SĂRBĂTORI PE STIL VECHI Credincioșii ortodocși maramureșeni pe rit vechi din comunitățile ucrainene, dar și comunitățile românești din dreapta Tisei, Ucraina, sărbătoresc azi trecerea dintre ani, Revelionul sau ajunul Sfântului Vasile, cum se mai spune în popor.
Revelionul pe rit vechi este sărbătorit de creștinii care fac parte din biserici ortodoxe care nu au preluat calendarul iulian îndreptat precum şi de creştinii care nu au acceptat îndreptarea calendarului de către bisericile din care făceau parte.
Anul Nou pe stil vechi întruneşte tradiţiile laice şi cele creştin-ortodoxe. Tradiția populară spune că în data de 13 ianuarie, după ce apune soarele, cete de tineri umblă cu „Pluguşorul”.
În comunități se crede că gazda la care vin urătorii va fi binecuvântată tot anul şi va fi păzită de cele rele. De asemenea, oamenii spun că dacă în noaptea de 13 spre 14 ianuarie cerul este senin, atunci anul va fi roditor.
În Maramureș, unul dintre obiceiurile de Anul Nou pe rit vechi este furtul porților de la gospodării, pentru a deschide calea noului an.
”Strigătul peste sat” este un alt obicei la care maramureșenii din comunitățile pe rit vechi nu renunță. Tinerii colindă în ultimele zile ale anului prin sat și fac urări pentru fertilitatea pământului și belșugul gospodăriei.
Potrivit tradiției, feciorii din comune și sate, îmbrăcați în haine tradiționale și purtând măști care întruchipează diferite figuri mitologice, cântă și dansează pentru a întâmpina noul an cu voie bună.
Apoi, flăcăii încing și dansul căluților, pentru ca gospodăriile să fie protejate în anul care vine. Se păstrează obiceiul de a prepara unele mâncăruri speciale pentru sărbători: clătite cu brânză și carne, vărzări, cozonaci, cârnaţi şi sarmale.
Alte obiceiuri din noaptea dintre ani pe rit vechi au semnificații precum înnoirea, purificarea, alungarea spiritelor rele, sporirea roadelor, alungarea bolilor. În noaptea de Anul Nou se îngroapă anul vechi. Se sting luminile și se trag clopotele.
Se pocnește din bice, iar brondoșii, care sunt un grup de tineri îmbrăcați în costume populare speciale, cu hamuri și zeci de clopote făcute din tablă, își acoperă fețele cu măști din blană de oaie, după care merg din casă în casă pentru a alunga spiritele rele din gospodăriile localnicilor.
Informaţii furnizate de Instituția Prefectului – Județul Maramureș