Am închis un poluator ca să deschidem altul!? se întreabă retoric preşedintele Cartel Alfa Maramureş, Florin Hossu. Nedumerirea vine pe fondul intenţiei societăţii Romaltyn de repornire a procesului de prelucrare a minereurilor sterile cu ajutorul cianurii.
Bunăvoinţa conducerii Romaltyn şi transparenţa afişată de această dată faţă de strategia şi tehnologia utilizată în procesul de prelucrare a minereurilor ar trebui să dea de gândit. Preşedintele Cartel Alfa Maramureş, Florin Hossu susţine că autorităţile locale şi judeţene ar trebui să vadă şi dincolo de deschiderea arătată de conducerea societăţii.
Crearea a 200 de locuri de muncă, pe de o parte, şi îmbolnăvirea comunităţii, pe de altă parte, nu reprezintă un câştig pentru Baia Mare, susţine Florin Hossu. Tocmai de aceea, liderul Cartel Alfa recomandă o cântărire minuţioasă a beneficiilor, dar şi a dezavantajelor redeschiderii activităţii la Romaltyn.
În ianuarie 2000, cianura deversată, la Bozânta, în urma unui accident minier la iazul de decantare, a afectat râurile Săsar, Lăpuş, Someş, Tisa şi Dunăre, apele poluate provocând moartea a sute de tone de peşte.