„Mândria industriei constructoare maramureșene” de până în 1990, Intreprinderea Mecanică de Mașini și Utilaj Minier (IMMUM) a ajuns o amintire. Amintire pe care nu o pot uita cei care și-au petrecut acolo cea mai mare parte din viață.
Așa a apărut inițiativa unor întâlniri anuale, în care să se revadă foștii IMMUM-iști. În acest an, întâlnirea a avut joi, la cantina universității, sub pretextul reunirii COM-ului (Comitetul Oamenilor Muncii, fac decriptarea pentu cei mai tineri). Au venit aproape 100 de IMMUM-iști, decanul de vârstă al reîntâlnirii fiind Simion Botoș (81 de ani), mai cunoscut ca un excelent instructor de schi. A lipsit Girip Manea, directorul sub care s-a dezvoltat IMMUM-ul, plecat între timp la ceruri. E și asta o fațetă a reîntâlnirilor: momentele de reculegere în memoria celor care au părăsit această această lume. Pentru ca trecerea timpului să nu joace eventuale feste în recunoașterea foștilor colegi, prof. univ. dr. Mircea Lobonțiu a instituit la întâlnirea de joi și o nouă regulă: apelul nominal.
După ce IMMUM s-a dezintegrat, iar tranziția i-a ucis orice boare de industrie, valorosul potențial uman de pe platforma de est s-a reorientat. În prea puține instituții de stat ori societăți private nu vei regăsi foști lucrători de la IMMUM, mulți dintre ei în poziție de top.
Un exemplu aparte îl reprezintă Alexandru Mesaroș, în prezent Alexandru Mesianu, episcop greco-catolic de Lugoj. Prea Sfinția Sa a dăruit celor prezenți la COM cartea sa Ecumenismul.
Drumul spre unitatea creștină”. Astfel s-a realizat o „minune” de neconceput înainte de 1989 (când Alexadru Mesaroș și fratele său Simion Mesaroș lucrau la IMMUM, fiind fiind preoți uniți în clandestinitate): lansarea unui volum de religie în cadrul unui COM!
Evocarea lipsită de nostalgii comuniste a spiritului IMMUM va continua, întâlnirile de acest gen croindu-și drum spre… tradiție.