societati comerciale cu peste 750.000 de euro.
De asemenea, judiciaristii Capitalei au stabilit ca, dupa comiterea inselaciunilor, membrii grupului infractional ar fi transportat in mai multe localitati marfurile cumparate si le-ar fi revandut justificative. Astfel, cercetarile in acest caz au fost extinse si sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, prejudiciul produs fiind estimat la peste 250.000 de euro.
Politistii de la investigarea fraudelor, coordonati de Parchetul Tribunalului Bucuresti, au pus in executare sase mandate de aducere in urma celor zece perchezitii domiciliare din Bucuresti, Prahova, Maramures si Teleorman, peroanele vizate urmand sa fie audiate, se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Capitalei.
Verificarile politistilor Capitalei in aceasta cauza au fost facute in perioada 2012-2013. Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, persoanele suspectate in acest dosar sunt apropiate ale clanului Camatarilor.
In cursul diminetii a fost perchezitionat domiciliul din localitatea Certeze (judetul Satu Mare) a patronului Ioan Balta, zis Oniza, precum si sediul SC Xs – Sud Compani de pe strada Minerilor din Baia Mare. Dupa efectuarea perchezitiilor, Balta a fost ridicat si dus la Bucuresti pentru audieri.
Firmele lui Ioan Balta au fost implicate in domeniul constructiilor si intretinerea drumurilor, scandalurile din presa fiind relevante despre modul in care si-a onorat contractele cu statul. Firma lui a executat si intretinut mai multe drumuri judetene din Maramures, dar si din Baia Mare. Un exemplu in acest sens este DN 18, pe portiunea Baia Mare – Baia Sprie, lucrarile fiind incepute in urma cu trei ani, dar n-au ajuns la finalitate, anul trecut contractul fiindu-I reziliat.
In ultimii ani Balta a fost implicat si in presa locala, firma sa administrind cotidianul Informatia Zilei de Maramures si partial Maramures TV.
Ioan Balta mai este judecat intr-un alt dosar de evaziune fiscala
Potrivit mediafax.ro, omul de afaceri Ioan Balta a intrat in atentia procurorilor DIICOT si DNA la inceputul lui 2010, intr-un caz privind furtul de utilaje din strainatate.
Astfel, in 25 februarie 2010, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Maramures anunta ca au fost depistate doua utilaje de mare tonaj, in valoare de aproximativ 200.000 de euro, apartinand societatii XS Sud Compani, proprietatea lui Ioan Balta.
La vremea respectiva, Ioan Balta a sustinut ca el a fost un „simplu utilizator” al utilajelor, care au stat in curtea sa timp de doi ani si despre care nu a stiut ca sunt furate.
In noiembrie 2010, Ioan Balta a fost trimis in judecata de procurorii DNA, alaturi de reprezentanti ai mai multor societati comerciale din Maramures, pentru inselaciuni cu consecinte deosebit de grave, dupa ce ar fi incheiat contracte fictive cu mai mai multe firme privind utilaje industriale precum concasoare, excavatoare, buldoexcavatoare.
In actul de inculpare trimis instantei de judecata se arata ca, in 12 februarie 2007, una dintre persoane, Vasile Catalin Alaciu, a devenit asociat unic si administrator al societatii Rat Company Baia Mare, obiectul principal de activitate fiind „activitatile de inchiriere si leasing cu masini si echipamente pentru constructii”.
Aceasta firma a fost controlata de la inceput si de Sorinel Brinza, Dora Oglinda si Gabriel Mohanu care, impreuna cu Vasile Catalin Alaciu, au constituit un grup infractional organizat cu structura si atributii bine determinate, in scopul comiterii infractiunii de inselaciune, activitate care s-ar fi derulat in perioada februarie 2007 – septembrie 2008.
Activitatea Rat Company Baia Mare a fost aparenta vanzare de utilaje industriale precum concasoare, excavatoare sau buldoexcavatoare catre diverse societati comerciale, prin obtinerea unor finantari de tip leasing de la societatile de specialitate inselate. Cumparatorii unor astfel de bunuri erau societati comerciale private, care achitau marfurile prin contracte de leasing incheiate cu firmele de profil, dar in realitate, reprezentantii legali ai firmelor „beneficiare” actionau in intelegere cu inculpatii, societatile finantatoare fiind induse in eroare cu privire la existenta bunurilor achizitionate.
Reprezentantilor firmelor de leasing le era prezentat acelasi utilaj de mai multe ori, intr-un cadru tip „show-room”, fiind inlocuite doar placutele cu datele de identificare ale bunului.
In acest context, Samoila Sibisan, desfasurand activitati prin intermediul mai multor firme pe care le controleaza, a aderat si sprijinit grupul infractional, in sensul ca a inregistrat operatiuni financiare fictive, prejudiciind firmele de leasing cu suma totala de 3.646.920 de euro.
La randul sau, Cornel Dumitrescu a avut rolul de a gasi persoane care detineau societati comerciale cu raspundere limitata interesate in obtinerea de sume de bani ca urmare a inselarii societatilor de leasing si rolul de a intermedia incheierea contractelor de achizitie fictiva in sistem leasing, in valoare totala de 1.860.050 de euro, avand ca furnizor declarat societatea Rat Company.
Anchetatorii mai aratau ca Ioan Balta, care a fost sprijinit de Ioan Chis, Mihai Andrei si Nicolae Voicu, a contribuit la inselarea firmelor de leasing cu sume cuprinse intre 390.000 si 98.000 de euro, indeplinind rolul de „beneficiari” ai bunurilor finantate de societatile pagubite.