„Nici macar azi nu am primit un raspuns clar in legatura cu transferul meu la Gherla. Am redactat adrese catre toate institutiile competente ale statului pentru a informa cu privire la lipsa totala de coordonare din cadrul penitenciarului Rahova. Dupa cum vad eu, situatia e scapata de sub control. Situatia mea actuala arata cam asa: Suntem 4 persoane in camera dintre care unul bolnav psihic care nu face altceva decat da urle toata ziua, chemandu-l pe director sau sa-si stige nemultumirea in legatura cu nevinovatia sa. Am intalnit multi nevinovati la inchisoare. Propun sa se infiinteze camere speciale pentru ei . Ceilalti doi colegi sunt, potrivit infractiunilor pentru care au fost trimisi in judecata, pedofili. Macar ei sunt mai linistiti, dar bolnavul psihic a reusit sa-mi creeze zile fripte. Pedeapsa in sine o reprezinta stict lipsirea de libertate, nu vad de ce trebuie sa fiu pedepsit si aici. De doua zile televizorul nu merge, accentuand in acest fel plictiseala. Totusi, am observat ca timpul zboara mai repede asa fiindca acum pot citi mai mult. Eternity in an Hour – nu asta si-a imaginat Blake cand a scris “Auguries of Innocence”. Abia acum il inteleg ce celebrul Dante: Nessun maggior dalan – “Nu exista durere mai mare decat amintirea fericirii din trecut in zilele triste”.
Cat de frumoasa a fost perioada copilariei petrecute la bunici. Toamna tarzie bunicii ma luau la ei la “Palincie” – locul unde prunele se fierbeau in imense cazane iar printr-un proces laborios se obtinea tuica. Focul ardea toata noaptea iar cateodata putea dura mai multe zile. Imi placea sa asist la un asemenea spectacol de lumini iar cand batranii satului se adunau in jurul focului, incepeau asi povesti amintirile. Era cel mai placut moment. Azi totul se bazeaza pe tehnologie, vacantele de vara la bunici nu mai sunt la moda desi educatia primita de la batrani este in masura de a ne corecta comportamentul.
Revin la politica, mentionand ca devin iritat de fiecare aparitie a politrucilor lui Basescu. V. Blga este un bun exemplu al servilismului total , al idolatrizarii fanatice fata de mult-iubitul conducator al tarii. Ce parere am eu despre el? Indesata, bine legata, dezagreabila, infumurata si nepoliticoasa eminenta cenusie a Partidului Democrat Liberal. Nici frica, nici scrupulele nu-l vor impiedica sa denigreze imaginea adversarilor politici, chiar in cazul in care el este faptuitorul adevarat al acuzelor in oglinda. Eu pot intotdeauna sa-mi ascund slabiciunea caracterului si indecizia sub masca fermitatii, dar alti nu poseda astfel de calitati.Dupa Dumnezeu ma tem cel mai mult de mine insum. Sunt o victima a indoielilor si a temerilor cronice. Vointa mea este preluata si integrata in dorinta de a cladi sisprijini infiintarea unei organizatii bazate pe exercitarea puterii. Ce sunt institutiile statului decat ca au menirea de a proteja si ajuta cetateanu? Un singur om nu-si poate sa exercita si influenta asupra lor. Imi pare rau sa spun ca de fapt institutia cea mai abilitata(incepe cu P si se termina cu L) a ajuns femeia de servici a natiunii care face curatenie atunci cand i se cere. Teoria mea include si nevoia de a federaliza Romania oentru binele cetateanului. Pe buzele fiecarui roman ar trebui sa existe citatul: “Onoarea mea este loialitatea mea”. Loialitate fata de cultura, originea si istorianeamului romanesc. Desi nu pot realiza multe lucruri din ichisoare, in viitor imi voi canaliza toata puterea in exercitarea convingerilor mele. Romania merita mult mai mult. Am auzit multi oameni plangandu-se ca s-au nascut in Romania, implicand tara nu conducerea, dar nimeni nu ia atitudine pentru a schimba situatia. Abia astept ziua cand voi spune” A sosit vremea noastra”.
Cum am spus anteriorde doua zile nu mai avem televizor. Am inceput sa citesc o carte sceptic la inceput in legatura cu continutul ei dar pe pacurs ce inaitam, ma captiva din ce in ce mai mult. Atata suferinta, atata durere adunate laolalta intr-un fisic de hartie. Nu orice experienta traita poate fi redata cu exactitate dar mrita incercat. Cartea se numeste “Franturi dintr-o viata. Drumul la si de la Auschwitz”. Legatura potrivita pentru o zi rece ploioasa, stanf intr-un fotoliu sorbind din ceaiu de menta.
Nici un raspuns la cererea adresata directorului penitenciarului Rahova, cu privire la transferul meu. Nu exista nici un fel de autoriatate competenta aici in stare sa organizeze totul pentru buna desfasurare a activitatii. Desi aici, sunt 2000 detinuti in incinta penitenciarului exista un singur magazin. Gherla avand o capacitate de 1000 detinuti detine doua magazine. Cererea pentru adaugarea unor numere de telefon a fost prelucrata in doua saptamani. La Gherla se opereaza in aceeasi zi. Banii trimisi online sunt vizati in cunt la zece zile dupa depunere lar prinmandatul online, la Gherla se opereaza in 24 ore. M-am saturat de tot ceea ce reprezinta Penitenciarul Rahova. Desi majoritatea detinutilor vin din toata tara =, fiind mai mult o onchisoare de tranzit, totul ar trebui operat cu maxima prioritate. O alta regula de la Pen. Rahova , intarzierea gecilor de fas sau alt material. Datorita acestei reguli nu detiem vreo geaca pentru sezonul rece. De altfel , pentru a primi haine, trebuie depusa o cerere specificand tipurile de haine pe care le doresti sa le primesti. Acest lucru este valabil o singura data pe luna, in cazul in care primesti haine se considera “pachet” iar dreptul la alt pachet cu alimente este interzis. Adica daca vreau ca saptamana asta sa-mi aaduca haine si saptamana viitoarealimente, nu se poate, trebuie totul impreuna. Spre deosebire de Gherla, aici nu este permisa mancarea gatita. In cazul in care vrei sa te bucuri de un sortiment de mancare specific Craciunului trebuie sa faci comanda la magazinul unitatii, unde preturile depasesc limitele bunului simt adaosul fiind de 300%. Pe langa faptul ca ma simt sa si cum as fi intr-un lagar de exterminare psihica, uneori am impresia ca ma aflu pe mosia unui baron local care isi impune proprile reguli. De ce nu poate fi ca la Gherla? Domnul Ioan Batimas, directorul penitenciarului Gherla face o treaba excelenta, operand fiecare cerere cu prioritate maxima si oferind un mediu propice pentru a desfasura orice tip de activitate.
Resemnandu-ma cu timpul cat mai am pana ma voi elibera, voi lua in considerare ca aceasta este o perioada de invatamant superior pe cheltuiala statului. Apreciez detentia ca pe o ocazie de a recupera din lecturile ramase.
AM ceva mai mult timp dupa incheierea procesului. In sfarsit, pot sa ma reintorc la citit si invatat. Nici nu am avut timp pana acum sa ma pun la curent cu ultimele noutati in materie de beletristica.
Consider legatura cu “capitolele” anterioare ale vietii ca fiind rupta. M-am hotaratsa incep studiu asupra caracterelor din secolele al XVIII- lea si al XIX-lea dar imi este greu sa gasesc carti despre acest domeniu. Daca aveti cunostinte despre asfel de carti va rog lasati raspuns la sectia “comment”. Desigur… ce inseamna istoria pentru voi dragi cititori?
Politica este istorie in curs de infaptuire. Istori insasi este prezentarea luptei pentru supravietuire a unui popor. Intentionat folosesc cuvintele “lupta pentru supravietuire” caci de fapt, fiecare efort de a-ti asigura painea zilnica, pe timp de pace, ori pe timp de razboii, este o lupta eterna impotriva mortii. Noi oamenii, intelegem tot atat de putin motivul pentru care traim cu oricare alte fiinte de pe aceasta lume. si totusi viata este plina de dorinta de a nu se sfarsi. Cea mai primitiva fiinta nu ar putea…Eu vad, ma rog, consider ca scopul principal al fiintei primitiva este propria-i supravietuire. La fiintele mai avansate apare dorinta de a procrea, de a-si stabili urmasi, iar preocuparea fiintelor cele mai avansate este continuarea propriului popor. Fac o paranteza mentionand ca daca politica este istorie in curs de infaptuire, iar istoria insesi este prezentarea luptei oamenilor pentru a supravietui atunci adevarata politica este punerea in aplicare a luptei de-o viata a unui popor. (CLICK AICI PENTRU A CITI BLOGUL LUI IONUT)
Ionut Pintea, Penitenciarul Rahova